yi_kamere_1

Iz tvrtke Comtel Corp. su nam na test stigle dvije akcijske kamere kineskog proizvođača Yi, koji je povezan sa tvrtkom Xiaomi. Prva je nešto novija 4K kamera koja snima video do rezolucije od 2160p pri 30 sličica u sekundi, a druga je nešto starija i poznatija FullHD ili YDXJ01XY kojoj je maksimalna rezolucija videa 1080p pri 60 sličica u minuti. Obje se u hrvatskoj prodaju u paketu s pripadajućim vodootpornim kućištima.

U videu smo otpakirali obje kamere i smjestili ih u ona vodootporna kućišta. Razlika između dvije kamere u dizajnu i načinu upotrebe znači da im trebaju i potpuno različita kućišta. Osim toga, moguće je kupiti i druge dodatke i nosače ili pak koristiti one drugih proizvođača poput konkurentnog GoPro-a.

yi_kamere_2

Za početak krećemo s 4K modelom koji dolazi u malenoj kutijici u kojoj se osim kamere nalazi i USB kabel za prijenos podataka te 1400 mAh baterija (5.39 Wh). Jamstvo je jednogodišnje. Uređaj je dimenzija 65 x 42 x 30 milimetara i mase 96 grama.

yi_kamere_3 yi_kamere_4

Yi 4K kamera veličinom i dizajnom podsjeća na GoPro Hero 4 Black koja joj je i izravan konkurent, što proizvođač i ističe na svojim stranicama. Osim u ovoj crnoj boji, kamera dolazi i u Pearl White te Rose Gold bojama. Yi 4K pogoni Amarbella A9SE SoC koji je dual core Coretest-A9 ARM procesor. Radni takt mu je 800 MHz, napravljen je u 28 nm CMOS procesu, podržava H.264 kodiranje, ima elektroničku stabilizaciju slike, elektroničko ispravljanje distorzije leće (što u praksi radi vrlo dobro), 3D noise cancellation itd. Senzor je Sonyev IMX377 1/2.3″ rezolucije 12 megapiksela, a leća je sastavljena od sedam elemenata (staklo). Na poleđini se kamere nalazi 16:9 2.19″ LCD rezolucije 640 x 360 piksela (330 ppi gustoća piksela), osjetljiv na dodir. Jačina osvjetljenja ekrana je 250 cd po metru kvadratnom, a kut gledanja je 160°.

yi_kamere_5 yi_kamere_6

4K ima i ugrađen Broadcomov BCM43340 dual-band (2.4/5 GHz) WiFi modul koji radi po 802.11n standardu i čiji je prijam vrlo dobar. Kamera ima ugrađene i senzore ubrzanja (Bosch BMI160) te žiroskop u tri osi, ima dvostruki mikrofon te Bluetooth vezu niske snage (LE) za daljinsko upravljanje. Kućište je plastično s gumiranim dijelovima i solidne je kvalitete. Na prednjem se dijelu nalazi statusna LED-ica. Power/Shutter tipka je na vrhu pored koje su mikrofoni, te ugrađeni zvučnik. Na dnu je poklopac baterije i microSD kartice, te navoj za standardni vijak stativa.

yi_kamere_7 yi_kamere_8

Širokokutni objektiv od 155° je kao što smo i ranije spomenuli napravljen od sedam staklenih elemenata. Na lijevom se boku (gledano straga), nalazi microUSB port za povezivanje s računalom i prijenos sadržaja. Baterija koja dolazi uz uređaj je napona 3.85 V i kapaciteta od 1.400 mAh (5.39 Wh). Proizvođač tvrdi kako je dovoljna za snimanje 4K@30fps videa u trajanju od dva sata, a mi smo izmjerili malo manju vrijednost od sat i četrdeset pet minuta, s par uključivanja i isključivanja. Od pritiska Power tipke do spremnosti za snimanje potrebno je samo tri sekunde.

yi_kamere_9 yi_kamere_10

yi_kamere_11 yi_kamere_12

yi_kamere_13

Sučelje kamere je vrlo jednostavno za savladati, a vidljivost slike na TN ekranu je dobra i pri jačem suncu. Svi koji se bolje oštećivanja ekrana ne trebaju strahovati – štiti ga kaljeno staklo. Kamera podržava nekoliko načina rada – photo, timer, burst, video, time lapse i slow motion. Snimati je moguće u rezolucijama 4K (3840 x 2160, 30 ili 25 fps, wide) i 4K Ultra (24 fps, ultra wide, 60Mbps bitrate), te u 2.7K, 1440p (60 fps), 1080p (120 fps), 720p (240 fps) itd. Codec je H.264, a video format snimanja je .mp4. Time Lapse video može biti sniman u 4K rezoluciji s intervalima od 0.5 sekunda pa do 60 sekunda.

Slow Motion je način snimanja u visokom broju sličica, a snima se u kvaliteti od 720p u tri razine – 60, 120 i 240 fps-a. Kamera ima i mogućnost simultanog snimanja videa i fotografija, te samo fotografija u rezoluciji do 12 megapiksela (ultra wide). Fotografije je moguće snimati u timer, Burst, Time Lapse i Shutter modovima. Za napredne korisnike nudi se i ručno podešavanje balansa bijele, ISO-a, EV-a, načina mjerenja te video kvalitete. Osim podešavanja postavaka kamere na ekranu, možemo koristiti i mobilnu aplikaciju za sve te akcije te za kadriranje, a o samoj aplikaciji više u opisu FHD kamere.

yi_kamere_14 yi_kamere_15

yi_kamere_16

Uz kameru u cijeni dolazi i vodonepropusno kućište koje je napravljeno vrlo kvalitetno, te se ne razlikuje od onoga koji se kupuje za GoPro proizvode. Poklopac ima sigurnosnu bravicu, a uz kućište dolazi i nosač za stalak. Tipka na vrhu je metalna i pruža dobar osjećaj pri pritiskanju.

Yi 4K kameru smo isprobali u različitim uvjetima i napravili puno video materijala, a tri gornja su izbor za snimanje u zatvorenom prostoru, otvorenom prostoru te za Time Lapse video. Kvaliteta video materijala je vrlo dobra, premda su boje mrvicu isprane. Šum je primjetan tek kada smo ograničeni s količinom svjetla zbog povišenog ISO-a. Snimljeni video materijal je najbolji na dnevnom svjetlu, s puno sunca, a elektronička stabilizacija i brzo fokusiranje pomažu pri snimanju brzih scena, primjerice kod vožnje bicikla. Sve u svemu jako smo zadovoljni kvalitetom snimljenog video materijala, dok su 12MP fotografije samo prosječne i u najboljim uvjetima. Zvuk je vrlo dobar, zbog ugrađena dva mikrofona, no naravno u vodonepropusnom kućištu je dosta prigušen. S cijenom od oko 2.500 kuna (uključeno vodonepropusno kućište), Yi 4K je jeftinija od konkurencije na hrvatskom tržištu, a performansama ne zaostaje – čak je u nekim stvarima i ispred.