rbp_pico_001

(izvor fotografije: Raspberry Instagram)

Raspberry Pi zakladu vjerojatno nije potrebno predstavljati nikome tko je iole upoznat s embedded svijetom. Njihova Raspberry Pi serija tzv. SBC-ova (single board computer) postala je planetarno popularna omogućujući širokodostupnu razvojnu platformu po povoljnim cijenama.

No, nedavno je Raspberry Pi zaklada donijela dvije velike stvari – dizajnirali su vlastiti SoC, RP2040, baziran na 32 bitnoj ARM Cortex-M0+ jezgri (točnije, dvije čak!), što su odmah ukomponirali u Raspberry Pi Pico pločicu, te su surovo spustili cjenovnu granicu – RP2040 stoji svega 1$, dok je cjelokupni Pico baziran na cijeni od 4$. Impresivno.

rp2040_001

(izvor fotografije: Raspberry Instagram)

Ukratko nešto više o samom čipu, odnosno pločici, suhoparno je prepisivanje faktografskih podataka, no spomenimo da se radi o, kako rekosmo, dvojezgrenom ARM Cortex-M0+ baziranom čipu, maksimalne frekvencije do 133 MHz, 264 kB RAM-a, bez internog flasha/EEPROM-a (uz maksimalnu podršku za 16MB putem QSPI kontrolera) te 30 GPIO pinova od kojih do 4 mogu biti ADC (u praksi, radi se o tri, jer je četvrti rezerviran za interni temperaturni senzor).

rp2040_002

(izvor fotografije: Raspberry Instagram)

Od periferije, tu su po 2 (dva) UART, SPI, I2C kontrolera, 16 PWM kanala, 8 PIO pinova (stariji će se sjetiti da se radi o tehnologiji koja je na PC-u bila široko popularna na ATA standardu, srećom zamijenjena DMA pristupom) i USB 1.1 kontroler/PHY, što će reći da može raditi i kao host i kao uređaj.

Konkretnih pločica ne manjka, gdje je već petnaestak u opticaju, no sama Raspberry Pi zaklada, odnosno njezino komercijalno društvo, izdalo je Pico i Pico W verziju, gdje potonja, naslutit ćete, podržava i bežičnu komunikaciju putem WiFi-a.

Sam Pico veličine je 21 mm × 51 mm te raspolaže s 2MB QSPI flasha, što je više nego dovoljno za opsežne komade koda što ga možete upogoniti na vašem Picou. Dodatno, tu je temperaturni senzor, ledica te jedno dugme.

rbp_pico_002

(izvor fotografije: Raspberry Instagram)

Hardversko naklapanje na stranu, ono gdje Pico zapravo ubija ljepotom, je vrlo sofisticirana te maksimalno (korisnički) simplificirana podrška. Datasheetovi su bogati, kako za hardver, tako i za SDK (C i MicroPython kao službeno podržani). Tu je podrška i za Rust kao i za TinyGo (kojeg smo i isprobali, te demo možete vidjeti na videu uz ovaj članak).

Način na kojeg programirate vaš Pico je naprosto oduševljavajuć. Nakon što dobijete svoj program/firmware ili kako ga god želite nazvati, naprosto ga drag&dropate na USB flash emulaciju vašeg Picoa, koji se nakon uspješnog transfera automatski restarta i voilà – spremni ste za polazak, što god da ste naumili, tj. napisali u vašem kodu.

Podrška zajednice je, poslovično za Raspberry Pi produkte, vrlo bogata i aktivna, tako da ukoliko se držite službenog SDK-a, praktički nećete naletjeti na nepremostivu prepreku, barem na početku igranja s uređajem.

rbp_pico_003

(izvor fotografije: Raspberry Instagram)

Pico, točnije njegov RP2040 nipošto nije neozbiljan čip, pogotovo s obzirom na “neozbiljnu” cijenu; podržava FreeRTOS, RT-Thread OS, NuttX, ChibiOS, RTEMS, TrampolineRTOS, RODOS, Mbed i još vjerojatno pokoji. Ponovno – vrlo impresivno.

Sve u svemu, pogledajte video koliko je jednostavno prototipirati terminalnu emulaciju i višedretvenost na Picou koristeći prave alate. Možemo upravljati paljenjem/gašenjem interne LE diode, natjerati ju da treperi u intervalu kojeg zadamo, dok generiramo nasumične brojeve te, ako je potrebno, očitavamo ambijentalnu temperaturu te frekvenciju RB2040 čipa.

Ako vas ništa do sada nije uvjerilo da je Pico sjajan proizvod, ako je itko uopće sumnjao – na pločici od 4$ radi Doom. Više o tome možete pročitati ovdje, zajedno sa svim detaljima razvoja (odnosno prilagodbe) kao i činjenicom da možete spojiti četri Picoa i, jasno, igrati multiplayer.

GIVEAWAY

raspberry_pi_pico_giveaway

Kako bi smo i našim čitateljima koji imaju interesa u DIY embedded svijetu omogućili užitak korištenja, darujemo tri (3) Raspberry Pi Picoa, zajedno s pripadajućom platnenom vrećicom s kojom možete biti kul dok u nju tovarite avokado kojeg ćete nacijediti u svoj developerski smoothie te pripadajući, oku ugodan i vrlo informativan RP2040 pamflet.

Sretne dobitnike ovoga ćemo puta nasumično “izvuć” upravo Picoom, kako bi sve ostalo u stilu! Sretno!

Formalnosti:

1. Svoje e-mailove s točnim odgovorima na tri postavljena pitanja možete slati od danas 24.08.2022., pa do srijede 31.08.2022. točno u ponoć, a dobitnici će biti objavljeni u sljedećim danima.

2. Sve što trebate napraviti je točno odgovoriti na postavljena pitanja i poslati svoj e-mail na adresu giveaway@pcekspert.com. Dobitnici će kao i uvijek biti izabrani nasumično uz pomoć Pico uređaja i random generatora. Odgovore na pitanja potražite u tekstu iznad. Svaka od nagrada ide po jednom dobitniku.

3. U e-mailu s točnim odgovorima trebate navesti svoj “nick name” na našem Forumu, puno ime i prezime, te podatke za kontakt (broj telefona). E-Mail s istim kontakt podacima i/ili s iste e-mail adrese može biti poslan samo jednom, a forumaš mora biti registriran s najkasnije jučerašnjim datumom. Za sve koji nisu poželjan je i lajk naše Facebook stranice, i follow na YouTube kanalu.

Pitanja su:

  • Kako se zove mikrokontroler na kojemu je bazirana Raspberry Pi Pico pločica?
  • Koja je maksimalna frekvencija mikrokontrolera Raspberry Pi Pico pločice?
  • Kolika je maksimalna količina eksterne flash memorije koju podržava mikrokontroler Raspberry Pi Pico pločice?

Dobitnici izvučeni:

  • Žarko Jovanović “mindless”
  • Alen Karjaković “pupo”
  • Davor Đurinić “spiderhr”

Točni odgovori su bili:

1. RP2040

2. 133 MHz

3. 16 MB

Snimka live izvlačenja – sretni dobitnici izvučeni su iz zatvorenog intervala [0, 15], odnosno, bilo je 16 natjecatelja. Izvučenom broju smo dodali +1 i dobili pobjednike.

Sretni dobitnici mogu odmah isprobati i demo program koji je korišten: