Raijintek Metis Evo recenzija

Datum objave 14.10.2020 - Krešimir Matanović

Raijintek Metis Evo - prvi dio

raijintek_metis_evo_1

Raijintek Metis je mini ITX kućište koje je već pet godina na tržištu, a do sada je imalo nekoliko izvedbi. Posljednja, nazvana Evo je modernizirana za 2020. godinu i donosi dvije verzije. Nama je na test stigla verzija s dvije staklene stranice, a postoji i potpuno zatvorena aluminijskim stranicama. Posebnost Metisa je i dostupnost u šest boja, od kojih je nama stiglo u plavoj izvedbi. Metis Evo je mini ITX kućište otvorenog tipa, koje je orijentirano prema većem protoku zraka, premda tvornički ne dolazi opremljeno ni jednim ventilatorom. Uz Mini ITX ploče, zanimljivo je da prima i SFX i napajanja normalne veličine.

raijintek_metis_evo_2

Kućište dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji unutar koje je zaštićeno debelom stiro-pjenom i najlonom. Uz to, staklene stranice su svaka dodatno obložene najlonom s mjehurima zraka. Problema u transportu ne bi trebalo biti. Eh da, svaka je staklena stranica još i označena naljepnicom s upozorenjem i oblijepljena najlonom.

raijintek_metis_evo_3

Originalno je Metis kućište predstavljeno još 2015. godine, da bi dvije godine kasnije svijet ugledala i Plus izvedba. Sada, za 2020. je Raijintek predstavio ovu evoluiranu EVO verziju koja je zapravo doživjela i najveće promjene. One se ponajprije očituju u dvije velike bočne stranice od kaljenog stakla. Postoji i ALS verzija koja nema prozore, nego je aluminijski trostrani poklopac pun, tj. nema bočne izreze. Kućište je maleni kvadar orijentiran prema visokoj protočnosti zraka pa je srijeda postavljena metalna mreža iza koje je metalni filtar i nosač za ventilatore, a i staklene su stranice odmaknute od bokova pa i s te strane može ulaziti zrak, pogotovo je to bitno zbog smještaja napajanja.

raijintek_metis_evo_4

Jasno, to znači da će se i puno prašine skupljati u kućištu, no to je nešto čega su kupci ovakvih modela svjesni i spremni su na redovito čišćenje. Šasija je čelična, debljine 0.8 milimetara i potpuno je crna. Plavi je trostrani poklopac aluminijski debljine 2 milimetra. Straga se nalaze dva mjesta za manje ventilatore (92-milimetarske), prorez za stražnje I/O portove, dva PCIe proreza i s desne strane prorez za ATX napajanja. Uz kućište dolazi i adapter za SFX napajanja. Iznad mjesta za napajanje se nalazi rešetka za ispuh zraka. Dimenzije kućišta su 293 × 290 × 263 milimetra, a neto masa je 4,35 kilograma. Na sebi nema nikakvu ručku za prenošenje, pa je kod rukovanja njime potreban oprez - pogotovo zbog stakla.

raijintek_metis_evo_5 raijintek_metis_evo_6

Prednja je stranica kao što smo rekli metzalna mreža koju drže vijci i moguće ju je skinuti radi čišćenja. U desnom se gornjem kutu nalazi osvijetljena Power tipka, dok su dva USB porta na dnu, isto s lijeve strane. Jedan je USB port Type A, a drugi Type C, no oba se spajaju preko istog internog USB 3.0 konektora. S obzirom na to u kojoj smo godini, a i uz ovaj EVO sufiks u imenu, proizvođač je baš mogao ugraditi i USB 3.2 interni konektor. I to je to, nema Reset tipke, a ni Audio konektora - jednostavnost prije svega.

raijintek_metis_evo_7 raijintek_metis_evo_8

Na vrhu je kućišta na aluminijskom trostranom poklopcu perforacija za lakše disanje i izmjenu zraka u kućištu - perforacija nije filtrirana i nije na nju moguće montirati ventilatore. S donje strane se na čeličnoj šasiji nalazi veliki metalni filtar koji barem malo sprječava ulaz većih čestica prašine, a to je i bitno jer se na dno može ugraditi jedan 120 i jedan 92-milimetarski usisni ventilator. U kutevima su vijcima pričvršćene četiri gumene nožice koje podižu kućište od podloge i ujedno sprječavaju klizanje po površini.

raijintek_metis_evo_9

Bočne su stranice napravljene od kaljenog stakla debljine tri milimetra koje je malo zatamnjeno, a obje imaju laserom ugravirane Raijintek logotipe i naziv. U kutevima su rupe koje nasađujemo na metalne odstojnike na kućištu, a u rupama su gumeni nosači koji. Stranice pričvršćujemo s po četiri thumb vijka.

raijintek_metis_evo_10

Unutrašnjost je podijeljena u dvije komore. U desnu (gledano sprijeda) ugrađujemo Mini ITX (stanu i Mini DTX) ploče, a odstojnici za njih su već postavljeni. Oko ploče su tri proreza za provlačenje kabela pa je iste moguće i relativno uredno aranžirati unatoč manjku ušica za vezice. Na ispuh je moguće ugraditi i do dva 92-milimetarska ventilatora, u ovisnosti o tome kakav hladnjak stavljamo na CPU. A kad smo kod njega, on može biti maksimalno 135 milimetara visok, ili još koji milimetar iznad kao što ćemo kasnije vidjeti. Kada su grafičke kartice u pitanju, mogu biti do dva slota debljine i dugačke do 280 milimetara, ako ne ugrađujemo na prednju stranicu ventilatore ili radijatore vodenih hlađenja.

raijintek_metis_evo_11

U drugu komoru stane napajanje i to ATX veličine, a uz prilagodnik koji dolazi u bundleu moguće je ugraditi i SFX napajanje. Dužina nije ograničena, pa stanu i ona veća, no sve zapravo ovisi što montiramo na prednju stranicu. Nije isto ako postavljamo samo ventilator debljine 25 milimetara, ili pak još i radijator vodenog hlađenja na koji ide i ventilator. Isto vrijedi i za grafičke kartice s druge strane.

Raijintek Metis Evo - drugi dio

raijintek_metis_evo_12

Iznad napajanja je smješten kavez na koji stane jedan 2,5-inčni disk, i u njega još dva 3,5-inčna. Osim u kavez, na dno je kućišta moguće ugraditi još jedan 2,5-inčni disk umjesto ventilatora. Sasvim dovoljno za ovakvo maleno računalo. Čelično kućište debljine 0.8 milimetara (SPCC) zadovoljavajuće je čvrstoće i kada skinemo aluminijski poklopac, kojeg drže samo četiri vijka. Vrlo dobro je obrađeno, i potpuno je u crnoj boji.

raijintek_metis_evo_13

Uz kućište dolaze i slikovne upute, svi potrebni vijci, ploča/prilagodnik za SFX napajanja, plastične vezice, ali i samoljepljive trake koje možemo zalijepiti na aluminijski poklopac i tako zatvoriti (filtrirati) ulaz prašine između staklenih stranica i kućišta.

raijintek_metis_evo_14

Nakon skidanja aluminijskog poklopca, moguće se s unutarnje strane prednje stranice skinuti nosač na kojeg je moguće montirati 120, 140 ili 200-milimetarske ventilatore. Osim njih, moguće je ugraditi 200-milimetarske radijatore vodenih hlađenja, zajedno naravno s ventilatorima - zgodno i praktično.

raijintek_metis_evo_15 raijintek_metis_evo_16

U kućište smo ugradili našu standardnu SFF platformu - Asusovu Mini-DTX Crosshair VIII Impact matičnu ploču baziranu na X570 čipsetu, na kojoj nalazio Ryzen 5 3400G procesor i tvornički hladnjak koji na ovu ploču ne sjeda po defaultu, nego smo morali ukloniti vanjski okvir. Memorija je bila Kingstonova HyperX Fury u kombinaciji 2x 8GB i takta 3.733 MHz. Grafička kartica je kao i ranije bila Asusova RX550 4GB.

raijintek_metis_evo_17 raijintek_metis_evo_18

Kako bi dodatno začinili test isprobali smo i Raijintekov Delos RBW hladnjak koji ima čak tri 92-milimetarska ventilatora i čiju će te zasebnu recenziju čitati uskoro. Uz to, isprobali smo i kako se mijenjaju temperature s usisnim ventilatorom i bez njega, za što nam je poslužio Noctuin tanki NF-A12x15 PWM ventilator promjera 120 milimetara.

raijintek_metis_evo_19

Sve smo složili i pustili zu pogon, a ovo se plavo kućište odlično uklopilo u prostor. Tko nije ljubitelj plave, Raijintek ga nudi i u crnoj, srebrnoj, bijeloj, crvenoj i ružičastoj izvedbi. Zanimljivo, s AMD referentnim procesorom smo izmjerili buku od 41,2 dB na 50 centimetara od kućišta, a s Delosom je buka bila malo viših 42,3 dB. Naravno, ovo kućište ne blokira zvukove pa je povišena buka i očekivana.

raijintek_metis_evo_amd_1 raijintek_metis_evo_amd_2 raijintek_metis_evo_amd_3

AMD stock

raijintek_metis_evo_delos_1 raijintek_metis_evo_delos_2 raijintek_metis_evo_delos_3

Delos RBW

Kao što smo napisali, mjerili smo performanse s dva hladnjaka, a iznad su dobiveni rezultati. U oba je slučaja Noctuin ventilator bio uključen, a s njim isključenim temperature su rasle za par stupnjeva. Prosječni takt je nešto niži s AMD hladnjakom, a vršna temperatura od 92,3°C ne ulijeva baš povjerenje u dugotrajan stabilan rad. Jasno je, na usisu bi trebao biti puno jači ventilator. I temperatura čipseta matične ploče je vrlo visoka, a i grafička se kartica dosta zagrijava. Kada prijeđemo na Delosa vidljiv je viši prosječni takt od gotovo 100 MHz, te temperatura procesora koja se je 75,5°C. Iznenađuje ipak nešto viša temperatura čipseta kao i grafičke kartice. Ukupno gledajući, Delos je naravno bolje, premda nešto malo bučnije rješenje, ali za optimalne temperature ipak je potrebno napraviti još bolje strujanje zraka u kućištu.

raijintek_metis_evo_20

Posebnost ovakvog kućišta je što ga je moguće osvijetliti s obje strane te tako izložiti komponente pogledu. Osim RGB LED traka kroz zatamnjene se stranice vide i osvijetljeni elementi na matičnoj ploči, ali i lijepo osvijetljen Delos RBW hladnjak. Naravno, tko nije ljubitelj osvjetljenja može izabrati ALS verziju, koja je potpuno zatvorena u aluminij.

raijintek_metis_evo_21

Raijintek Metis Evo je zanimljivo i lijepo dizajnirano SFF kućište, koje nudi visoku funkcionalnost prostora. Riječ je o kućištu visokog protoka zraka i šteta je zapravo što ne dolazi s tvornički ugrađenim ventilatorom. Ako je CoolerMaster mogao u svoje H100 kućište mogao ugraditi 200-milimetarski ventilator, mogli su i oni. Vjerojatno računaju na to da će korisnici iskoristiti mogućnost ugradnje radijatora vodenog hlađenja, no cijena Metisa Evo je ipak malo previsoka da bi došao tvornički bez ijednog ventilatora. Na domaćem se tržištu kreće između 900 i 1.100 kuna, a  u njemačkoj mu je cijena oko 130 €. Ono što nam još fali za ovaj isznos je USB 3.2 port. No na kraju, riječ je o vrlo zanimljivom proizvodu, elegantno dizajniranom i kvalitetno napravljenom. Eleganciju dižu aluminijski poklopac, i dvije staklene stranice. Uz to ima vrlo prostranu i svestranu unutrašnjost koja može primiti i jače komponente. Samo je ipak potrebno osigurati bolji protok zraka. Metis Evo svakako možemo preporučiti za SFF buildove gdje je potrebna visoka protočnost zraka.