e

Glavni problem prijenosnika njihova je nemogućnost nadogradnje – nadogradnja procesora često je limitirana čipsetom i samim sustavom hlađenja, dok je grafička kartica, osim u najskupljim gamerskim prijenosnicima, zalemljena. Dok će većini korisnika tokom životnog vijeka prijenosnika biti dovoljno dodati još malo radne memorije ili zamijeniti postojeći čvrsti disk, postoji i ona druga grupa kojoj su grafičke performanse bitne i željeli bi ipak malo više. Iako na tržištu postoje prijenosnici koji koriste MXM module i sama grafička kartica je izmjenjiva, nažalost cijene takvih prijenosnika, a i grafičkih kartica poprilično su visoke. Osim problema cijene, imamo i problem nabavke odgovarajućeg hladnjaka. Mnogi prijenosnici, iako koriste MXM modul, često su ograničeni zaključanim sistemskim BIOSom, kao što je slučaj HP-ovih radnih stanica ili poput Asusove G750 serije koriste obrnuti pinout na samom MXM modulu. Tu na scenu stupa eGPU koji prijenosnicima donosi grafičke performanse na razini desktop računala. Ideja je izuzetno jednostavna – spojiti desktop grafičku karticu na prijenosnik. Od nedavno MSI i Alienware nude svoja eGPU rješenja koja prate visoke cijene. Glavni naglasak u našem članku je držanje cijene na pristupačnoj razini kako bi uz što manja ulaganja koristili mobilnost prijenosnog računala te gotovo punu snagu grafičke kartice namijenjene stolnim računalima kod kuće.

eGPU

eGPU rješenje o kojem ćemo ovdje pisati pokrenuto je od strane samih korisnika te nažalost nema podršku od strane proizvođača prijenosnika i grafičkih kartica, ali iznenađujuće je koliko je zajednica koja prati eGPU, kao i komercijalna dostupnost potrebnih adaptera, narasla. Na nekoliko stranih foruma možemo vidjeti detaljne implementacije za razne modele prijenosnika i grafičkih kartica. Pomanjkanje službene podrške automatski znači i veliku vjerojatnost glavobolje prilikom puštanja u rad, ali uz malo istraživanja implementacija drugih korisnika, može se pronaći velika količina prijenosnika na kojima je eGPu potpuno bezbolno i jednostavno rješenje.

 

Prednosti i nedostaci

Krenimo s prednostima:

 • performanse stolnog računala kombinirane s mobilnošću prijenosnika
 • može se koristiti s gotovo svakim prijenosnikom koji koristi Express Card, mPCIe ili Thunderbolt
 • dodatni video izlazi za višemonitorski sustav
 • dodatne OpenCL/CUDA performanse
 • hot swap grafičke kartice ako se koristi Windows 7 operativni sustav;

a nastavimo s nedostacima:

 • maksimalna iskoristivost ostvaruje se korištenjem eksternog monitora
 • zahtijeva korištenje 12V napajanja – bilo ATX ili Dell D220P adaptera
 • neki prijenosnici zahtijevaju korištenje DIY eGPU Setup aplikacije kako bi se riješio problem u adresiranju dovoljne količine sistemskih resursa pomoću DSDT override-a
 • limitirane performanse zbog korištenja PCIe x1 brzine

 

Koji prijenosnik odabrati

Sad kad smo to maknuli s dnevnog reda, krenimo prije svega od onog što je potrebno. Naravno, prije svega potrebno je prijenosno računalo. Idealni kandidati su prijenosnici druge Core i generacije ili noviji koji posjeduju Express Card utor te koriste Intelovu HD grafiku. Express Card utor ovdje je naveden zbog jednostavnosti korištenja, nalazi se s vanjske strane i posjeduje hot-swap funkcionalnost koja dobro dođe kada se prijenosnik seli sa stola, a isti ne želite ugasiti. Ako prijenosnik posjeduje samo Intelovu HD grafiku, kasniji proces instalacije se pojednostavljuje te imamo omogućeno jednostavnije korištenje Optimus tehnologije koja omogućuje kompresiju podataka koji putuju PCIe x1 stazom – što u konačnici dovodi do većih performansi. Iako je Optimus podržan na Core i procesorima prve generacije, ti prijenosnici koriste PCIe prve generacije koji ima propusnost od 2.5Gbps. S izlaskom Sandy Bridge platforme i implementacijom PCIe 2.0 standarda putem Express Carda i mPCIe konektora dostupna propusnost povećava se na 5Gbps. Želimo koristiti Express Card s obzirom da se isti nalazi s vanjske strane prijenosnika, odnosno spajanje eGPU sustava ne zahtijeva otvaranje prijenosnika i pristup unutrašnjosti kao kod mPCIe konektora. Thunderbolt eGPU sustave trenutno nećemo razmatrati, iako nude propusnost od 10Gbps – trenutno ih stavljamo van konkurencije s obzirom da se isti nalaze na mnogo skupljim prijenosnicima i cijena potrebnog adaptera za spajanje kreće od 200$ bez troškova poštarine i poreza.

 

Mi smo za potrebe testiranja za početak odabrali Dell Latitude E5430 sljedećih specifikacija:

 • 14″ HD ekran 1366×768
 • Intel Core i3 3110M, 2.4GHz
 • Intel HD 4000
 • 2x4Gb DDR3 1333 MHz
 • Western Digital Blue 500Gb HDD

S obzirom na zahtjeve za što jednostavnijom implementacijom i nižom cijenom, entry level klasa poslovnih prijenosnika većine proizvođača nameće se kao logičan izbor. Korišteni prijenosnici tog ranga mogu se pronaći vrlo povoljno, a u pravilu se radi o kvalitetnim, čvrstim i pouzdanim strojevima.