noctua_tr4_hladnjaci_1

S pojavom AMD Ryzen Threadripper procesora, mnogi su proizvođači hladnjaka ostali zatečeni i nepripremljeni. Ne i Noctua. Oni su na vrijeme krenuli s razvojem hladnjaka za serverski SP3 socket i za desktop TR4. Tijela i nazivi hladnjaka su nam već od ranije poznati, a Noctua je samo postojeća rješenja prilagodila velikim Threadripperovim IHS-ima dodavanjem šire baze, i instalacijom fiksnih nosača za nove sockete. Na test su nam poslali sva tri hladnjaka, pa smo ih isprobali u kombinaciji s 1920X procesorom na stock i OC brzinama, te im performanse usporedili s dva AIO vodena hlađenja.

NH-U14S TR4-SP3

noctua_tr4_hladnjaci_2 noctua_tr4_hladnjaci_3

Prvi i najveći U14S TR4-SP3 je dobro poznatog dizajna, sada samo prilagođenog službi Threadripper i Epyc procesorima. Dolazi u kartonskoj kutiji klasičnog Noctua dizajna, sa svim bitnim informacijama. Unutar kutije je hladnjak odlično zaštićen u kartonskom ležištu, a pored njega je još i kutija s dodatnom opremom.

noctua_tr4_hladnjaci_4

A ta dodatna oprema podrazumijeva jedan L odvijač za SecuFirm 2 vijke na hladnjaku koji se lako mogu zavinuti i pod kutem zbog dizajna odvijača. Tu su još i silikonski umetci za dodatni ventilator kao i par metalnih nosača, zatim NT-H1 termalna pasta, naljepnica za kućište, LN (low noise) adapter za ventilator i detaljne upute za montažu sa slikama pa će se i početnici lako snaći. A montaža zapravo ne može biti lakša, no o tome kasnije.

noctua_tr4_hladnjaci_5

Sva tri hladnjaka NH-U14S, NH-U9 i NH-U12S (s lijeva na desno), dolaze s poznatim ventilatorima, a sam dizajn hladnjaka je poznat već nekoliko godina. Sada su samo mehanizmom za instalaciju i proširenim kontaktnim površinama prilagođeni za TR4-SP3 sockete. Sada kad smo to rekli, moramo spomenuti i kako se ovi hladnjaci zbog specifičnog dizajna ne mogu montirati na ništa drugo osim tih socketa.

noctua_tr4_hladnjaci_6 noctua_tr4_hladnjaci_7

U14S je najveći od trojca i dolazi s dobro poznatim NH-A15 ventilatorom. Visina tijela hladnjaka bez ventilatora je 165 milimetara, širina 150, a dubina 2 milimetra. A15 ventilator dubini dodaje 25 milimetara. Glavni materijal izrade je aluminij, pri čemu su šest toplovodnih cijevi i baza napravljeni od bakra. Sve skupa je odlično obrađeno i spojeno (kontakti su lemljeni) u robustan hladnjak te na kraju poniklano za krajnji Noctua premium look. Masa ovoga velikog hladnjaka je 865 grama bez, i 1030 grama s ventilatorom. Već sam taj podatak dade naslutiti kakav je robustan komad hardvera U14S.

noctua_tr4_hladnjaci_8a noctua_tr4_hladnjaci_8b

Kada pogledamo Threadripper procesor i njegov IHS jasno je kako je potrebna veća kontaktna površina, bez obzira na to što AMD tvrdi kako je dovoljno da baza hladnjaka pokriva sredinu. Toplina se ionako širi cijelim IHS-om pa ju je efikasnije ukloniti s cijele te površine. Stoga je Noctua bazu svog hladnjaka rastegnula na 70 x 56 milimetara i na drugoj slici možemo lijepo vidjeti koliko je veća nego kod popularnog D15.

Kao što smo već rekli, ventilator je poznati NH-A15 koji ima maksimalnu brzinu od 1.500 okretaja u minuti (ili 1.200 s LN adapterom), a minimalnu na oko 300. Maksimalni protok zraka je 140 kubnih metara u minuti, maksimalna deklarirana buka je 24.6 dB, a MTTF je 150.000 sati. Mi smo na maksimalnih 1.500 okretaja izmjerili buku od 48 dB, što je čujno, no to s LN adapterom padne na priostojnih 44 dB.

noctua_tr4_hladnjaci_22

Isto tako, možemo vidjeti i specifičan nosač za hladnjak koji je prilagođen TR4-SP3 socketima, a zanimljivo je i kako se on sam može pomaknuti lijevo ili desno te tako odmaknuti kompletan hladnjak od grafičke kartice prema gornjem rubu ploče. Sama je instalacija vrlo jednostavna jer su vijci i opruge tvornički postavljene, pa kupcu jedino ostaje zavinuti vijke. Kako god postavili ventilator, on taman stane ispred drugog DIMM utora, tj. memorijskog modula. Drugim riječima, da su svi DIMM utori popunjeni ventilator bi morao stršati iznad tijela hladnjaka. Maksimalan preporučeni TDP procesora kojeg ovaj hladnjak može hladiti je 180 W.