egpu_gtx980_1

Nakon što smo vidjeli osnovne eGPU mogućnosti na prijenosniku kod kojeg sve funkcionira plug n play, pristupit ćemo sustavu gdje situacija nije toliko jednostavna te zahtijeva korištenje DSDT Overridea i DIY eGPU Setup 1.x aplikacije. Glavne zvijezde ovog članka bit će GTX 980 i Dell Precision M6800 pomoću kojih ćemo prikazati nekoliko mogućih eGPU implementacija i samu (ne)isplativosti High end eGPU sustava. Ovaj dio serijala bit će ispunjen poveznicama na korištene alate, tutoriale kao i mjesta gdje se sve potrebno može kupiti.

Glavna baza ovog članka bit će Dell Precision M6800 čiju recenziju ste mogli nedavno čitati. Specifikacije ukratko: Intel i7 4810MQ 2.8GHz, Intel HD4600 i AMD FirePro M6100, 8GB DDR3L 1600MHz radne memorije, Seagate 500Gb SSHD, 17.3″ FullHD. Ono što ćemo dodati u grafove rezultati su testova s prethodno korištenom Gainward GTX 760 Phantom kako bismo prikazali porast performansi u odnosu na Intel i3 3110M koji se nalazio u E5430.

eGPU adapter koji ćemo koristiti je EXP GDC v6, a detaljnija rasprava o dostupnim i najčešće korištenim adapterima može se pronaći ovdje – http://forum.techinferno.com/enclosures-adapters/. eGPU ćemo ponovno spajati putem Express Carda.

Korištena grafička kartica je MSI GTX 980 Gaming 4G – unaprijed smo znali da će performanse biti ograničene s PCIe x1 sučeljem, ali grafovi govore više od svih teorija.

egpu_gtx980_4

S obzirom na vršnu potrošnju GTX 980 kartice, umjesto Dell D220P adaptera koristit ćemo Antec EDGE 750W. Naravno, ako se kupuje napajanje za isključivo eGPU sustav, može se bez problema koristiti i slabije pod uvjetom da je dovoljno jako da pokrije i vršnu potrošnju same grafičke kartice kako ne bi bilo problema s nestabilnošću zbog nedovoljne snage napajanja. Kao eksterni ekran koristit ćemo Samsung UE39F5000.

Korišteno:

  • Dell Precision M6800
  • MSI GTX 980 Gaming 4G
  • Gainward GTX 760 Phantom
  • EXP GDC v6 s Express Card konekcijom
  • Antec EDGE 750W
  • Samsung UE39F5000
  • DIY eGPU Setup 1.x

 

Prvo pokretanje:

Sad dolazi zabavan dio. Natjerati da sve to skupa radi :)

Prvi, iznimno optimističan pokušaj bio je sve spojiti, samo upaliti i nadati se najboljem – za početak, koristili smo GTX 760 koja se pokazala da u velikoj količini slučajeva radi Plug n play. Rezultat je bio BSOD koji je prijavljivao APCI Error. S obzirom da smo tokom istraživanja eGPU sustava pročitali mnoga iskustva korisnika, jedno od rješenja je spajanje eGPU sustava nakon POST-a, a prije samog podizanja Windowsa ili spajanje eGPU sustava kad se računalo nalazi u Sleepu. Kod nas se korištenje Sleep metode pokazalo funkcionalno. Skoro plug n play. Prilikom idućeg boota dočekao nas je “Found new hardware” te smo nakon instalacije upravljačkih programa računalo ugasili kako bismo izbjegli BSOD s početka priče. Nakon idućeg paljenja, računalo smo stavili u Sleep, spojili eGPU, a sama grafička kartica je bila uredno instalirana te prikazana u Device Manageru.

jegpu_gtx980_9

Ovakav sustav korisnici nazivaju iGPU dGPU eGPU i moguć je na prijenosnicima koji koriste neku varijantu Switchable Graphics tehnologije. iGPU predstavlja integriranu Intel HD grafiku, dok dGPU predstavlja drugu grafičku karticu u prijenosniku koja je u našem slučaju AMD FirePro M6100. Prilikom ovakve implementacije, eGPU se može koristiti isključivo za grafičku akceleraciju eksternog monitora. U našem kratkom druženju s tom implementacijom, probleme u stabilnosti nismo imali bez obzira na istovremeno korištene upravljačke programe AMD-a, nVidie i Intela.

Prilikom rada na eksternom ekranu, FirePro karticu mogli smo koristiti u programima poput Luxmark 2.0 i Cinebench 15 čiji su rezultati bili identični dobivenima u samoj recenziji M6800. Isti programi su uredno prepoznali nVidia grafičku karticu kada smo radili na internom ekranu prijenosnika. nVidia Control Panel nije se želio otvoriti prilikom rada na internom ekranu te je javljao grešku “You are not currently using a display attached to an NVIDIA GPU”. Istovremeno korištenje internog i eksternog ekrana u ovakvom sustavu gdje su dGPU i eGPU različitog proizvođača nije moguće zbog ograničenja samih Windowsa kao i (ne)komunikacije upravljačkih programa.

egpu_gtx980_8

Detaljnija analiza eGPU sustava koji koriste iGPU, dGPU i eGPU u raznim Intel, nVidia i AMD kombinacijama nalazi se na našoj To-Do listi. Zbog ograničenog vremena na koje su nam GTX 760 i 980 bile ustupljene nismo bili u mogućnosti napraviti konkretnije analize. Neko pravilo je da sve to skupa puno bolje radi ako su dGPU i eGPU istog proizvođača, odnosno da se za instalaciju obje kartice koriste isti upravljački programi.