balever_bl380l_1

Balever je kineska kompanija koja se specijalizirala za izradu kamera za lov. Trenutno u ponudi imaju tri serije – BL280, BL380 i BL480. Nama je njihov zastupnik za Hrvatsku, tvrtka Vitez d.o.o. iz Pule, na test poslala BL380L model koji ima 4G LTE modem. Kamera dolazi u standardnom kartonskom pakiranju bez previše zaštite, pa kod transporta treba biti oprezniji.

balever_bl380l_2

Uz kameru dolazi USB kabel za spajanje na računalo, TV Out kabel, remen za pričvršćivanje kamere, mini CD sa softverom, daljinski upravljač i štapna antena.

balever_bl380l_3

Kamera je napravljena od tvrde plastike, robusna je i dimenzija 140 x 110 x 220 milimetara. Masa bez baterija je oko 600 grama. Plastika ima maskirni uzorak koji će se dobro uklopiti s korom drveta ako koristimo remen ili s okolišem ako koristimo tronožac. Prednjom stranom dominiraju leća kamere oko koje je 48 infracrvenih LED-ica za noćno snimanje i senzor pokreta s donje strane.

balever_bl380l_4 balever_bl380l_5

Iza poklopca na prednjoj strani se nalazi 2-inčni ekran u boji koji prikazuje sliku uživo, ali i služi za kretanje po meniju uz pomoć daljinskog upravljača. Kamera se može tako podesiti za rad, no jednostavnije je sve napraviti uz pomoć softvera na računalu. Leća kamere ima kut snimanja od 120° a iza nje se nalazi 5 MP CMOS senzor koji snima video u maksimalnoj rezoluciji od 1080p pri 30 sličica u sekundi (dužine 5 do 30 sekundi) i fotografije do 12 MP (interpolacija). Kamera ima noćni mod snimanja uz pomoć IR LED-ica s maksimalnim dometom od 20 metara, a toliki je domet i senzora pokreta uz 90° pokrivenosti. Brzina okidanja je 0.6 sekundi, a postoji i mogućnost snimanja Time Lapse fotografija. Na fotografije se zapisuje logo tvrtke, ID kamere, vrijeme, datum, mjesečeva faza, nivo napunjenosti baterije, temperatura te GPS podaci (ako je podržano).

balever_bl380l_6

Otvaranjem poklopca s donje strane dolazimo do svih konektora i utora – TV Out, mini USB, DC, SIM, SD card (do 32 GB), te tipke za paljenje i postavljanje u test mod. Ispod svega je ladica u koju je moguće smjestiti dvanaest AAA baterija. Zatvaranjem poklopca uređaj podliježe IP66 standardu vodootpornosti. Proizvođač navodi kako mu je temperaturno radno područje od -30°C do 60°C, što znači kako ga cijelu godinu možemo koristiti na otvorenom.

balever_bl380l_7 balever_bl380l_8 balever_bl380l_9

U kameri se nalazi 4G FDD-LTE modem, a softver podržava MMS i GPRS funkcije. Rad smo isprobali na sve tri domaće mreže, a postavke možete vidjeti na screenovima iznad. Podešavanje svega je vrlo jednostavno, baš kao što je i sam meni uređaja jednostavan. Podržana su četiri moda rada – camera, video, camera + video i time lapse, a pristup uređaju je moguće zaštititi i četveroznamenkastom lozinkom.

balever_bl380l_10

Fotografije šalje putem emaila u intervalima i rezoluciji u ovisnosti kako smo sami podesili u meniju. U udaljenim lovištima sa slabijim signalom uvijek je bolje odabrati nižu rezoluciju fotografija koje se šalju.

balever_bl380l_11 balever_bl380l_12

Za fotografije iz lovišta se zahvaljujemo gospodinu Marku Cinkopanu, koji je kameru pohvalio da je robusna, radi vrlo dobre fotografije i u dnevnim i u noćnim uvjetima koje su dovoljno osvijetljene i oštre. Nakon desetak dana rada, baterije su i dalje na 100 % pa je i autonomija za svaku pohvalu. Pohvalio je i mogućnost simultanog slanja fotografija i putem SMS-a i putem e-maila.

balever_bl380l_13

(fotografija iz lovišta oko Velike Gorice – zahvala Ivanu Sokoloviću)

Za kraj možemo samo reći kako je BL380L kamera koristan lovački dodatak. Solidno je napravljena, ima puno korisnih funkcija i dobro je zaštićena od vremenskih uvjeta. Autonomija je odlična, što je iznimno bitno kada ju ostavimo duže vremena u lovištu, za što je zaslužan spremnik za 12 AAA baterija. Softver je također solidan, premda ne i bezgrešan, a znali smo imati i problema prilikom slanja fotografija u višoj rezoluciji. Kameru je moguće naručiti preko tvrtke Vitez d.o.o. iz Pule (052/393-531) po cijeni od 2.300 kuna.