axagon_internal_pcie_adapter_1 axagon_internal_pcie_adapter_2

Axagon je češka tvrtka osnovana još 2005. godine, a bavi se proizvodnjom računalne periferije i dodataka kao što su različiti adapteri, oprema za diskove, kabeli, punjači, USB hubovi, čitači kartica, mrežne kartice, video adapteri, zvučne kartice, M.2 adapteri i USB-C oprema. S proizvodima su prisutni i na hrvatskom tržištu, pa smo odlučili provjeriti kakvi su i koliko su kvalitetni.

Za početak smo testirali interni PCI-E adapter za M.2 SSD-e koji je ujedno i hladnjak – PCEM2-DC. Adapter dolazi u malenoj kartonskoj kutiji, na kojoj se nalaze fotografije i sve informacije o proizvodu. Znamo da se M.2 SSD-i iznimno zagrijavaju, tj. njihovi kontroleri, i svaki oblik hlađenja istih je dobro došao za optimizaciju rada i produženje životnog vijeka. Ovaj Axagonov uređaj omogućava ugradnju dva M.2 SSD-a na ploče koje nemaju M.2 slotove, ali i na one na kojima je hlađenje M.2 SSD-a otežano.

axagon_internal_pcie_adapter_3 axagon_internal_pcie_adapter_4

Unutar kutije je adapter smješten u antistatičku vrećicu s plastičnim zatvaračem, a popratni materijal je u zasebnim vrećicama. Uz adapter dolaze upute, svi potrebni vijci, maleni odvijač, aluminijski hladnjak za 80-milimetarski SSD, dvije termalne podloške (deblja i tanja), dvije silikonske gumice za fiksiranje hladnjaka na SSD, odstojnike, dodatni low-profile bracket za niža kućišta i thumb vijak.

axagon_internal_pcie_adapter_5 axagon_internal_pcie_adapter_6

Adapter/kartica je dimenzija 140 x 68 x 17 milimetara i mase 111 grama, jasno bez SSD-a i pasivnog hladnjaka. PCB kartice je sjajno crni, s mnoštvom rupa obloženih bakrom za efikasnije hlađenje. Pokrov hladnjaka u kojem je smješten ventilator je aluminijski, a bracket je metalni. Kartica ima PCI-E 3.0 x4 sučelje kompatibilno s x4, x8 i x16 portovima na ploči, te dodatno SATA 3.1 na stražnjem dijelu. PCI-E je propusnosti 8 GB/s (two-way), a SATA 6Gbps.

axagon_internal_pcie_adapter_7 axagon_internal_pcie_adapter_8

Skidanjem pokrova uočavamo dva različita M.2 porta – M-Key za NVMe (PCI-E) M.2 SSD-e i B-Key za SATA (NGFF, AHCI) M.2 SSD-e. Oba porta podržavaju uređaje dužina 30, 42, 60, 80 i 110 milimetara, te naravno podržavaju dvostrane M.2 diskove. Obećavaju vrlo dobru disipaciju topline kroz rupe obložene bakrom, pa dva SSD-a mogu raditi punom snagom tj. bez termalnog throttlinga.

axagon_internal_pcie_adapter_9 axagon_internal_pcie_adapter_10

Instalacija M.2 SSD-a je jasno vrlo jednostavna, a mi smo koristili nedavno testirani Transcend PCIe SSD 220S kapaciteta 512 GB. Na njega smo postavili termalnu podlogu i aluminijski pasivni hladnjak. Hladnjak se relativno čvrsto drži na ljepljivoj podloški, a za dugotrajno korištenje preporuka je staviti i dvije crvene silikonske gumice koje će spriječiti eventualno pomicanje. Nakon instalacije smo aluminijski pokrov vratili na mjesto i adapter sa SSD-om je spreman za upotrebu. Kada su u upotrebi oba slota, snaga koja dolazi preko PCI-E sučelja je sasvim dovoljna (do 75 W). Ako koristimo SATA M.2 potrebno je i SATA kabelom povezati adapter sa SATA portom na ploči.

axagon_internal_pcie_adapter_11

Za test smo koristili ASRockovu Z390 Phantom Gaming 9 ploču, s Intelovim i7 8700K procesorom, tj. identičan setup kao i za test Transcendovog SSD-a. Maleni se ventilator uvijek vrti istom brzinom, nismo primijetili da usporava ili ubrzava, a u radu je čujan, no ne i jako bučan. Adapter na sebi ima i dvije LED-ice. Jedna je stalno uključena, a druga trepće prilikom transfera podataka.

axagon_internal_pcie_adapter_12 transcend_pcie_220s_6

S adapterom i bez

220S SSD-u smo mjerili performanse i nismo primijetili gubitke, tj. razliku kada je u adapteru i kada je na ploči pa smo se koncentrirali na razlike u temperaturi. Lijevo je screenshot maksimalne zabilježene temperature unutar adaptera, a desno je temperatura koju smo izmjerili prilikom testiranja SSD-a kada je bio pokriven aluminijskim hladnjakom s ASRockove ploče. Razlika od 11°C je vrlo visoka, a bila bi još i viša da smo SSD isprobali bez ikakvog hladnjaka. Osiguravanja optimalne radne temperature je iznimno bitno za sve diskove, pa tako i za moderne M.2 SSD-e čiji se kontroleri dosta zagrijavaju.

axagon_internal_pcie_adapter_5

S cijenom od oko 150 kuna, Axagonov je PCEM2-DC adapter za M.2 SSD-e vrlo koristan dodatak svakom računalu, a ne samo onima koji nemaju M.2 portove. Koristan je jer će vaš M.2 SSD vrlo dobro rashladiti, čime će se produžiti njegova trajnost, a i smanjiti eventualni termalni throttling. Spuštanje snage i pad performansi je nešto čime se kontroleri “brane” od visokog zagrijavanja, a ovakvi uređaji će to eliminirati. Kvaliteta izvedbe PCEM2-DC adaptera je vrlo dobra, upotrebljivost mu je odlična i toplo ga preporučujemo.