Samsung Galaxy Watch 4 -naslovnica

Kombinirajući novi dizajn i Wear OS, Samsung Galaxy Watch 4 serijom pametnih satova objavljuje rat Appleu i njihovim nosivim gadgetima. Postoji pet modela u dvije podserije – osnovni sat i klasični s rotirajućim okvirom te kućištem od nehrđajućeg čelika. Međutim, ostale specifikacije idu ruku pod ruku. U ovoj recenziji analiziramo osnovnu verziju Galaxy Watch 4 sata promjera tijela 40 mm.

Tehničke karakteristike Galaxy Watch serije:

 • Veličina: 40/44 milimetara
 • Masa: 30 grama
 • Debljina: 9,8 milimetara
 • Zaslon: okrugli, AMOLED, 1,4 inča (44 mm) ili 1,2 inča (40 mm), rezolucija 450×450 ili 396×396 piksela, AOD
 • SoC: 1,18 Ghz dvojezgreni Exynos W920
 • Memorija: 1,5 GB RAM-a + 16 GB interna flash
 • Baterija: 361 mAh (44 mm), 247 mAh (40 mm)
 • Trajnost: 5ATM+IP68/ MIL-STD-810G + Gorilla Glass DX+ (prednja i stražnja strana)
 • Softver: Wear OS koji podržava Samsung
 • Povezivost: LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2,4+5GHz, NFC, A-GPS/GLONASS/Beidou/Galileo
 • Boja: crna, zelena, srebrna i ružičasto zlato
 • Cijena: od 1.439,00 kn do 1.938,19 kn
 • Ustupio: Samsung Hrvatska

Dizajn

Kućište Galaxy Watch 4 kružnog je dizajna i tanje od prethodnika. Izrađeno je od Armor aluminijske legure, istog materijala koji se koristi na telefonima serije Galaxy Z3. Mase je 25,9 grama i može se nositi bez ikakve nelagode.

Samsung Galaxy Watch 4 -slika1

Podnosi uranjanje do 50 metara (5 atmosfera). Ima IP68 certifikat zaštite od vode i prašine te MIL-STD-810G otpornost prema vojnom standardu, što je dodatno jamstvo da izdrži različite dnevne stresove. Kupcima se nudi u crnoj, zelenoj, srebrnoj i zlatno ružičastoj boji.

Samsung Galaxy Watch 4 -slika2

S desne strane su dvije tipke ravnih linija i dobrih povratnih informacija na pritisak. Donja se koristi za uključivanje rada ili kratkim pritiskom za vraćanje na brojčanik, odnosno dugim za pozivanje glasovnog asistenta Bixby. Gornja tipka omogućava povratak razinu po razinu i aktiviranje Google i Samsung Paya. Ako ste navikli koristiti Galaxy Watch 3 ili Galaxy Watch Active 2, ovo je točka koja u početku može biti zbunjujuća.

Istovremenim dugim pritiskom na obje tipke poziva se sučelje za isključivanje.

Samsung Galaxy Watch 4 -slika3

S lijeve strane je zvučnik integriran u okviru, a nešto niže mikrofon. Rade dobro svoj posao kod preuzimanja ili upućivanja Bluetooth poziva. Možda da je zvučnik samo mrvicu glasniji.

Samsung Galaxy Watch 4 -slika4

Remen je fluoroelastomerni, širine 20 mm s brzim otpuštanjem kako bi bio lako zamjenjiv u bilo kojem trenutku. Spoj remena s kućištem pokazuje Samsungovu pažnju detaljima.

Općenito, remen je za nošenje čak i udobnije od nekih pametnih narukvica. Izravno se fiksira prolaskom kroz šuplji otvor.

Samsung Galaxy Watch 4 -slika5

Na stražnjoj strani su brojni senzori praćenja statusa vježbanja i bioloških karakteristika, ali Samsung je ovoga puta uspio spojiti tri u jedan. To su optički senzor za praćenja otkucaj srca (PPG), elektrokardiogram (EKG) i analizator bioelektrične impedancije (BIA). Osim toga donji dio sata je spljošten, što ga čini ugodnijim za nošenje od konveksnih modela.

Zaslon

AMOLED zaslon duljine dijagonale 1,2 inča i rezolucije 396 x 396 piksela, daje gustoću piksela 330 ppi. Kako bi sve bilo u skladu sa Galaxy tradicijom, zaštićen je Gorilla Glass DX+ staklom otpornim na ogrebotine. Glatko podržava automatsko podešavanje na temelju uvjeta ambijentalnog osvjetljenja.

Samsung Galaxy Watch 4 -slika6

Naravno, i uvijek uključen zaslon kako prikaz vremena dok se nosi neće nestati. Dodatni plus je odlična vidljivost na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Uparivanje

Potrebno je samo nekoliko minuta za uparivanje s bilo kojim Samsung mobitelom. Uparili smo Galaxy Watch 4 s Galaxy Z Fold 3 5G i nailazili na nula problema u povezivanju ili kvaliteti veze.

Samsung Galaxy Watch 4 -slika7

Radi li se o nekoj drugoj robnoj marki treba preuzeti neke Samsungove aplikacije kako bi sve ispravno i kvalitetno radilo.

Zdravstvene funkcije

Analiza sastava tijela

Galaxy Watch 4 jedan je od vrlo rijetkih satova s funkcijom analiziranja sastava tijela. Nakon što se postave osnovni parametri kao što su spol, visina i tjelesna težina, za testiranje se stavljaju desni srednji prst i prstenjak na bočne tipke sata kako bi se pomoću prolaska male struje prikupilo potrebni 2400 podataka unutar 15 sekundi. Nakon analize se dobiva BMI (indeks tjelesne mase), količina masnog tkiva, mišićna masa, količina vode u tijelu, bazalni metabolizam itd. Izmjereni podaci bit će prikazani na satu i poslani u Samsung Health na telefonu.

Samsung Galaxy Watch 4_Sastav tijela

Uz ove podatke lakše je razumjeti kako promjene u prehrani ili aktivnosti utječu na unutarnji sastav tijela, a ne samo na tjelesnu težinu. Međutim, rezultati mjerenja razlikuju se ovisno je li provedeno prije i poslije vježbanja, uzimanja hrane, vode i sl. Zato se preporučuje mjerenje u jutarnjim satima odmah po ustajanju iz kreveta.

Detekcija spavanja

Tijekom spavanja sat prati više pokazatelja kao što su dubok san, lagani san, spavanje s brzim pokretima očiju, kisik u krvi, varijabilnosti otkucaja srca itd., te paralelno i hrkanje. Ovaj poremećaj spavanja može biti zvučna neugoda za osobu koja se nalazi pored vas u krevetu, uzrokovati loše disanje, smanjiti koncentraciju kisika u krvi što opet dovodi do problema u radu srca, povišenja krvnog tlaka itd. U potonjem slučaju, za liječenje učestalog hrkanja može se snimiti zvuk putem mikrofona mobitela i kao referenca reproducirati liječniku.

Mjerenje stresa

Samsung Galaxy Watch 4_Zdravlje 2

Kao odgovor na trenutnu situaciju u kojoj prekomjerni stres često dovodi do tjeskobe i pada imuniteta, Galaxy Watch 4 ima dodanu funkciju testiranja stresa. Test traje 32 sekunde. Ako se pokaže visoki stupanj stresa, nude se smjernice disanja (udah i izdisaj) kako bi se isti ublažio.

EKG

Za elektrokardiograma, odnosno utvrđivanje sinusnog ritma ili detekcije fibrilacije atrija (otkucaji srca u nepravilnom ritmu), stavlja se zapešće na kojem se nosi sat na ravnu površinu i prst suprotne ruke na gornju desnu tipku. Nakon 30 sekundi vidljivi su rezultati mjerenja.

Za sva navedena mjerenja i daljnju analizu koristi se aplikacija Samsung Health. Preuzima se u Galaxy Store.

Sport

Za sportaše i rekreativce ima mogućnost praćenja 95 vrsta vježbi u zatvorenom i na otvorenom.

Samsung Galaxy Watch 4_Sport

Primjerice za vožnju bicikla pruža zvučna ažuriranja i vibirira nakon svakog prijeđenog kilometra. Za trčanje na otvorenom detaljno prati vrijeme, tempo, otkucaje srca, unos kisika itd. GPS zapisi o lokaciji su točni i nema očitih odstupanja na ruti. Interesantna je i funkcija automatskog praćenja kretanja. Primjerice nakon što senzor otkrije hodanje i počinje pratiti aktivnost, oglasit će se zujanjem. Aplicirana je i auto-pauza, tako da pri susretu prijatelja ili poznanika tijekom šetnje, zastajanja na kiosku ili ulaska u pekaru, praćenje se zaustavlja kako ne bi utjecalo na kvalitetu mjerenja. Samsung Health bilježi status vježbanja i bilježi prema datumu.

Ostale primjenjive značajke

Osim funkcije zdravlja i sporta, postoji još niz ostalih funkcija poput podsjetnika na obveze, prikaza vremenske prognoze, dugotrajnog sjedenja s vježbama razgibavanja, a kako bi snimanje selfija bilo još praktičnije na mobitelu, omogućena je funkcija zatvarača kamere.

WEAR OS

Galaxy Watch 4 je prigrlio Google i usvojio operativni sustav Wear OS. Povrh svega Samsung je dodao svoje intuitivno i jednostavno One UI Watch korisničko sučelje.

Samsung Galaxy Watch 4 -slika8

Sada je konačno moguće preuzeti na sat brojčanike Wear OS-a ili trećih strana i aplikacije s Google Playa poput platformi za streaming glazbe, specijaliziranih za sport i fitness ili navigaciju. Može se reći da je to najveća revizija u zadnjih pet godina.

Samsung Galaxy Watch 4_GUI_1

Ovaj operativni sustav čini cjelokupni rad vrlo glatkim i prebacivanje izbornika ili aplikacija je vrlo brzo. Osim navedenog, kada se na mobilni telefon instalira aplikacija kompatibilna s pametnim satom, odgovarajuća aplikacija za sat se također automatski instalira na sat što je slično watchOS-u.

Uz to se aplikacije i izbornik “Postavke” prikazuju slično kao na mobilnom telefonu. Isto tako dolazni pozivi blokirani na mobilnom telefonu automatski se blokiraju na satu, a ako se pusti glazba na telefonu, istog trena se na zaslonu mobitela pokazuju kontrole playera.

Za obavijesti iz aplikacija za poruke kao što su e-pošta, SMS ili WhatsApp, može se odgovoriti unaprijed postavljenim fiksnim frazama, piktogramima ili unosom teksta na maloj tipkovnici.

Samsung Galaxy Watch 4_GUI _2

Uz to vrlo je privlačna činjenica da se Googleove usluge kao što su Google Maps i YouTube Music mogu koristiti u službenim aplikacijama bez oslanjanja na treće strane. Google Maps djeluje kao “prošireni zaslon” za mobitele. Pokazuje na zaslonu sata strelicu smjera, naziv ulice i javlja vibracijama promjenu smjer tako da se mobitel ne mora držati u ruci.

Geste

Standardno sat podržava geste. Za odgovaranje na poziv treba dva puta zamahnuti gore-dolje podlakticom ruke na kojoj je sat ili dvaput okrenuti zapešće za odbijanje poziva, isključivanje obavijesti i alarma.
Za prekid poziva mora se posegnuti za mobitelom. No, da se živjet s time. Geste prelaska prstom po zaslonu osnova su za navigaciju sučeljem sata. Korištenje je vrlo jednostavno. Prelazak prstom od dna prema gore otvara ladice s aplikacijama, a sortiraju se u Samsung Wearable aplikaciji. Povlačenjem prstom prema dolje pristupa se sučelju brzih postavki za provjeru svjetline, kapaciteta baterije, uključivanje načina rada Ne ometaj itd. Prelaskom prstom s lijevog ruba dolazi se do obavijesti, a s desnog ruba prikaza widgeta. Osim toga, dugi pritisak na početnom zaslonu omogućuje odabir između različito prikazanih brojčanika. Iako nema fizičkog kružnog prstena, već je digitalni, ako se klizi po rubu površine, omogućeno je prebacivanje između različitih zaslona.

Ispod poklopca

Srce Galaxy Watch 4 je Exynos W920 čipset temeljen na 5nm EUV procesu. Integrira 2 Cortex-A55 CPU jezgre, Mali-G68 GPU , 1.5 GB LPDDR4 memorije i 16 GB eMMC flash memorije. U ostalim aspektima podržava GNSS globalnu satelitsku navigaciju i pozicioniranje, 4G LTE (eSIM), Wi-Fi b/g/n, NFC i Bluetooth 5.0.

Baterija

Baterija od 247 mAh je jedna bolna točka jer može se izvući oko dan i pol rada uz normalno korištenje, AOD i sve automatske funkcije praćenja zdravlja. Ako je omogućen GPS i obuhvaćeni treninzi, mora se puniti jednom dnevno. Primjerice, noću za 8 sati uz praćenje sna iscrpi se oko 35% baterije, a praćenje trčanja oko 17% baterije.

Samsung Galaxy Watch 4 -slika9

Punjenje punjačem s magnetskim diskom traje oko sat i 45 minuta. Osim toga, podržava samo WPC bežično punjenje, a ne Qi specifikacije pa tako korisnici bez Samsungovog mobitela time neće biti zadovoljni.

Zaključak

Samsung Galaxy Watch 4 kvalitetom izrade ne razočarava. Njegov jednostavan i elegantan dizajn pristaje svakome. Uz ovaj sat izraz ‘zdravlje na zapešću’, itekako ima smisla. Naravno, sat nije medicinski proizvod, ali rezultati mjerenja kao referenca mogu ukazati na zdravstvene probleme kojih obično nismo svjesni ili natjerati da se promijene neke loše životne navike. Sportaši i rekreativci trebali bi biti zadovoljni podrškom širokog raspona sportova s vrlo opsežnim podacima. Princip rada softvera sličan je Tizenu, ali je nova platforma Google Wear OS više pragmatična, precizna i kvalitetnija u interoperabilnosti između uređaja. Ukratko, iskustvo rada podignuto je barem dvije ljestvice više. Može držati korak s najnovijim i najboljim Apple pametnim satovima.

Samsung Galaxy Watch 4 -slika10

Jedina stvar koju zamjeramo je trajanje baterije samo nešto više od jednog dana uz punu funkcionalnost uređaja. Međutim čini se da je jedan dan granica za pametne satove visokih performansi. Konačno, iako postoje neke funkcije koje nećete moći koristiti nemate li neki od Samsungovih pametnih telefona, u cjelini svatko s nekim drugim Android uređajem može dobro iskoristiti ovaj sat.