Krenimo od dizajna – bočne stranice su od brušenog aluminija solidne debljine, uz umetke napravljene od kvalitetne plastike bijele (iMac) boje. Proizvod je iznimno kompaktan, čvrst, ali i lagan, bez oštrih bridova. Čak je i pakiranje neuobičajeno i u skladu sa ekskluzivnim izgledom proizvoda (potpuno prozirna kutija koja ističe izgled kućišta i privlači pažnju kupaca). U skladu sa dizajnom je i bijela LE dioda na prednjoj maski koja svijetli kada je kućište uključeno i treperi kada disk čita ili zapisuje podatke. Bijelo osvjetljenje je zanimljivo i efektno, no možda malo prejako, pogotovo po noći.

Elegantan dizajn u kombinaciji brušenog aluminija i sjajne bijele plastike

Ergonomija proizvoda je dotjerana do savršenstva – ugradnja diska je iznimno jednostavna jer se isti montira u ladicu, pa nema potrebe za rastavljanjem kućišta, gnjavažom sa naguravanjem kablova i slično (ovo prvenstveno možemo zahvaliti SATA standardu kod kojeg je raspored i pozicija svih konektora fiksno određena). Kućište je moguće držati u položenom i uspravnom položaju, a stabilnost u uspravnom položaju osiguravaju izvlačive nožice na mehanizmu sa oprugom kojeg aktiviramo pritiskom na tipku na zadnjoj strani kućišta! Jako efektno, ali i praktično kod transporta i ukoliko disk držimo u položenom položaju kada bi nožice samo smetale. Praktičan detalje je i Kensington lock utor pomoću kojeg kućište sajlom možemo privezati i tako ga zaštiti od krađe.

Nožice izbacuje opruga pritiskom na prekidač na stražnjoj strani kućišta

Jedina ozbiljnija zamjerka dizajnu i ergonomiji koje se možemo domisliti je klasična izvedba napajanja u obliku cigle na žici – i dalje smatramo da bi integracija napajanja u kućište bilo puno bolji izbor i značajno olakšalo prenošenje i korištenje. Ipak, napajanje je malih dimenzija, a korišten je i kabel sa tankim priključcima, pa obzirom da niti ostali proizvođači ne postupaju drugačije, to nećemo bilježiti kao minus. Kada bismo bili posebno sitničavi, proizvođača bi mogli prozvati i na račun nestandardnih dimenzija ladice za disk na različitim proizvodima u vlastitoj ponudi, no većinu korisnika to neće smetati… Prethodni model ladice za eksterne diskove ovog proizvođača koji smo testirali zaradio je kritiku na račun slabije kvalitete izrade koja se posebno vidjela na prekidačima – sa radošću vas možemo izvijestiti da je to bila tek prolazna faza, te da ovaj model odlikuje vrhunska kvaliteta svih komponenti.

Pogled na stražnju stranu kućišta (primijetite da su nožice sada uvučene i praktički nevidljive)

Kombinacija USB2.0 i IEEE1394b priključaka će zadovoljiti skoro sve korisnike i jamči dobre performanse što smo potvrdili u testovima – brzina diska spojenog USB sučeljem je nešto veća nego kod konkurencije (prosječno 31,3 MB/s za pisanje i 31,5 MB/s za čitanje), ali i starijih modela ovog proizvođača, no prava snaga leži u FireWire 800 sučelju. Naime, kada ovo eksterno kućište spojimo na odgovarajući IEEE1394b priključak na računalu, čitanje i pisanje na disk će se odvijati praktički istom brzinom kao i kada je disk spojen na računalo putem SATA ili eSATA priključka (prosječno 48,2 MB/s za čitanje i 44,8 MB/s za pisanje, no čak 60 MB/s, odnosno 55 MB/s na početku diska)! Isto vrijedi i za vrijeme pristupa koje je tek marginalno duže.

Iznimno jednostavna ugradnja diska

Neobično je što se proizvođač odlučio na korištenje USB priključka tipa A na strani kućišta – odgovarajući kabel tipa A-A je priložen, no ukoliko ga zaboravite ponijeti teško da ćete improvizirati posuđujući ga sa pisača, skenera ili nekog drugog USB uređaja jer oni redovno koriste uobičajene A-B kabele.