imilab_w12_1 imilab_w12_2

Ako nikada niste čuli za Imilab, riječ je o tvrtki usko vezanoj za Xiaomi koja je najpoznatija po sigurnosnim kamerama. Uz njih proizvode i pametne satove, te robotski usisavač. Nama su na test poslali svoj W12 pametni sat namijenjen aktivcima i sportašima. W12 dolazi u metalnom kućištu ima gumene narukvice, te TFT ekran promjera 1,32 inča koji je zaštićen ispod 3D zakrivljenog stakla. Uz praćenje sportskih aktivnosti, opremljen je i brojačem otkucaja srca, te mjeračem zasićenosti krvi kisikom.

imilab_w12_3 imilab_w12_4

Sat W12 dolazi u malenoj kartonskoj kutiji unutar koje je smješten u kartonsko ležište, a na ekranu ima zaštitnu naljepnicu koja imitira jedno od lica sata. Na satu se tvornički nalazi crna gumena narukvica, a dodatno će kupac dobiti i zelenu. Skidanje i postavljanje narukvica je vrlo jednostavno riješeno, a mehanizam je solidan. Uz sat dolazi i kabel za punjenje sata koji na jednom kraju ima USB Type A konektor, a na drugom magnetni konektor s dva pina. Tu su još i kratke korisničke upute koje su kombinacija teksta i slika, a korisnika upoznaju s načinom nošenja, instalacijom aplikacije za pametni telefon, te funkcijama koje posjeduje.

imilab_w12_5

Sat ima metalno kućište promjera 46 milimetara, a Imilab u ponudi ima i dva manja - KW66 (45 mm) i W11 (40 mm). Dimenzije sata su 260 x 22 x 11 milimetara, a na gumenoj se narukvici nalazi mnoštvo rupa za sve debljine zapešća. Na gornjoj se narukvici nalaze dvije gumene trake za umetanje donjeg dijela, i metalna kopča. Kućište sata je metalno, napravljeno od legure cinka. Djeluje kvalitetno i lijepo je dizajnirano, a na desnoj su strani i dvije kvalitetne tipke.

imilab_w12_6

Kućište je s donje strane zatvoreno poklopcem s četiri vijka, a dolazi s IP68 certifikatom. Taj mu certifikat garantira otpornost na vodu dubine do 1,5 metara u trajanju od pola sata i prašinu. Naravno, jedan sat i mora imati ovakav nivo zaštite, no zaboravite ronilačke aktivnosti s W12. No, za svakodnevne sportske aktivnosti, kišno vrijeme i naravno znoj ova je zaštita i više no dobra. Sat je i relativno lagan (57 grama), te udoban za nošenje.

imilab_w12_7

Na desnoj se strani kućišta nalaze dvije tipke. Gornjom tipkom uključujemo i isključujemo ekran, a donjom odlazimo direktno u workout mod. U workout modu se nalaze prečice za pokretanje jedne od dvanaest aktivnosti koje ćemo kasnije vidjeti u videu. Tipke su također metalne, te pružaju dobar taktilni osjećaj prilikom stiskanja. Na gornjoj se strani nalazi 3D zaštitno staklo koje štiti ekran od oštećenja i koliko smo primijetili su svakodnevnoj upotrebi od mjesec dana nije ga lako ogrebati, čak ni kod neopreznih udaraca u tvrđe površine.

imilab_w12_8

Donja strana kućišta je opremljena senzorima za mjerenje broja otkucaja srca, te zasićenosti krvi kisikom (SpO2 a senzor je na principu refleksivne pulsne oksimetrije). Oba senzora rade vrlo brzo, s tim da je praćenje otkucaja srca 24/7, a zasićenosti krvi kisikom samo po aktivaciji funkcije. Iznad senzora se nalaze i kontakti za punjenje Li-Po baterije koja je kapaciteta 330 mAh. Proizvođač deklarira trajanje baterije do 30 dana uz slabije korištenje, dok je u praksi to oko dva tjedna uz normalno korištenje. Ovo vrijeme je i dalje vrlo respektabilno, i sasvim adekvatno za prosječnog korisnika. Na oko 12% uređaj ide u Low Power mod, a punjenje preko standardnog 2 A punjača je vrlo brzo, od 12 do 100% za sat vremena.

imilab_w12_9

Ekran je TFT IPS, promjera 1,32 inča i rezolucije 360 x 360 piksela  - sasvim dovoljno za jasno prikazati sve funkcije. Ako se zagledamo pikseli su vidljivi, no to je i za očekivati kod ovakvog ekrana. Osvijetljenost je solidna, i ekran je vidljiv i po sunčanom vremenu. Ekran je jasno kapacitivan i solidnog je odziva. Proizvođač ne navodi kakav hardver pokreće ovaj sat, a sa softverske strane je tu naravno Wear OS. Uređaj je kompatibilan s Android 5.1 i novijim, te iOS 9.0 i novijim operativnim sustavima. S pametnim telefonom komunicira putem Bluetooth 5.0 veze.

imilab_w12_10 imilab_w12_11 imilab_w12_12 imilab_w12_13

Uređaj podržava GloryFit aplikaciju za pametne telefone koja je pregledna i jasna, a omogućava različite prilagodbe i mogućnosti kod korištenja sata. Sam sat ima nekoliko različitih lica, a korisnik ih putem aplikacije može skinuti još mnoštvo te tako personalizirati uređaj. Tu je i korisni podsjetnik za notifikacije za nekoliko popularnih aplikacija, zatim poziva, SMS-a, podsjetnik neaktivnosti, budilica itd. Omogućeno je i praćenje dnevnog broja koraka, prijeđene udaljenosti, potrošenih kalorija, te naravno cjelodnevna snimka praćenja broja otkucaja srca, zasićenosti krvi kisikom te sna ako smo tako podesili uređaj.

Notifikacije poziva i poruka su praćene dovoljno jakom vibracijom, a vibracija je i glavni način različitih upozorenja o tome jeste li postigli željeni broj koraka ili ste pak predugo neaktivni. Kao što na videu možemo vidjeti, kretanje različitim menijima je dobro riješeno, ima par nelogičnosti kod izbora lica - nema povratka ako se ne izabere neko od lica ili potvrdi staro, no sve je to manje više traženje igle u plastu sijena. Prilagodba na kretanje menijima je vrlo brza. Ekran je nešto niže rezolucije i to se vidi, no za sve je potrebe zapravo solidan.

imilab_w12_14

  Imilab W12 je cjenovno prihvatljiv pametni sat koji ne pokušava biti nešto što nije, a opet za pristojan iznos nudi puno zanimljivih opcija, te dobru autonomiju. Kada spominjemo iznos, za W12 se u Europi traži oko 60 €, a u Hrvatskoj oko 400 kuna, što je fer iznos za ono što nudi. Ako želite napredniji uređaj s većom rezolucijom i baterijom, tada je Mi Watch solidan izbor po cijeni od oko 750 kuna. Imilab W12 ima mnoštvo korisnih funkcija i modova rada za praćenje različitih aktivnosti, što će aktivni sportaši znati cijeniti. Uz to, nudi i 24/7 praćenje otkucaja srca s analizom u GloryFit aplikaciji, a tu je i SpO2 mjerenje zasićenosti krvi kisikom. Operativni sustav radi dobro, meniji su responzivni i glatki, i sat je užitak koristiti. Kvalitetno je napravljen, ima IP68 certifikat, a i dolazi s dvije narukvice. Uz aktivno korištenje, i autonomija od oko dva tjedna je vrlo dobra pa vam W12 možemo preporučiti.