ryzen_pro_zen_4_1

Pored uobičajenih serija procesora Ryzen namijenjenih igračim i entuzijastima AMD već neko vrijeme ima u svojoj ponudi i procesore Ryzen Pro koji su prije svega orijentirani prema poslovnoj i profesionalnoj primjeni. Ove godine AMD je osvježio svoju ponudu Ryzen Pro procesora posve novim modelima koji su sada temeljeni na Zen 4 jezgrama. Novi modeli Ryzen 9 Pro 7945, Ryzen 7 Pro 7745 i Ryzen 5 Pro 7645 koriste jasno novi procesorski utor AM5, te donose odgovarajuću podršku za najnovije tehnologije, prije svega za PCI Express 5.0, kao i podršku za noviju DDR5 memoriju.

Za razliku od svojih prethodnika, Ryzen Pro procesora serije 5000 koji su bili temeljeni na „Vermeer“ jezgrama odnosno Zen 3 tehnologiji, novi Ryzen Pro modeli koriste „Raphael“ jezgre i noviju Zen 4 arhitekturu. Ključna prednost novije arhitekture svakako su osjetno veći boost radni taktovi u pravilu preko 5 GHz. Kombinacija osjetno višeg radnog takta i nove Zen 4 arhitekture omogućuje osjetan porast performansi. Treba reći kako se broj dostupnih jezgri nije mijenjao, međutim Zen 4 donosi brže jezgre uz osjetno bolji IPC. Potrošnja energije novih Ryzen Pro procesora trebala bi biti vrlo umjerena, što se vidi i po specificiranom TDP-u koji iznosi 65 W za sva tri nova Pro procesora.

Nova generacija AMD-ovih „poslovnjaka“

ryzen_pro_zen_4_2

Možemo reći kako su novi Ryzen Pro modeli zapravo svojim tehničkim karakteristikama identični 65-vatnim Ryzenima  7900, 7700 i 7600. Jedino što ih razlikuje od ovih procesora su posebne sigurnosne mogućnosti. Obzirom da su ovi procesori namijenjeni poslovnim i profesionalnim korisnicima, većim i manjim tvrtkama, posjeduju dosta robustan set sigurnosnih mogućnosti koji je prije svega osmišljen kako bi ponudio bolju zaštitu osjetljivih podataka i općenito zaštitu od sigurnosnih propusta na razini kompletne poslovne infrastrukture. AMD ovo naziva setom Pro sigurnosnih tehnologija koji uključuje hardversku razinu, sistemsku razinu, kao i implementaciju unutar korištenog operacijskog sustava. Podrška za AMD-ov Pro set sigurnosnih tehnologija ključna je prednost Ryzen Pro serije procesora i ono što ih čini osjetno pogodnim za poslovnu primjenu. Stabilnost i osjetno bolja sigurnost ovdje su u prvom planu. Ovo nisu procesori koji će zanimati igrače i entuzijaste, niti su namijenjeni nekakvom overclockingu, već strogo poslovnoj primjeni.

Sva tri testirana nova Ryzena pro koriste dobro poznati procesorski utor AM5 što znači da su kompatibilni sa svim trenutno dostupnim AM5 matičnim pločama. Obzirom na nazivno relativno malu potrošnju ovi su procesori dosta pogodni za instalaciju na nešto jeftinije AM5 ploče poput onih s AMD-ovim B650 ili A620 chipsetima. Ovdje samo napomena da ukoliko želite u potpunosti iskoristiti sve tehnološke mogućnosti novih Ryzen Pro procesora, kao što je podrška za PCI Express 5.0 za grafičke kartica i nove NVMe diskove, morat ćete u pravilu koristiti nešto skuplju i bolje opremljenu ploču.  Dakako novi procesori zahtijevaju odgovarajuću nadogradnju BIOS-a matične ploče kako bi bili ispravno prepoznati i radili kako treba. Što se tiče brzine DDR5 memorije novi Ryzen Pro procesori nazivno službeno podržavaju brzinu od 5200 MHz, no dakako moguće je koristiti i nešto brže DDR5 module, premda to ovdje s ovim procesorima svakako nije od osobite važnosti.

6, 8 ili 12 jezgri

ryzen_pro_zen_4_4

Kao nekakav ulazni model između tri nova Zen 4 Ryzen pro procesora nameće se Ryzen 5 Pro 7645. U ovom slučaju riječ je o Zen 4 procesoru s ukupno 6 jezgri i 12 threadova uz maksimalni boost radni takt od 5,1 GHz. Ovakve specifikacije jamče prilično dobre brzinu u radu kada govorimo o zahtjevnim aplikacijama i modernim sustavima.

Nešto više od toga ponudit će vam Ryzen 7 pro 7745 s ukupno 8 jezgri i 16 threadova, dok se maksimalni boost radni takt ovdje penje do 5,3 GHz. Dvije jezgre više donijet će nešto bolji potencijal posebno ukoliko koristite zahtjevnije aplikacije koji ih mogu na pravi način iskoristiti, ili recimo za potrebe virtualizacije.

Najnapredniji između tri testirana Ryzena Pro svakako je Ryzen 9 Pro 7945 koji dolazi s ukupno 12 jezgre i 24 threada, te ima najviši boost radni takt do 5, 4 GHz. Ovdje već govorimo o prilično sposobnom procesoru i za neke zahtjevnije zadatke poput renderinga i sl.

Ispod „haube“ tehnologija na kojoj se temelje sva tri Zen 4 Pro modela je istovjetna onoj koju smo vidjeli kod svih drugih Zen 4 procesore najnovije generacije. Dakle govorimo o modularnom čiplet dizajnu koju uključuje odvojene komplekse jezgri odnosno CCD-ove i zasebnu I/O jedinicu. Zen 4 jezgre proizvedenu su u novijem 5 nm proizvodnom procesoru, dok I/O jedinica koristi nešto stariji 6 nm proces. Nova generacija Ryzen pro procesora u odnosu na prethodnike svakako donosi i veću količinu L3 cachea što može biti vrlo značajno za brzinu rada u nekim aplikacijama. Osim toga svakako valja spomenuti i podršku za AVX-512 instrukcije kao općenito dosta značajnu tehnološku novost koju je donijela Zen 4 arhitektura.

Svi novi Ryzen Pro procesori sada dolaze s odgovarajućim integriranim RDNA2 grafičkim procesorom s ukupno dvije CU jedinice. Ovo je prilično značajno, jer prethodna generacije Ryzen pro 5000 procesora nije posjedovala integrirani grafički čip. Na ovaj način svi novi Ryzen Pro procesori serije 7000 omogućuju  prikaz slike na monitoru s ukupno do 4 videopriključka, kao  i odgovarajuće multimedijalne mogućnosti bez potrebe za korištenjem zasebne grafičke kartice. Tehnološki ovaj grafički procesor je prilično moderan i podržava DX12.1, a ponudit će vema i odgovarajuću hardversku akceleraciju kodiranje i dekodiranja H.264 i H.265 video sadržaja. Za poslovnu primjenu integracija ovakvog grafičkog procesora svakako je više nego dobrodošla i smanjuje ukupne troškove implementacije ovih procesora posebno kod većih tvrtki.

AMD Pro tehnologije

ryzen_pro_zen_4_3

Glavna prednost ovih Ryzen Pro procesora za poslovnu i profesionalnu primjenu svakako je podrška za AMD-ove Pro tehnologije, odnosno odgovarajući set naprednih sigurnosnih značajki. Radi se zapravo o više slojeva zaštitnih tehnologija koje sprečavaju sofisticirane napade i mogućnost da kompletan sustav bude izložen krađi osjetljivih podataka. Kombinacija je to hardverskih i softverskih sigurnosnih zaštita. Tehnologije poput AMD-ovog Shadow Stacka omogućuju punu hardversku zaštitu od potencijalnih napada koji koriste poznate control-flow propuste.

Također AMD-ova tehnologija Memory Guard osmišljena je prije svega kako bi se otklonila potencijalna mogućnost krađe podataka i omogućuje enkripciju podataka u stvarnom vremenu na hardverskoj razini. Dodatni sloj zaštite omnogućuje AMD-ov Secure Proccesor, koji u kombinaciji s odgovarajućim OS-om poput Windowsa 11 donosi bolju zaštitu od krađe podataka i potencijalnih značajnih sigurnosnih propusta.

Svi Ryzen Pro procesori podržavaju skup značajki koje omogućuju lakše i jednostavnije upravljanje velikim brojem računala, bilo putem mreže ili u oblaku. Većim tvrtkama dakako posebno je važna dugoročna stabilnost i isplativost sustava. S tim u vezi AMD sa svojim Ryzen Pro procesorima jamči odgovarajuću dugoročnu isplativost i jednostavniju implementaciju. Ovdje prije svega mislimo na dugoročnu dostupnost procesora, produljenu stabilnost softvera, kao i mogućnost duguročne izrade tzv. slika sustava što se temelji na stabilnim upravljačkim programima. Ovakva dugoročna stabilnost svakako je važna posebno za veće tvrtke koje itekako vode računa o troškovima održavanja velikog broja računala i kompletne infrastrukture povezane s time.