Recenzija Alphacool komponenata za vodena hlađenja

Datum objave 03.08.2022 - Krešimir Matanović

Alphacool komponente za vodena hlađenja - prvi dio

alphacool_watercooling_components_1

S Alphacoolom uspješno surađujemo već neko vrijeme i znamo da proizvode odlične AIO hladnjake, no zapravo je njihova prava specijalnost proizvodnja komponenata za open loop sisteme. Na test su nam poslali mnoštvo komponenata koje su potrebne kako bi se složio open loop sistem, ili proširio postojeći AIO sistem. Znamo da njihova Eisbear serija ima mogućnost proširivanja, pa smo jedan testni primjerak upravo i proširili hladnjakom za SSD-e. Osim različitih koljena, fittinga, gumenih crnih cijevi, prozirnih cijevi, poslali su nam i svoj novi rezervoar za vodu koji je pogodan za ugradnju i u manja kućišta. Kako sve skupa izgleda pogledajte u recenziji. Core 200 Aurora reservoir D5/VPP

alphacool_watercooling_components_2

Za početak krećemo s novim rezervoarom u ponudi - Core 200 Aurora. Rezervoar dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji u kojoj je dobro zaštićen najlonom te stiro-pjenom kako bi njegovo akrilno tijelo preživjelo eventualna mehanička oštećenja kutije. Uz rezervoar dolaze i vrlo detaljne upute s popisom onoga što će te naći u bundleu. To uključuje sve potrebne vijke, matice, brackete i alat koji je potreban za montažu. Jasno, dobit će te i okvir za montažu pumpe, jedan O-ring za pumpu, RGB adapter, alat za otvaranje čepova za nadolijevanje tekućine, Allen key itd.

alphacool_watercooling_components_4

Za razliku od starijih modela rezervoara, ovaj donosi vanjski navoj za bolju stabilnost i sigurnost prilikom montaže poklopca i pumpe. Opcije za montažu uključuju postavljanje na dno ili vrh kućišta, a uz to će te naći i 120/140 okvire koji omogućavaju montažu pumpe na slobodna mjesta za ventilatore.

alphacool_watercooling_components_5 alphacool_watercooling_components_6

U tijelu rezervoara se nalazi prsten u kojem je 12 ARGB LED-ica, koje stvaraju zanimljive efekte kroz akrilno tijelo rezervoara. Rezervoar je kao što mu ime sugerira kompatibilan sa svim Alphacoolovim D5 i VPP pumpama koje se montiraju s donje strane.

alphacool_watercooling_components_7

Dimenzije rezervoara su 251 x 76,5 x 76,5 milimetara, kapacitet je 400 mililitara. Donji dio rezervoara kao i čep su napravljeni od Acetala (POM plastika), dok je cijev kao što smo rekli akrilna. Na bazi se nalaze standardi G1/4-inčni navoji, i to tri komada - dva za cijevi i jedan za nadolijevanje tekućine s čepom. Masa svega skupa je 621 gram, a testirano je na pritisak od 0,8 bara i temperaturu do 60°C.

Export_Master

Zanimljivost je da ovaj rezervoar podržava tzv. lighttower water efekt što znači da ako ga ne napunimo do kraja, unutar njega i uz pomoć plastične cjevčice (riser tube) će se stvarati efekt fontane. Cijena rezervoara je na Alphacoolovom webshopu 85 €. HDX Apex Acrylic aRGB M.2 2280 SSD hladnjak

alphacool_watercooling_components_11

Još jedan zanimljivi dio opreme je i HDX Apex hladnjak za M.2 2280 SSD-e. Osim ovog akrilnog, proizvodi se i u Acetal izvedbi (crna plastika), koja je neznatno jeftinija. S obzirom na to da su SSD-i ovoga formata sve popularniji, a uz to se poneki brži modeli i jače zagrijavaju, logično je da je Alphacool u ponudu dodao i ovaj hladnjak kojeg je lako dodati u vaš open loop sustav.

alphacool_watercooling_components_10 alphacool_watercooling_components_9

Hladnjak dolazi u malenom kartonskom pakiranju, a uz njega će kupac dobiti plastični okvir za montažu, set termalnih podložaka te vrlo detaljne upute za instalaciju. Dva su tanja i jedan je deblji podložak. Jedan tanji postavljamo na vrh SSD-a, a ispod njega ide tanji (0,5 milimetara) ili deblji (1,5 milimetara) u ovisnosti ima li naš SSD s donje strane NAND čipove ili ne. Toplinska provodljivost podložaka je 3 W/mK.

alphacool_watercooling_components_12

S donje se strane nalazi poniklani bakreni blok, tj. cold plate. Razlog zbog kojeg Alpha cool koristi bakar je njegova veća provodljivost topline. Dimenzije vodenog bloka su 67,99 x 25,6 x 16,8 milimetara, a donja ploča je debela 1,6 milimetara. Masa bloka je 43 grama, maksimalna radna temperatura 60°C, a testiran je na pritisak od 0,8 bara. Na vrhu se nalaze standardna dva G1/4-inčna navoja.

Export_Master

Unutar bloka se nalaze tri ARGB LED-ice koje osvjetljavaju akrilni poklopac i vodu, a napajaju se preko 3-pinskog JST konektora kojeg spajamo na ostatak sustava. HDX Apex od akrila na webshopu košta oko 32 €, a onaj tamni od acetala oko 30 €. Ostale komponente

alphacool_watercooling_components_13

Alphacool nam je poslao mnoštvo ostalih svojih komponenata koje služe za sklapanje open loop vodenog sistema, ili pak za proširenje nekog od njihovih AIO sustava. Upravo to smo mi i napravili, proširili smo Eisbear 360 i dodali mu HDX Apex hladnjak, a to ćemo vidjeti kasnije u tekstu.

alphacool_watercooling_components_14

Prva komponenta koja vam može biti korisna je Eiszapfen, 20-milimetarski produžetak koji ima standardni G1/4-inča navoj. S jedne strane je unutarnji navoj, a s druge vanjski. Produžetak je napravljen od mjedi, crne je boje, a promjera je 18 milimetara. Mase je 35 grama, a koristimo ga tamo gdje nam fali prostora da dosegnemo 1/4-inčne nasjede. Alphacool Eiszapfen prodaje po cijeni od 4,47 € po komadu.

alphacool_watercooling_components_15

Poznati Alphacoolov HF TPV konektor kit s brzim otpuštanjem je sljedeći. Kompatibilan je s Eisbaer proizvodima i TPV cijevima. Ujedno, ovaj je proizvod namijenjen i vodenim hlađenjima za radne stanice i servere, pa je posebna pažnja pridodana sigurnosti i snazi samog konektora. Dolazi u jednostavnom kartonskom pakiranju i u najlonskoj vrećici.

alphacool_watercooling_components_16

Skidanjem vanjskih plastičnih obujmica s navojem vidimo metalni obruč koji steže gumeno crijevo, koje onda dodatno stežemo s tim vanjskim obujmicama. Na sredini je mehanizam za povezivanje. Vanjski prsten ima navoj kojeg lako odvijamo, nakon čega se dva dijela razdvajaju.

alphacool_watercooling_components_24

Sigurnosni mehanizmi na obje strane sprječavaju istjecanje tekućine. Ti mehanizmi su jednostavni križasti elementi s obje strane koji se stišću jedan o drugi i tako otvaraju ili zatvaraju protok - vrlo jednostavno i efikasno. HF konektori se na Alphacoolovom shopu prodaju po 12,98 € za komad.

Alphacool komponente za vodena hlađenja - drugi dio

alphacool_watercooling_components_17

HF kompresijske obujmice dolaze u pakiranju od šest komada, a pogodne su za TPV cijevi od 12,7 milimetara vanjskog, i 7,6 milimetara unutarnjeg promjera. Obujmice su napravljene od najlona i vrlo su lagane. Navoj je jasno G1/4-inča, dužine su 28 milimetara i promjera 20,5 milimetara. Pogodne su za korištenje i u serverskim sustavima vodenih hlađenja, a na Alphacoolovom shopu koštaju 16,98 € za ovaj set od šest komada.

alphacool_watercooling_components_18

Eiszapfen L-connector ili koljeno, dolazi u malenom kartonskom pakiranju, a smješteno je u spužvasto ležište. Osim njega, tu su i četiri gumene obujmice u različitim bojama.

alphacool_watercooling_components_19 alphacool_watercooling_components_20

Tijelo L-konektora je okretno, a koristimo ga tamo gdje je malo prostora, a uz to trebamo i promijeniti smjer cijevi koje razvodimo. Dimenzije su mu 32 x 18 x 18 milimetara, a mase je 53 grama. Napravljeno je od mjedi, a kompatibilno je s PVC, silikonskim ili neoprenskim cijevima. S jedne strane je vanjski s druge unutarnji G1/4-inčni navoj. Cijena na Alphacoolovom webshopu mu je 7,49 €.

alphacool_watercooling_components_21

AlphaTube TPV crna cijev dolazi pakirana u dužini od 3,3 metra što je i 10 stopa i smještena je u kartonsku kutiju. Cijevi su meke, napravljene od TPV-a, ili termoplastičnog vulkanizata, koji je otporniji na kiseline i lužine od PVC-a. Također, izdržava i puno više temperature - do 155°C, što će spriječiti i uvijanje te smanjenje protoka vode kao kod PVC-a. Podržava i vrlo niske temperature od -50°C, a tvrdoća cijevi se kreće od 35 Shore-A do 50 Shore-D. Cijevi su lake za rezanje, a i dovoljno meke za provlačenje. Naravno, znaju stvarati i napetost pa treba paziti prilikom slaganja. Ovakvo 3,3-metarsko pakiranje će vas koštati 18,98 €.

alphacool_watercooling_components_22

Pod kataloškim brojem 12983 i 12982 kriju se TPV cijevi s pripadajućim kitovima za montažu. 12982 dolazi s ravnim, a 12983 s kutnim nastavcima.

alphacool_watercooling_components_23

Prednosti TPV materijala smo već objasnili, a kitovi za montažu su dijelovi koje smo također već opisali, pa tu nemamo što previše dužiti. Cijevi su dakle tvornički pripremljene za ugradnju u open loop sustav i njegovo proširenje, ili pak proširenje AIO sustava. Ove cijevi više ne nalazimo na Alphacoolovom webshopu pa ne znamo ni točne cijene.

alphacool_watercooling_components_25 alphacool_watercooling_components_26

HF kompresijski kutni fitting (90°) dolazi u plastičnoj vrećici, napravljen je od kombinacije mjedi i aluminija, a uz njega dolazi i plastična obujmica s navojem. Dimenzije su mu 35 x 27 x 18 milimetara, ima G1/4-inčni navoj dužine 5,5 milimetara. Fitting je namijenjen TPV cijevima vanjskog promjera 12,7 i unutarnjeg 7,6 milimetara. Koristi dvostruki O-ring sistem za sprječavanje curenja tekućine. Ovi su fittinzi svoju vrijednost dokazali u serverima i radnim stanicama, a prodaju se po cijeni od 8,99 € za komad.

alphacool_watercooling_components_27

Za kraj pregleda komponenata dolazimo i do Tec Protect 2 prozirne tekućine koja dolazi u pakiranju od 1.000 mililitara (1 litra). Sastav tekućine je 93,8% vode iu osmoze, zatim 4,2% glysfor L (antifirz) i 2% RHOBA KLA. Voda iz osmoze je pročišćena od strane svih minerala, klora i ostalih tvari koje se nalaze u vodi iz slavine pa neće doći do neželjenih efekata unutar rashladnog sustava (stvaranje gljivica ili mineralnih naslaga). Uz to, u tekućini su i aditivi za sprječavanje korozije, te smanjuju površinsku napetost vode. Cijena pakiranja na Alphacoolovom webshopu je 13,98 €. Ugradnja HDX Apex hladnjaka u Eisbaer 360 AIO

alphacool_watercooling_components_28 alphacool_watercooling_components_29

S obzirom na to da nismo dobili dodatne blokove ili pumpu na test, kod slaganja smo se samo odlučili za proširenje Eisbaer 360 hladnjaka, te ugradnju HDX Apex SSD hladnjaka u njegov postojeći loop. Za ugradnju je najbolje koristiti SSD koji nema nikakav hladnjak ili naljepnicu na sebi, pa je to priprema koju morate unaprijed odraditi. Imali smo male rezervacije vezane za plastični clip sustav spajanja hladnjaka na SSD, no on se pokazao dovoljno čvrstim.

alphacool_watercooling_components_30

Alphacoolovi Eisbaer 360 AIO hladnjaci (i ini drugi) omogućavaju dodavanje elemenata u sustav jer na sebi imaju HF TPV konektor kit koji se jednostavno razdvaja, i dodaju se novi elementi. Iskoristili smo dvije cijevi s 90°C fittinzima koje smo dobili i sve jednostavno spojili u cjelinu. Nakon toga smo na pumpi nadolili Tec Protect 2 tekućine u sustav.

alphacool_watercooling_components_31

Sve zajedno smo ugradili na matičnu ploču i isprobali kako radi. Temperature SSD-a su drastično pale, i do 25°C u slučaju kada nemamo nikakav hladnjak, te oko 10°C za slučaj kada je na SSD-u bio deblji hladnjak. Jedina zamjerka koju imamo na 90°C fittinge je da stvaraju malo previše pritiska na SSD, pa je ovdje pametnije koristiti ravne fittinge.

alphacool_watercooling_components_32

Kao što smo vidjeli, Alphacool proizvodi mnoštvo različitih komponenata za open loop sustave vodenih hlađenja. Mi smo jasno imali samo manji dio toga u ovom prikazu, no dovoljno da steknemo generalni dojam o kvaliteti. Za potpunije testiranje bi trebali vodenu pumpu i još pokoji blok i to bi onda bilo zabavnije. Do sada smo testirali više Alphacoolovih proizvoda i uvijek se samo jedna stvar nametala kao problem, cijena. Tako je i ovdje. No, proizvodi su kvalitetni, pa je i cijena u skladu s tim. Sa svim je proizvodima lako raditi, i lako se snaći, spojevi i navoji su savršeni i tu neće biti nikakvih problema. TPV cijevi savršeno nasjedaju na fittinge, konektore ili pak produžetke i kada se dobro zatvore nema curenja. Alphacool je svoj zanat dobro "ispekao" na serverskim hlađenjima, a ovi su dijelovi pogodni kako za tu primjenu, tako i za desktope. Jasno, mi smo na testu imali meke crne cijevi koje nisu oku ugodne i nisu možda za showcase računala, nego više ozbiljnu primjenu. Alphacool jasno ima i tvrde prozirne cijevi za pokazivanje. Ipak, ARGB LED manija je zahvatila sve segmente tržišta pa su HDX Apex hladnjak, ali i Core 200 Aurora rezervoar ipak osvijetljeni što će se svidjeti velikom dijelu tržišta. Trend je jednostavno takav i Alphacool ga mora pratiti.