Samsung 850 Pro Samsung 850 Pro

U našoj se dugogodišnjoj praksi testiranja SSD-a nikada nije našao i jedan Samsungov model. Ima više faktora zašto je tome tako, no eto sada ćemo ispraviti tu nepravdu. Jedan od naših forumaša nam je posudio svoj primjerak SSD 850 Pro diska koji dolazi u kapacitetu od 256GB, a diči se i desetgodišnjim jamstvom što je svakako veliki mamac za kupovinu. Samsung je vrlo jak igrač na polju SSD-a i na tržištu su prisutni već niz godina s kompletno vlastitim rješenjima. Imaju in-house proizvodnju i NAND-a i kontrolera. S tehnološke strane ovo je prvi disk koji koristi tzv. 3D NAND a o tome ćemo nešto kasnije. isto tako treba napomenuti kako je 850 PRO serija već gotovo godinu dana dostupna na tržištu.

Samsung 850 Pro

Uz SSD dolaze i jamstveni listić, upute za instalaciju, medij sa softverom i manualima, a tu su i dvije naljepnice za računalo kako bi svi vidjeli koji SSD se nalazi u vašem PC-u. Sam je disk dobro zaštićen u plastičnom ležištu, a on sam dobro podnosi i sve mehaničke manipulacije.

Samsung 850 Pro

850PRO dolazi kao nasljednik 830 i 840 diskova te svih njihovih verzija. Direktan je to zapravo nasljednik 840 EVO modela s kojim dijeli isti trojezgreni MEX kontroler, te SATA III sučelje. Drugačiji je naravno 3D NAND ili V-NAND kako ga Samsung naziva (V zbog Vertical). NAND je na oko 19-20 nm proizvodnom procesu došao do fizičkog limita smanjenja procesa i svi su aktivno tražili način povećanja gustoće i smanjenja troškova proizvodnje uz zadržavanje viših proizvodnih procesa. Rješenje se nametnulo samo po sebi –  slagati NAND ćelije (u suštini tranzistore) jedne na druge pa otud i dolazi 3D naziv zbog te vertikalne komponente. Samsung svoj NAND proizvodi u 40nm proizvodnom procesu sa 32 sloja ćelija složenih jedne na drugu. U ova se disk sada ugrađuje već druga generacija MLC V-NAND čipova gustoće 86 Gbita.

Samsung 850 Pro

850 PRO dolazi u četiri izvedbe – 128GB, 256GB, 512GB i 1TB, a mi smo na testu imali onu najpopularniju od 256GB. O kapacitetu ovisi i količina priručne (buffer) DRAM (LPDDR2) memorije koja se nalazi na disku. Najmanji model ima 256GB, srednja dva 512MB a najveći čak 1GB. Ove količine memorije su potrebne zbog načina rada MEX kontrolera. Svi diskovi imaju iste performanse sekvencijalnog čitanja – 550 MB/s, najmanji ima sekvencijalni zapis od 470 MB/s a svi ostali 520 MB/s. Kada su u pitanju 4K performanse svi modeli imaju 100K IOPS-a nasumičnog čitanja, te 90K IOPS-a nasumičnog zapisa. Diskovi podržavaju AES-256 te  TCG Opal 2.0 & IEEE-1667 enkripciju. Proizvođač navodi izdržljivost za sve diskove od 150TB zapisa, a daje garanciju od deset godina. Potrošnja električne energije iznosi 2mW u mirovanju (DevSLP), 3.3W pri čitanju te 3W pri zapisu. Over provisioning za sve diskove je tvorničkih 7.6%, jer svaki NAND čip ima kapacitet od 10.75GB, pa je kod ovog modela ukupan kapacitet 258 GB.

Samsung 850 Pro Samsung 850 Pro

S diskom dolazi i vrlo kompleksna i korisna Magician aplikacija koja nudi osnovne informacije o disku, benchmark performansi, optimizaciju performansi uz pomoć TRIM-a, zatim nadogradnju firmwarea, optimizaciju operativnog sistema, tj. prilagođavanje rada istog po potrebama SSD-a. To uključuje četiri načina rada – maksimalne performanse, maksimalni kapacitet, maksimalna pouzdanost i napredno podešavanje gdje o opcijama kao što su hibernacija, virtualna memorije, indexing, prefetch/superfetch, write cache buffer itd. odlučujemo sami.

Samsung 850 Pro Samsung 850 Pro

Zatim tu nalazimo menadžment Overprovisioning prostora na disku što nam može povećati dugotrajnost ali i donijeti konzistentnije performanse. Tu je i Secure Erase funkcija za trenutačno “uništavanje” svih podataka na disku. Za kraj, tu su i dvije napredne opcije – RAPID mod i Data Security. RAPID mod ubrzava performanse cjelokupnog sistema. Druga je to generacija ove značajke koja sada donosi podršku za adresiranje još više radne memorije i donosi poboljšani algoritam za keširanje podataka. Posljednja opcija je sigurnost podataka koja nam na jednostavan način omogućuje tri stupnja sigurnosti – Class 0, TCG Opal i enkripciju. Samsung je s ovom aplikacijom otišao najdalje od svih proizvođača SSD-a i korisniku ponudio vrlo moćan alat.