Povezivost i komunikacija

Galaxy Z Flip 3 kompatibilan je s 4G i 5G pojasevima. Kvaliteta poziva u bučnom okruženju bliska je prosjeku budući da sugovornicima naš glas postaje slabije čujan, iako ostaje razgovijetan.   Nudi se i niz drugih veza: Bluetooth 5.2, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6/6E), GNSS (A -GPS/Glonas/BDS/Galileo), USB-C (OTG) i NFC za beskontaktna plaćanja. Na rad modula nemamo primjedbi.

Baterija – izdržljivost i punjenje

Ugrađena litijska baterija kapaciteta je 3.300 mAh. Nije dostatna za dan u kome ne ispuštate mobitel iz ruke i uz adaptivno osvježavanje zaslona do 120 Hz. Ali, ako ste umjereniji korisnik,  jutarnjim skidanjem mobitela s punjača do večernjih sati kapacitet baterije trebao bi biti  dovoljan.

Primjerice, sat vremena gledanja YouTube videa (WiFi, automatsko osvjetljenje  zaslona 50 %, glasnoća 60 %), potrošnja energije  je od 14 do 15 %. Igranje igara s visokim brojem kadrova i  kvalitetom iscrpit će od 18 % do 24 % energije za isto toliko vremena. Za poboljšanje autonomije predviđeno je uključivanje optimizacije i hibernacije neiskorištenih aplikacija ili način uštede energije za ograničenje brzine CPU-a.

samsung_ galaxy_ ZFlip3_ 5G_ (slika20)

Provedeno mjerenje s PCMark Work 3.0 battery life testom  (sa 100 %  do 20% napunjenosti) rezultiralo je sa 7 sati i 29 minuta  autonomije baterije uz svjetlinu zaslona 50%, osvježavanja do 120 Hz i spojen Wi-Fi. Isti test, samo s brzinom osvježavanja zaslona 60 Hz, rezultirao je s 8 sati i 57 minuta.

U pogledu brzine punjenja održava se 15W za žično, bežično do 10W i obrnuto od 4,5W. Nakon 5 minuta žično punjenje doseže 7 % kapaciteta, 10 minuta 14 %, 30 minuta 32%, sat vremena 69 %,  a za potpuno punjenje i zaustavljanje potrebno je 105 minuta.

Eto, punjenje baterije nije reprezentativno. Vidjeli smo da već mnogi telefoni srednje klase za manje od sat vremena  dosegnu 80 posto napunjenosti, pa po tom pitanju Flip3 pomalo razočarava.

Zvuk

Galaxy Z Flip3 stereo zvučnici (pri dnu i  slušalica za razgovore) pružaju glasan, čist zvuk, ali ne očekivane suptilne kvalitete. Nakon uključivanja Dolby Atmosa širina i glasnoća su očitiji.

Android 11 i aplikacije

Galaxy Z Flip3  pokreće Android 11 na čijem je “vrhu” OneUI 3.1.1. U osnovi, dizajn sučelja i funkcije ne razlikuju se od ostalih telefona obitelji Galaxy.

samsung_flip_5g_fotografije_GUI_1

Ostao je način rada s više prozora posebno iskoristiv veličinom zaslona, tamni način rada, mogućnost sustava gesti itd. U ladici aplikacija su paket Googlea, Microsofta i Samsunga.

samsung_flip_5g_fotografije_GUI_2

samsung_flip_5g_fotografije_GUI_3

Samsung je ovoga puta dodao i Flex načina rada za preklopljeni zaslon. Uključivanjem i preklapanjem šarke već pod kutom od 45 stupnjeva, gornji kvadratni dio zaslona prikazuje izvorni sadržaj, dok u donjem dijelu kontrole ili prečace. Može se koristiti u aplikaciji Galerija (donji dio zaslona postaje touchpad za pomicanje kroz fotografije ili zumiranje), web preglednicima,  YouTubeu (komentari i svi ostali elementi su grupirani na dnu) i Google Duo aplikaciji. Facebook i chat poruke nisu izvorno podržani, ali u postavkama (odjeljak Labs) omogućeno je nametnuti ovaj način rada za bilo koju aplikaciju.

samsung_flip_5g_fotografije_GUI_sklopljenzaslon_dijeljeneapp

Kamere

Prednja kamera rezolucije senzore 10 MP (F2.4) nema  autofokusa. Donosi  prilično prirodne fotografije,  sasvim dovoljno dobre za dijeljenje na društvenim mrežama. Pogodna je i za video pozive (Teams, Zoom i Messenger WebEx …), što je bitno poslovnim korisnicima.

Z Flip3 je opremljen s dvije  glavne kamere. Primarnom (ekvivalentnom oko 26 mm) Sony IMX563 senzora (1/5,55 “), optikom otvora blende F1.8, PDAF fokusiranjem s dva piksela i optičkom stabilizacijom. Druga kamera je ultraširokog kuta 123 stupnja od 12 megapiksela (ekvivalentno oko 13 mm), otvorom F2.2 i fiksnim fokusom. Šteta što nema telefoto objektiva. Za zumiranje  zadužena je glavna kamera s digitalnim zumom.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Na otvorenom prostoru za sunčana dana fotografije su oštre, bogate detaljima, a boje imaju prepoznatljivo blago zasićenje. HDR dobro uravnotežava sjene s ostatkom scene.

samsung_flip_5g_fotografije_1

samsung_flip_5g_fotografije_2

samsung_flip_5g_fotografije_3

samsung_flip_5g_fotografije_4

Zumiranje nije jača strana. Nakon 4x zuma, kvaliteta pada, a s 10x  fotografije postaju zamućene.

samsung_flip_5g_fotografije_8

samsung_flip_5g_fotografije_5

samsung_flip_5g_fotografije_6

samsung_flip_5g_fotografije_7

Kamera ultra širokog kuta ima vrlo dobru korekciju izobličenja. Boje se ne razlikuju značajno od boja glavne kamere. Općenito, fotografije su kvalitetom u rangu ostalih vodećih kamera pametnih telefona. Portretni način donosi dobro primijenjen efekt zamućenja  i razine, iako bi moglo biti poboljšanja. Uz to, klasični selfiji, snimanjem s obje kamere uz upotrebu malog vanjskog zaslona za kadriranje i gumb za glasnoću kao okidačem, su fine kvalitete.

samsung_flip_5g_fotografije_9

Noću algoritam u standardnom načinu rada uspijeva odraditi solidan posao. U noćnom načinu rada svjetlina se očito poboljšava, prigušivanje šuma je dobro. Međutim, uočili smo da ponekad softver kamere zahtijeva previše od hardvera što rezultira zamućenim sjenama i finim detaljima te se time gubi oštrina.

samsung_flip_5g_fotografije_10

samsung_flip_5g_fotografije_11

samsung_flip_5g_fotografije_12

Također je vrijeme ekspozicije u odnosu na Galaxy S21 Plus dulje, što zahtijeva i duže vrijeme mirne ruke.

Snimanje videa

Najveća rezolucija snimanja videozapisa je 4K/60 fps, ali samo 4K/30 fps video pruža naprednije opcije protiv podrhtavanja ruku i dostupno je za obje kamere. Video zapisi imaju ugodne boje, zadržavaju detalje, a dinamički raspon je odličan. Galaxy Z Flip3 5G, može snimiti i 60 sličica UHD videa.  Nudi se redateljska perspektiva, time-lapse, automatska kompozicija itd. Svestranosti ne nedostaje.

Zaključak

Galaxy Z Flip3 5G u cjelini ima svoju draž. Izgleda elegantno, čvrste je izrade i preklopljen u džepu jedva je primjetan. Njegov mali zaslon korisniji je nego što smo mislili. Posebno jer je većinu vremena dovoljan pogled na ovaj zaslon i nema potrebe da svaki puta otvarate mobitel. Flex način rada daje puno osobnosti uređaju. Koliko je smislen baš za sve aplikacije dalo bi se raspravljati, ali nam se sviđa. Uz sve navedeno, mobitel će dobiti i ažuriranje Android sustava i četverogodišnje sigurnosno ažuriranje, a što vrijedi itekako cijeniti.

samsung_ galaxy_ ZFlip3_ 5G_ (slika21)

Sustav kamera nije u razini  drugih  premium ovogodišnjih modela. Općenito, nemate li posebne zahtjeve, ne bi se trebali žaliti na kvalitetu videa i fotografija. Možda Samsung nadogradnjama poboljša kvalitetu kamerama. S hardverske strane je odlično potkovan i performanse su visoke, no to ponekad rezultira i visokim zagrijavanjem. Sve u svemu, Flip3 5G je šminkerski uređaj i sigurni smo da će imati vjernu publiku unatoč visokoj cijeni.