Proizvod vrlo sličan RaidSonicovoj ladici za čvrsti disk koju danas imamo na "nišanu" opisali smo u svibnju ove godine. Riječ je Vantec EZ Swap prijenosnoj ladici za čvrsti disk. RaidSonic je na bazi jednake šasije napravio ladicu za SATA diskove koji su danas mnogo traženiji od klasičnih IDE diskova. S obzirom da smo gotovo sve karakteristike ove ladice detaljno opisali u prethodnom članku, ovaj ćemo se put osvrnuti samo na razlike između RaidSonicovog i Vantecovog proizvoda.

RaidSonicova ladica napola izvađena iz "kolijevke" zajedno s opremom

U pakiranju s ladicom dolazi set vijaka za fiksiranje diska u ladicu te fiksiranje same ladice u kućište, ključ za ograničavanje pristupa disku u ladici, kabel za spajanje ladice s konektorom za indikaciju rada diska na matičnoj ploči te kratak, ali informativan priručnik za uporabu. Za one koji su dovoljno lijeni da nisu zavirili u članak kolege Grgića, napomenimo da je ladica izrađena vrlo kvalitetno i da nemamo zamjerki na njenu konstrukciju. Disk se u ladicu umeće vrlo lako, a fiksira se s priloženim vijcima. Mala zamjerka ide na račun izostanka termovodljivog premaza na većim plohama u unutrašnjosti ladice kako bi se pospješio prijenos topline s diska na ladicu.

Valja napomenuti da se na ladicu spajaju podatkovni SATA kabel te klasični naponski molex konektor. Naime, ladica funkcionira kao konverter sa standardnog molexa na SATA konektor za napajanje budući da u svojoj unutrašnjosti ima SATA naponski konektor.

Plavo osvjetljenje izgleda vrlo efektno

Na prednjoj strani uređaja, kao i kod Vantecove ladice, nalazimo LC zaslon s informacijama o stanju diska te tri tipke koje služe za podešavanje funkcija zaslona. Za razliku od Vantecove ladice, RaidSonicov proizvod krasi plavo pozadinsko osvjetjenje LC zaslona što je prilično zgodno ako je vaše računalo već oprije urešeno plavim osvjetljenjem. Uz to, desno od zaslona, iza polugice koja služi za vađenje ladice iz kućišta, postavljene su dvije plave led diode u obliku štapića koje služe za indikaciju pristupanja disku.

Funkcije LC zaslona su jednake kao i na Vantecovoj ladici, ali ćemo ih svejedno ponoviti. Dakle tu je osnovna funkcija prikaza temperature diska (senzor se nalazi u unutrašnjosti ladice, na stražnjem dijelu) s mogućnošću definiranja alarma ako temperatura premaši određenu vrijednost. Nadalje, tu je funkcija alarma ako zakaže 40-milimetarski ventilator koji se nalazi na stražnjem dijelu ladice. Treća mogućnost zaslona odnosno logike koja njime upravlja je mjerenje ukupnog vremena korištenja diska (vrijednost je moguće ručno resetirati). Zadnja funkcija zaslona je indikacija rada diska – malene se ploče u gornjem lijevom kutu zaslona vrte ako se disku pristupa, a stoje ako se disk ne koristi.

Sve u svemu, radi se o vrlo korisnom proizvodu koji nije namijenjen širokoj uporabi već korisnicima sa specifičnim potrebama. Premda RaidSonicova ladica neće dobiti ocjenu, prema mogućnostima je čak i nešto bolja od Vantecove ladice koju smo prije testirali, pa stoga ima našu toplu preporuku. RaidSonic MB-122SKGF ustupio nam je sam RaidSonic, a u trgovinama bi trebala biti dostupna po cijeni od 290-300 kn.