NF-A4x20 PWM, FLX, 5V & 5V PWM

noctua_fans_2017_14

Maleni, 40-milimetarski ventilatori dolaze u četiri različite uzvedbe – PWM, FLX, 5V i 5V PWM. Noctua u ponudi ima još osom ovih 20 milimetara debelih i one debljine 10 milimetara za skučenije prostore. Dvadesetke su nešto brže i donose veći statički pritisak, te su naravno i bučnije. Ventilatori dolaze u klasičnom pakiranju, ništa manjem od onih 120-milimetarskih, a uz njih dolazi i bogata oprema pa je sve lijepo prezentirano u blister pakiranju koje je unutar kartonskog. Kartonsko je kao i uvijek prepuno informacija, a dolazi i s otklopnom stranicom na čičak, ispod koje su detaljne informacije te pogled na sami proizvod.

noctua_fans_2017_13

Noctua sve svoje ventilatore proizvodi s jednakom pažnjom i kvalitetom, te jednakim tehnologijama. I ovi koriste AAO dizajn kućišta sa stepenastim usisom, te Flow Acceleration kanale na lopaticama ventilatora. PWM verzija koristi poznati NE-FD1 IC kontroler koji automatski kontrolira brzinu vrtnje putem 4-pinskog konektora. Uz ventilatore dolazi i OmniJoin set za instalaciju na “proprietary” konektore, a jamstvo je jasno šest godišnje. Ventilatori imaju i ugrađene antivibracijske podloškice od silikona, od čega su uostalom i nosači. ventilatori su dimenzija 40 x 40 x 20 milimetara, s rasponom rupa za montažu od 32 x 32 milimetra.

noctua_fans_2017_15

Ovješenje je Noctuino standardno SSO2 (self-stabilising oil-pressure bearing). PWM verzija ima minimalnu brzinu od 1.200 okretaja u minuti, a maksimalnu od 5.000. Maksimlani protok zraka je 9.4 metra kubna na sat, a s obzirom da je koncentiran na malenu površinu to znači kako je zračna struja poprilično jaka. Maksimalna buka je 14.9 dB kako navodi proizvođač no mi smo izmjerili jako čujnih 52 dB. Maksimalni statički pritisak je 2.26 mmH2O. Uz priloženi LN adapter maksimalna brzina pada na 4.400 okretaja, protok na 8.3 metra kubna na sat, buka na 12.2 dB(A) (izmjereno 47 dB), a pritisak na 1.75 mmH2O. Maksimalna potrošnja je 0.6 V, pri 0.05 A struje. MTTF je 150.000 sati.

FLX verzija dolazi s 3 pinskim konektorom i stalno se vrti na maksimalnih 5.000 okretaja, a Noctua uz nju daje i LN te ULN adaptere s kojima brzina pada na 4.400 odnosno 3.700 okretaja. Pri 3.700 protok pada na 6.9 metra kubna na sat, buka na 8.5 dB(A) (izmjereno 42 dB), a pritisak na 1.23 mmH2O. Sve ostale karakteristike su identične kao i kod PWM verzije.

noctua_fans_2017_16

5V verzije su posebne po NE-FD3 PWM IC kontrolerima koji integriraju Smooth Commutation tehnologiju uz SSO2 ovjes. Posebno treba naglasiti kako ove ventilatore ne treba koristiti na klasičnim 12 V konektorima na matičnim pločama jer će se oštetiti – oni su samo za 5 V primjenu u mrežnim, storage ili sličnim uređajima. U skladu s tim dolaze s OmniJoin adapterom za “proprietary” adaptere i sa zaštitom polariteta.

5V PWM (4-pinski konektor), verzija ima minimalnu brzinu od 1.100 okretaja u minuti, a maksimalnu 5.000. Potrošnja je 0.5 W, uz nešto višu struju od 1 A a zbog nižeg radnog napona (5 V). Sve ostale karakteristike su identične ranije opisanim modelima. 5V verzija ima 3-pinski konektor i konstantno se vrti na maksimalnih 5.000 okretaja uz karakteristike koje su identične ostalim modelima.

noctua_fans_2017_17

Maleni su ventilatori specifični po OmniJoin adapterskom setu koji im omogućuje kompatibilnost s različitim konektorima, jer imaju diodu za promjenu polariteta.  Prilagodba je jednostavna, odreže se originalni konektor i spoji 3M Schotchlok konektor.

Različiti ventilatori imaju i različitu opremu. Svima su im zajednički OmniJoin set, metalni vijci, 30 cm produžni kabeli i NA-AV3 silikonski nosači. Kod PWM verzije je posebnost LN adapteri 4-pinski Y kabel za dva ventilatora, kod FLX verzije su to LN i ULN adapteri, a uz 5V PWM verziju još dolazi i 4-pinski Y kabel.

Accessories

noctua_fans_2017_18

Accessories ili dodaci ventilatorima uključuju NA-SAV3 i SAV4 antivibracijske nosače, SAC5 SATA-to-4-pin power adapter i FC1 kontroler za 4-pinske PWM ventilatore. Pakiranja su kao i uvijek kod Noctue vrlo kvalitetna s meko podloženom unutrašnjošću i detaljnim uputama.

noctua_fans_2017_19

U oba pakiranja dolazi po šesnaest nosača koji zamjenjuju standardne vijke za ventilatore, a napravljeni su od mekog silikona pa ne prenose vibracije i buku. SAV3 dvostrani nosači (lijevo), pogodni su za instalaciju na tanje ventilatore od 10, 14, 15, 20 ali i 25 milimetara debljine, sa standardnim otvorenim kutevima (pawl 1, odnosno nabor 1), ali i zatvorenim kutevima (nabori 2 do 5).

noctua_fans_2017_20

SAV4 su jednostrani nosači s pet nabora čime su pogodni i za zatvorene i za otvorene kuteve ventilatora a montirati ih se može na debljine ventilatora od 10, 14, 15, 20 i 25 milimetara. Koristi ih se za montažu ventilatora na kućište, jer zatvorena strana pruža “čišći” izgled stražnje strane kućišta ili stranice na koju montiramo ventilator. Noctua jamči kako su svi nosači “tear-free”, a i samo smo to puno puta isprobali razvlačenjem pri čemu ni jedan nosač ne puca. Jamstvo je 6-godišnje, a osim s Noctuinim su ventilatorima kompatibilni i s mnoštvom drugih.

noctua_fans_2017_21

NA-FC1 je kontroler za 4-pinske ventilatore koji radi ili u manualnom načinu rada ili u suradnji s PWM kontrolom matične ploče, a raspon napona je od 5 do 12V. Kompaktnih je dimenzija – 21 x 25 x 48 mm, i mase 15 grama. Ventilatori mogu raditi od 0-100% PWM područja, a ima i “no stop” mod koji sprječava zaustavljanje ventilatora, odnosno ne da okretaji padnu ispod 300 u minuti. U manualnom je modu pogodan za primjerice industrialPPC ventilatore koji rade na višim okretajima, pa ih usporava radi niže radne buke.

noctua_fans_2017_22

Na kontroleru se nalaze dvije LED-ice (žuta za status brzine i zelena za status “no stop” moda), potenciometar za kontrolu brzine i “no stop” tipka. Na vrhu je ulazni 4-pinski konektor a na dnu je izlazni. S priloženim je 3Y kabelom (NA-SC1) moguće kontrolirati do tri ventilatora istovremeno, a tu je i NA-EC1 ulazni kabel te SATA-to-4-pin adapter (NA-AC4). I FC1 dolazi sa šest godina jamstva.

IMG_7103

NA-SAC5 je sleeved adapter sa SATA Power konektorom na jednoj strani i 4-pinskim na drugoj. Kompatibilan je i s 3-pinskim ventilatorima, a dozvoljava njihovo direktno napajanje iz SATA Power konektora na napajanju. U kombinaciji s SYC1 Z kabelima koji se nabavljaju zasebno najpogodniji je to način napajanja ventilatora s tipično visokom potrošnjom. Sada su proizvođači matičnih ploča već počeli dizajnirati vodove kako bi izdržali više zahtjeve za strujom i snagom, no ovakvi adapteri i dalje su bolje (sigurnije) rješenje za napajanje moćnijih ventilatora. Jamstvo na adapter je standardno 6-godišnje.