Prednja maska ladice je lišena svih detalja

Ladice za diskove su na osobnim računalima svoju najveću popularnost doživjeli u doba prije nego su USB2.0 i FireWire postali standardna oprema svakog računala jer su, zahvaljujući korištenju uobičajenog IDE priključka, praktički jedine omogućavale brzi (i jeftini za razliku od SCSI komponenti) prijenos podataka između neumreženih računala. Tadašnje ladice su bile jeftini plastični proizvodi, često međusobno neuskladivi, čiji konektori bi se vremenom olabavili, što bi rezultiralo sa problemima u radu ugrađenih diskova, no uz sve navedene probleme power useri jednostavno nisu mogli bez njih. Pojavom jeftinih eksternih USB2.0 kućišta za diskove, potreba za ladicama se uvelike smanjila, ali nekoliko proizvođača je ipak u svojoj ponudi zadržalo i takve proizvode, no tijekom vremena unaprijeđene u odnosu na prethodne modele. Jednu takvu ladicu za disk, Stardom ST1000-2-S2C, dobili smo na test iz Raidsonica. Prije nego se posvetimo testnom primjerku, podsjetimo se da je PCE relativno nedavno testirao sličan proizvod istog proizvođača iz druge, nešto slabije serije.

Sama ladica sa diskom se izvlači kao na poslužiteljima

Na ladici su i prorezi za hlađenje

Kako sama ladica okupira tek dio prostora u 5,25" utoru računala, inženjeri zaduženi za dizajn su sjeli ne bi li smislili kako taj prostor dodatno iskoristiti. Razmišljali su i razmišljali i dosjetili se! Na donjoj strani okvira ladice montirali su nosač u koji je moguće ugraditi bilo koji 2,5" disk… Tako ugrađeni disk nije izmjenjiv, a da bi ga upogonili u tipičnom računalu bit će vam potreban i odgovarajući adapter za sučelje diska. Ukoliko imate viška disk tih dimenzija, a koji već niste ugradili u neko eksterno kućište, nije loše kao ideja – vjerujemo da postoje baš takvi korisnici (njih cca. 3 u cijeloj Hrvatskoj) koje će ovakvo rješenje oduševiti. Mi ostali taj nosač možemo ignorirati i koristiti ovu ladicu u skladu sa njenom primarnom namjenom.

Obzirom da je položaj SATA konektora standardiziran, nema potrebe za dodatnim međuspojevima

Svaka rasprava o performansama ladice je suvišna obzirom da performanse ovise samo i isključivo o brzini sučelja, odnosno diska. Što se tiče dizajna i ergonomije, isti su na visini i nemamo većih zamjerki. Mogućnost ugradnje 2,5" diska je u prvom redu zanimljiva, no rijetki korisnici će njome moći profitirati. Pronašli smo i par zamjerki – mehanizam vrata na prednjoj maski ne ulijeva povjerenje, kao ni ugrađeni ventilator.

Testirana ladica sa okvirom ugrađuje se u 5,25" utor računala, a prima sve modele SATA diskova. Dizajnirana je po uzoru na svoju stariju braću koju uobičajeno pronalazimo u brand name poslužiteljima, a to znači da se otvara uz pomoć poluge koja prekriva cijelu površinu ladice. Da stvari ne bi bile prejednostavne (odnosno da ne bi slučajno izbacili ladicu sa diskom za vrijeme čitanja ili pisanja podataka) prije otvaranja potrebno je pritisnuti osigurač skriven iza manje rupe na prednjoj strani ladice (odgovarajuća poluga za to je priložena, no poslužit će i bilo koji tanji čvrsti objekt). Prije se u tu svrhu koristio ključić koji obzirom da je bio isti na svim ladicama nije pružao nikakvu dodatnu zaštitu, te je ovakvo rješenje sasvim zadovoljavajuće. Prednja strana okvira i ladica sakriveni su iza poklopca čiji mehanizam za zatvaranje ne ulijeva povjerenje, no tijekom testa ga nismo uspjeli oštetiti, pa vjerujemo da niti sa njime neće biti problema.

Nosač za 2,5" disk sa donje strane okvira za ladicu

Većina dijelova osim prednje maska i okvira na poleđini napravljeni su od aluminija ili čeličnog lima. Ugradnja diska je iznimno jednostavna, a priloženi su i svi potrebni vijci. Ladica sa ugrađenim diskom sa lakoćom, precizno i čvrsto sjeda u svoj utor. Sam disk se napaja kroz SATA naponski konektor, no sama ladica svu struju dobiva iz uobičajenog Molex konektora. Sa prednje strane ladice nalaze se LED indikatori uključenosti i greške. Za hlađenje diska zadužen je tanki 40 milimetarski ventilator koji inicijalno nije preglasan, no s vremenom će to vjerojatno postati. Obzirom da SATA specifikacija podrazumijeva i hot-plug funkcionalnost, disk je moguće umetati i vaditi bez potrebe za gašenjem računala. Zbog toga ova ladica može biti idealan odabir prilikom sklapanja no-name poslužitelja.

Conclusion

There is no need to talk about the performance of this device since it depends only on the speed of the SATA interface and the disk itself. Design and ergonomics of StarDom ST1000-2-S2C SATA rack are very good and without any major flaw. Inclusion of 2.5" disk mounting point is an interesting idea, but only few users will benefit from it. The front panel could be a bit better in terms of quality and 40mm fan, while decently silent during our test, will probably become a noise polluter in the future.