alphacool_watercooling_components_17

HF kompresijske obujmice dolaze u pakiranju od šest komada, a pogodne su za TPV cijevi od 12,7 milimetara vanjskog, i 7,6 milimetara unutarnjeg promjera. Obujmice su napravljene od najlona i vrlo su lagane. Navoj je jasno G1/4-inča, dužine su 28 milimetara i promjera 20,5 milimetara. Pogodne su za korištenje i u serverskim sustavima vodenih hlađenja, a na Alphacoolovom shopu koštaju 16,98 € za ovaj set od šest komada.

alphacool_watercooling_components_18

Eiszapfen L-connector ili koljeno, dolazi u malenom kartonskom pakiranju, a smješteno je u spužvasto ležište. Osim njega, tu su i četiri gumene obujmice u različitim bojama.

alphacool_watercooling_components_19 alphacool_watercooling_components_20

Tijelo L-konektora je okretno, a koristimo ga tamo gdje je malo prostora, a uz to trebamo i promijeniti smjer cijevi koje razvodimo. Dimenzije su mu 32 x 18 x 18 milimetara, a mase je 53 grama. Napravljeno je od mjedi, a kompatibilno je s PVC, silikonskim ili neoprenskim cijevima. S jedne strane je vanjski s druge unutarnji G1/4-inčni navoj. Cijena na Alphacoolovom webshopu mu je 7,49 €.

alphacool_watercooling_components_21

AlphaTube TPV crna cijev dolazi pakirana u dužini od 3,3 metra što je i 10 stopa i smještena je u kartonsku kutiju. Cijevi su meke, napravljene od TPV-a, ili termoplastičnog vulkanizata, koji je otporniji na kiseline i lužine od PVC-a. Također, izdržava i puno više temperature – do 155°C, što će spriječiti i uvijanje te smanjenje protoka vode kao kod PVC-a. Podržava i vrlo niske temperature od -50°C, a tvrdoća cijevi se kreće od 35 Shore-A do 50 Shore-D. Cijevi su lake za rezanje, a i dovoljno meke za provlačenje. Naravno, znaju stvarati i napetost pa treba paziti prilikom slaganja. Ovakvo 3,3-metarsko pakiranje će vas koštati 18,98 €.

alphacool_watercooling_components_22

Pod kataloškim brojem 12983 i 12982 kriju se TPV cijevi s pripadajućim kitovima za montažu. 12982 dolazi s ravnim, a 12983 s kutnim nastavcima.

alphacool_watercooling_components_23

Prednosti TPV materijala smo već objasnili, a kitovi za montažu su dijelovi koje smo također već opisali, pa tu nemamo što previše dužiti. Cijevi su dakle tvornički pripremljene za ugradnju u open loop sustav i njegovo proširenje, ili pak proširenje AIO sustava. Ove cijevi više ne nalazimo na Alphacoolovom webshopu pa ne znamo ni točne cijene.

alphacool_watercooling_components_25 alphacool_watercooling_components_26

HF kompresijski kutni fitting (90°) dolazi u plastičnoj vrećici, napravljen je od kombinacije mjedi i aluminija, a uz njega dolazi i plastična obujmica s navojem. Dimenzije su mu 35 x 27 x 18 milimetara, ima G1/4-inčni navoj dužine 5,5 milimetara. Fitting je namijenjen TPV cijevima vanjskog promjera 12,7 i unutarnjeg 7,6 milimetara. Koristi dvostruki O-ring sistem za sprječavanje curenja tekućine. Ovi su fittinzi svoju vrijednost dokazali u serverima i radnim stanicama, a prodaju se po cijeni od 8,99 € za komad.

alphacool_watercooling_components_27

Za kraj pregleda komponenata dolazimo i do Tec Protect 2 prozirne tekućine koja dolazi u pakiranju od 1.000 mililitara (1 litra). Sastav tekućine je 93,8% vode iu osmoze, zatim 4,2% glysfor L (antifirz) i 2% RHOBA KLA. Voda iz osmoze je pročišćena od strane svih minerala, klora i ostalih tvari koje se nalaze u vodi iz slavine pa neće doći do neželjenih efekata unutar rashladnog sustava (stvaranje gljivica ili mineralnih naslaga). Uz to, u tekućini su i aditivi za sprječavanje korozije, te smanjuju površinsku napetost vode. Cijena pakiranja na Alphacoolovom webshopu je 13,98 €.

Ugradnja HDX Apex hladnjaka u Eisbaer 360 AIO

alphacool_watercooling_components_28 alphacool_watercooling_components_29

S obzirom na to da nismo dobili dodatne blokove ili pumpu na test, kod slaganja smo se samo odlučili za proširenje Eisbaer 360 hladnjaka, te ugradnju HDX Apex SSD hladnjaka u njegov postojeći loop. Za ugradnju je najbolje koristiti SSD koji nema nikakav hladnjak ili naljepnicu na sebi, pa je to priprema koju morate unaprijed odraditi. Imali smo male rezervacije vezane za plastični clip sustav spajanja hladnjaka na SSD, no on se pokazao dovoljno čvrstim.

alphacool_watercooling_components_30

Alphacoolovi Eisbaer 360 AIO hladnjaci (i ini drugi) omogućavaju dodavanje elemenata u sustav jer na sebi imaju HF TPV konektor kit koji se jednostavno razdvaja, i dodaju se novi elementi. Iskoristili smo dvije cijevi s 90°C fittinzima koje smo dobili i sve jednostavno spojili u cjelinu. Nakon toga smo na pumpi nadolili Tec Protect 2 tekućine u sustav.

alphacool_watercooling_components_31

Sve zajedno smo ugradili na matičnu ploču i isprobali kako radi. Temperature SSD-a su drastično pale, i do 25°C u slučaju kada nemamo nikakav hladnjak, te oko 10°C za slučaj kada je na SSD-u bio deblji hladnjak. Jedina zamjerka koju imamo na 90°C fittinge je da stvaraju malo previše pritiska na SSD, pa je ovdje pametnije koristiti ravne fittinge.

alphacool_watercooling_components_32

Kao što smo vidjeli, Alphacool proizvodi mnoštvo različitih komponenata za open loop sustave vodenih hlađenja. Mi smo jasno imali samo manji dio toga u ovom prikazu, no dovoljno da steknemo generalni dojam o kvaliteti. Za potpunije testiranje bi trebali vodenu pumpu i još pokoji blok i to bi onda bilo zabavnije. Do sada smo testirali više Alphacoolovih proizvoda i uvijek se samo jedna stvar nametala kao problem, cijena. Tako je i ovdje. No, proizvodi su kvalitetni, pa je i cijena u skladu s tim.

Sa svim je proizvodima lako raditi, i lako se snaći, spojevi i navoji su savršeni i tu neće biti nikakvih problema. TPV cijevi savršeno nasjedaju na fittinge, konektore ili pak produžetke i kada se dobro zatvore nema curenja. Alphacool je svoj zanat dobro “ispekao” na serverskim hlađenjima, a ovi su dijelovi pogodni kako za tu primjenu, tako i za desktope. Jasno, mi smo na testu imali meke crne cijevi koje nisu oku ugodne i nisu možda za showcase računala, nego više ozbiljnu primjenu. Alphacool jasno ima i tvrde prozirne cijevi za pokazivanje. Ipak, ARGB LED manija je zahvatila sve segmente tržišta pa su HDX Apex hladnjak, ali i Core 200 Aurora rezervoar ipak osvijetljeni što će se svidjeti velikom dijelu tržišta. Trend je jednostavno takav i Alphacool ga mora pratiti.