Pakiranje i bundle

 Raijintek All

Budući da svi testirani hladnjaci dolaze u vrlo sličnim pakiranjima, nećemo ih pojedinačno opisivati, nego ćemo ih obuhvatiti u jednom opisu. Dakle, Raijintek svoje hladnjake pakira u bijelo-crvene kartonske kutije čije veličine ovise o gabaritima hladnjaka. Dizajn kutije je jednostavan ali atraktivan. Na prednjoj strani kutija se nalazi slika te ime hladnjaka kao i logotip tvrtke. S lijeve bočne strane su prikazane detaljne specifikacije hladnjaka i ventilatora koji dolaze u paketu s njima – kao što su dimenzije, materijali korišteni u izradi i slično. S desne strane kutije se nalaze tri veće fotografije hladnjaka – bez ventilatora, njegove donje strane odnosno heatpipeova/baze, te krupni plan gumenog antivibracijskog nosača ventilatora, o kojem ćemo reći nešto više kasnije u tekstu. Prijeđimo na unutrašnjost. Prvo što nas dočekuje otvaranjem kutije, jesu dijelovi za montažu koji su kartonskom pregradom odvojeni od hlad njaka i ventilatora. U jednoj plastičnoj vrećici se nalaze nosači i poprečna “polugica” za montažu na Intelove i AMD-ove sockete te kartica s termalnom pastom. Iako se daju razlikovati, Raijintek je na svaki nosač urezao za koga je koji namijenjen – Intel ili AMD dijelovi za montažu. Nadalje, u drugoj patentnoj vrećici se nalazi univerzalni plastični backplate, vijci, te gumeni antivibracijski nosači za ventilator. Kad smo kod njih, svatko tko je koristio ovakav način instalacije ventilatora zna kako ti gumeni nosači znaju puknuti nakon nekoliko skidanja i vraćanja, pa je u paket dodano po dva nosača više (ukupno 6 komada). Nakon što maknemo spomenutu pregradu, možemo izvaditi hladnjak, ventilator te višejezične upute za instalaciju. Zanimljivo je da čak i najslabiji model podržava instalaciju na LGA2011 socket, što i ne čudi obzirom da svi hladnjaci koriste identičan način montaže. Prijeđimo na opis prvog hladnjaka – Aidosa.

 

Specifikacije hladnjaka Raijintek Aidos
Dimenzije 95 x 55 x 136 (Š x D x V mm)
Kompatibilnost Intel – LGA775, 1366, 1156, 1155, 1150, 2011
AMD – FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2
Heatpipeovi 4 komada, debljine 6 mm
Ventilator 1x 92 mm (1000-2200 RPM, PWM, 48.6 CFM, 28.87 dBA, 3.53 mmH2O)
Težina 325 g (samo hladnjak)
* specifikacije preuzete sa službenih stranica proizvođača

 

Dizajn hladnjaka

Aidos

Raijintek Aidos je hladnjak tower dizajna koji je gabaritima najmanji od svih testiranih hladnjaka. Samim time je idealan za mATX kućišta (vjerojatno bi stao i u neka miniITX kućišta). Isto je tako pogodan za ostale komponente kao što je memorija budući da ne zauzima puno mjesta, što ćete vidjeti na fotografijama instalacije. Aidosovo tijelo je sačinjeno od četiri bakrena heatpipea promjera 6 mm u obliku slova “U”, te 42 aluminijska listića nazubljenog profila visine 137 mm, što rezultira ukupnom težinom od 325 g, bez ventilatora. Na vrhu hladnjak se nalazi urezan Raijintekov logotip. Proizvođač navodi sve specifikacije hladnjaka do u detalj, pa tako imamo uvid i u kapacitet hladnjaka koji je izražen u mjeri termalne otpornosti od 0.127 °C/W. Raijintek ponosno ističe svoju C.D.C. tehnologiju (CPU Direct Contact), što znači da heatpipeovi direktno nasjedaju na procesor. Ovakav dizajn smo imali prilike vidjeti (među prvima) upravo kod Xigmateka (H.D.T.), no za razliku od njih, dojma smo kako je Raijintek uložio nešto više truda i pažnje oko završne obrade baze. Prije korištenja i montaže hladnjaka, potrebno je skinuti plastičnu naljepnicu koja štiti bazu od nečistoće. S gornje strane baze, tj preko heatpipeova se nalazi deblji aluminijski blok na kojeg nasjeda metalni dio za montažu. Kao što je u tablici istaknuto, hladnjak podržava sve aktualne Intelove (LGA2011/1366/1150/1155/1156/775) te AMD-ove sockete (FM1/FM2(+)/AM2(+)/AM3(+)).

Ventilator

AidosS Aidosom dolazi 92 mm PWM ventilator pomalo neuobičajene kombinacije boja koju Raijintek koristi i kod ostalih ventilatora koje proizvodi – crveni okvir s bijelom elisom. Radi se o PWM kontroliranom ventilatoru koji postiže brzine od 1000 do 2250 okretaja u minuti. Kabel ventilatora je sleevan u crni bužir. Maksimalni protok koji stvara je 48.6 CFM-a, uz statički pritisak od 3.53 mmH20 pri 28.87 dBA. Ovo bi možda bile vrijednosti u nekoj paralelnoj stvarnosti obzirom da se ventilator poprilično čuje na maksimalnim okretajima. Ventilator se na hladnjak montira pomoću priloženih antivibracijskih gumica koje se provlače kroz rupe na ventilatoru i naposljetku stavljaju na hladnjak. Iako možda dobro zvuči, nismo ljubitelji ovakvog načina montaže ventilatora pogotovo ako imate masivnije hladnjake na matičnoj ploči. Metalne kopče su ipak bolje rješenje po nama.