sama_ark_1 sama_ark_2

Kao što smo u uvodu napisali, SAMA (http://www.sama.cn ili http://sama.ltd/) kućišta kineske tvrtke AOJIE Science & Technology su nam na test stigla iz MSAN-a koji je nedavno postao njihov distributer. SAMA u ponudi ima mnoštvo kućišta koje je teško sve i nabrojati, a nama su na test stigla dva vrlo zanimljiva koja dijele istu šasiju, ali malo drugačije izvedbe vanjštine i filozofije gradnje. Abecednim redom otvaramo s Arkom koje je full tower kućište popriličnih dimenzija – mjeri 530 x 520 x 248 milimetara i volumena je 49.5 litara.

sama_ark_13

Dizajn vanjštine je relativno jednostavan i sve su karte bačene na osvjetljenje koje dopire iz prednje stranice sa svake strane te RGB LED ventilatora. Uz kućište dolaze samo usisna dva i jedan ispušni ventilator, no moguće ga je opremiti dodatnim ventilatorima, čime obje bočne prozirne stranice dobivaju smisao jer svjetlost iz kućišta izlazi doslovno na sve strane.

sama_ark_3 sama_ark_4

Prednji je panel podijeljen na dva dijela, pri čemu se na prednjoj plastičnoj stranici nalaze USB utori (2x 3.0 i 2x 2.0), jackovi za mikrofon i slušalice, signalna LED-ica za aktivnost tvrdog diska, te Reset i Power tipke. Na vrhu je pak s lijeve strane čitač TF (microSD) i SD kartica, a s desne je tipka kojom kontroliramo LED osvjetljenje i trostupanjski kontroler za ventilatore. LED osvjetljenje kućišta može kontrolirati do pet ventilatora i naravno osvjetljenje na prednjoj stranici a sedam je raspoloživih boja moguće podesiti u dva moda – svjetlucanje i disanje.

Na donju je stranu kućišta pričvršćena plastična konstrukcija koja na sebi ima dvije gumene nožice, a tu je i filtar za prašinu za napajanje koji se lako skida radi čišćenja.

sama_ark_5

Stražnja je strana kućišta standardnog rasporeda s napajanjem na dnu, osam slotova za proširenja, mrežicama za ispuh zraka, 120 milimetarskim ispušnim ventilatorom i prorezom za stražnje I/O portove matične ploče. Poklopci na slotovima za proširenja su također perforirani te ih je moguće vratiti na mjesto nakon skidanja. Obje su bočne stranice napravljene od prozirne i lagano zatamnjene plastike, a na mjestu ih drži po šest thumb vijaka svaku. Na vrhu je kućišta i metalna mrežica koja je filtar za prašinu, a ispod nje stanu dva 140 milimetarska ventilatora ili pak 280 milimetarski radijator.

sama_ark_6 sama_ark_7

Zbog velikih vanjskih dimenzija, unutrašnjost je kućišta vrlo prostrana, te prima i E-ATX matične ploče (i sve manje naravno), a tu su i dva reda gumiranih proreza za provlačenje i aranžiranje kabela. Na dnu je i jedan veći gumirani prorez za provlačenje masivnijih kabela napajanja. Desno od ploče se nalaze i tri kućišta za 2.5″ diskove koja su pričvršćena jednim vijkom te nisu toolless tipa. Iznad njih je kavez za dva 5.25″ uređaja, koji također nije toolless nego je uređaje potrebno pričvrstiti vijcima – kavez je fiksan. U kućište komforno stane grafička kartica dužine do 465 milimetara, CPU hladnjak visine do 179 milimetara, ili pak napajanje dužine do 200 milimetara.

Na stražnjoj se stranici nosača matične ploče nalaze tri kaveza za 3.5″ diskove koji ujedno primaju i 2.5″ diskove. Pričvršćeni su jednim vijkom, te nisu toolless tipa. Kabeli prednjeg panela su već aranžirani s četiri velcro trake (čičak), a prostora za ostale kabele ima dovoljno – 35 milimetara.

sama_ark_8 sama_ark_9

Tik ispod proreza za nosače procesorskih hladnjaka se nalazi pločica koja objedinjuje funkciju kontrolera brzine okretaja ventilatora u tri brzine (prekidač na vrhu kućišta), te kontrolera RGB LED osvjetljenja (tipka na vrhu kućišta). RGB LED ventilatori su HDB ovješenja, imaju gumene umetke za eliminaciju prijenosa vibracija te su zadovoljavajuće tihi u radu.

sama_ark_10 sama_ark_11

Za slaganje smo upotrijebili naše standardne komponente – Z270X-Gaming 8 ploču, Noctua D15 hladnjak i STRIX GTX1080 grafičku karticu. D15 je i unatoč isturenom ventilatoru (zbog visokog VRM hladnjaka) sjeo bez ikakvih problema. Općenito je slaganje komponenata jednostavno zbog velikog manevarskog prostora, baš kao i aranžiranje kabela, a jedino manji minus možemo uputiti na kavez i nosače za diskove koji nisu toolless. Provjetrenost kućišta je solidna već i u tvorničkoj izvedbi, a pojačati ju možemo i dodatnim ventilatorima. Cijena kućišta je oko 770 kuna što je vrlo dobra cijena za ono što donosi.