samsung_s8+_14 samsung_s8+_15 samsung_s8+_16 samsung_s8+_17

S8+ ima Android 7.0 operativni sistem na kojem je Samsung UX korisničko sučelje. Sučelje je vrlo fluidno i intuitivno za korištenje, s lijepo dizajniranim ikonama i menijima. Uređaj ima always-on display implementaciju, a prikaz je moguće personalizirati te koristiti njegov dnevni i noćni način rada. Lockscreen je standardan za Nougat i također ga je moguće personalizirati, a kada se uređaj otključa dočeka nas standardni homescreen sa svojim setom personalizacija i proširenja.

samsung_s8+_18 samsung_s8+_19 samsung_s8+_20

Povlačenjem odozgo izvlačimo meni za brzo podešavanje uređaja te notifikacije. Povlačenjem s lijeva na desno pozivamo Bixbya koji je korisnikov osobni pomagač koji reagira na glas, tipkanje i dodir a zanimljiva je i Vision funkcija koja prepoznaje objekte koji gledate (kamera) i daje vam informacije o njemu (ili prevodi tekst itd.). Čitava stvar još uvijek ne funkcionira kao Siri ili Google Now, no Samsung je na dobrom putu jer će u budućnosti Bixby dobiti još niz novih funkcija.

samsung_s8+_21 samsung_s8+_22 samsung_s8+_23 samsung_s8+_24

Posebnost S8 Plusa, baš kao i S7 Edgea je panel koji se nalazi u zakrivljenom boku uređaja. Edge je evoluirao u odnosu na prošlu generaciju i sada donosi više panela – Apps Edge, People Edge, Smart Select, Clipboard a sve kako bi nam brže dostupno bilo više stvari. Edge panele pozivamo povlačenjem s desne strane a tako ih i mijenjamo.

samsung_s8+_25 samsung_s8+_26 samsung_s8+_27

Sve je aplikacije jasno moguće odjednom ugasiti, a ladicu s aplikacijama pozivamo povlačenjem prsta po ekranu. Aplikacija nema previše i samo je ono najpotrebnije instalirano. Sučelje i operativni sistem su vrlo napredni i dozvoljavaju različita podešenja i personalizacije kao što je isključivanje notifikacija za pojedinu aplikaciju, korištenje multi window opcije, zatim funkcija kao što su Smart Capture, Palm swipe to capture, Smart Stay (ekran uključen dok god gledate u njega), prepoznavanje lica za otključavanje (uz skener šarenice i otiska prsta), itd. Tu su i napredna podešenja kvalitete zvuka s Equalizerom i Reverbom, mogućnost promjene kvalitete slike – adaptive display, AMOLED Cinema, AMOLED Photo i Basic s naprednim podešenjima balansa boja i još mnoštvom toga.

samsung_s8+_28 samsung_s8+_29 samsung_s8+_30 samsung_s8+_31

Sučelje kamere je jednostavno i vrlo intuitivno a nudi mnoštvo opcija skrivenih u podmenijima. Posebni efekti koje možemo koristiti su lako dostupni, a uključuju različite selfie filtere, zatim dodavanje različitih markica fotografiji, te dodavanje dinamičkih efekata koji prekrivaju sliku. Prednja kamera ima i dva svoja specifična načina snimanja – Large Eyes i Slim Face, a tu je i automatska korekcija čudnih linija lica (ispravljanje bora!?). Za sve fotografe tu je i profesionalni mod snimanja u kojem se sve opcije mogu ručno podešavati (ISO, balans bijele, brzina okidača, manualni fokus itd.).

samsung_s8+_32 samsung_s8+_33

samsung_s8+_34 samsung_s8+_35

(fotografije su smanjene, a originale možete pogledati ovdje)

Fotografije su oštre, precizne, s velikim dinamičkim rasponom i dobrom kvalitetom čak i pri nižem vanjskom osvjetljenju pri čemu su detalji vrlo precizni. Naravno, pregledavanjem fotografija na većem ekranu odmah se uoče limiti 12 MP senzora no na ekranu telefona to se ne primjećuje. Kvaliteta snimljenog video materijala je dobra, pogotovo u 1080p60 modu.