Opis

samsung_t9_1

Na testu smo imali dva nova T9 prijenosna SSD-a iz Samsunga. Nadograđuju dosadašnje T7 modele i donose više brzine transfera do 2.000 GB/s preko USB 3.2 Gen 2×2 sučelja, izdržljivo gumeno kućište otporno na padove te širok spektar kompatibilnih uređaja. Kapaciteti su od 1, 2 i 4 TB, a nama su na test stigla dva skuplja modela.

samsung_t9_2 samsung_t9_3

Diskovi dolaze u malenim crnim kutijicama, unutar kojih su smješteni u bijelu kartonsku kutiju koja na sebi ima ručkicu za policu. Uz svaki od SSD-a dolazi i jedan USB C na A kabel brzine prijenosa od 10 Gbps, te jedan USB C na C kabel brzine prijenosa 20 Gbps. Uz to, tu je i knjižica s osnovnim uputstvima. Samsung na uređaje daje 5-godišnje ograničeno jamstvo.

samsung_t9_8

Svi T9 dolaze samo u crnoj boji, a guma koja omotava kućište je solidne debljine. Sam uređaj nije površinom puno veći od kreditne kartice (88 x 60 x 14 milimetara), no naravno dosta je deblji. Težak je 122 grama. Guma štiti kućište i elektroniku od padova s visine do tri metra prema Samsungovim tvrdnjama, te pruža odličan grip. Ujedno, s obzirom na to da je riječ o gumi, jako skuplja prljavštinu i prašinu na sebe, pa je potrebno često ju čistiti. Samsung ne daje torbicu, a nisu smislili ni nikakav praktičan način za spremanje kabela, pa bi to mogao biti problem za neke korisnike.

samsung_t9_4 samsung_t9_5

Samsung tvrdi kako je opremio ovaj uređaj nečim što zovu Dynamic Thermal Guard kako bi se smanjio utjecaj temperature na brzine transfera, no mi smo ipak primijetili određeno usporenje prilikom transfera velikih količina podataka. No, o tome nešto više kasnije. Proizvođač navodi brzine sekvencijalnog zapisa i čitanja do 2.000 GB/s, uz operativnu temperaturu od 0 do 60°C. Uređaj ima USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps) sučelje, podržava UASP mod rada (USB Attached SCSI protocol), te ima AES 256-bitnu hardversku enkripciju podataka.

samsung_t9_6 samsung_t9_7

Na jednoj se bočnoj strani nalaze osnovne informacije o proizvodu, dok su na drugoj USB Type C port i plava LED-ica koja pokazuje kada je disk u upotrebi. T9 je kompatibilan s računalima, prijenosnicima, Android uređajima, igraćim konzolama, pametnim televizorima i kamerama što ga čini vrlo upotrebljivim. Podržani operativni sustavi su Windows, macOS i Android.

Softver

samsung_t9_9 samsung_t9_10

samsung_t9_11 samsung_t9_12

Samsung Portable SSD softver dolazi na samom uređaju, a donosi mogućnost uključivanja Security Moda koji dodaje lozinku za pristup podacima na disku. Pokazuje i zapunjenost diska, te omogućava nadogradnju firmwarea.

samsung_t9_13

Magician nije službeno podržan u zadnjoj verziji, no pokazat će kapacitet diska, zdravlje (količinu zapisa) i temperaturu. Vjerujemo da će s nekim budućim nadogradnjama softvera i više opcija biti omogućeno.

Performanse

samsung_t9_atto_2tb samsung_t9_atto_4tb

samsung_t9_crys_2tb samsung_t9_crys_4tb

samsung_t9_as_ssd_2tb samsung_t9_as_ssd_4tb

Performanse smo isprobali uz pomoć tri uobičajena softvera koji su svi pokazali visoke brzine sekvencijalnog zapisa i čitanja, slične onima koje i proizvođač navodi. Vidimo da kod nasumičnog zapisa i čitanja performanse padaju no i dalje su to solidne brojke jer je riječ o 4K podacima.

Proveli smo i test transfera podataka i možete očekivati oko 600 MB/s brzine kod velikih fajlova (mi smo manipulirali s 5 GB video fajlom i njegovim kopijama), a kada temperatura diska malo naraste to pada na 250 do 400 MB/s što je i dalje solidno.

Zagrijavanje

samsung_t9_15 samsung_t9_14

Manji se disk nešto manje i zagrijava od većeg (kapacitetnijeg), no razlike nisu velike. U prosjeku treba računati s do 45°C kod manjih transfera, pri čemu nema ni usporenja rada. No, kada smo selili 500 GB podataka (velike video datoteke) tada se 4 TB model zagrijao i do 55°C s vanjske strane, a brzine su se usporile s oko 600 MB/s inicijalno na oko 250 MB/s. Isto tako, s obzirom na to da je sve skupa dobro zatvoreno u gumu, hlađenje traje duže.

Zaključak

samsung_t9_8

Samsung je s T9 odlučio napraviti otporne prijenosne SSD-e visokih performansi koje će korisnici voljeti. Nisu velikih dimenzija, zadovoljavajuće su lagani a transferi su odlični. Tek kod stvarno dugotrajnih zapisa temperatura naraste iznad 50°C. U svakodnevnom radu, kada baratamo s do 100 GB podataka temperatura je niža i nema usporenja prijenosa. Nemamo točne podatke o cijenama za T9 koji dolaze u 1, 2 i 4 TB izvedbama, no neslužbeno koštaju 150, 260 i 470 €. Vjerujemo da će biti vrlo popularni na tržištu zbog svega navedenog, a i 5-godišnjeg ograničenog jamstva. Samo da su još smislili način kako elegantno spremiti kabele.