sapphire_nitro_r9_fury_1 sapphire_nitro_r9_fury_2

Sapphire Nitro karticu proizvodi u dvije verzije, jednu s taktom procesora na 1020 MHz, a drugu na 1050 MHz. Razlika je samo u jednom broju SKU oznake, brži je 11247-03, a sporiji nosi oznaku -04. U svemu ostalom, pakiranju, bundleu, izgledu su identične pa na to treba obratiti pažnju prilikom kupovine. Kutija u kojoj kartica dolazi prati ranije viđena Nitro pakiranja, te ima djelomično prozirnu prednju stranicu kroz koju je moguće vidjeti ventilatore kartice.

sapphire_nitro_r9_fury_3 sapphire_nitro_r9_fury_4

Unutar kutije (Sapphire se uvijek pohvali kako je riječ o pakiranju napravljenom od recikliranih materijala), kartica je dobro zaštićena u debeloj stiro-pjeni, a hladnjak je dodatno zaštićen i plastičnom prekrivkom. Uz to, razina detalja zaštite sjajnih dijelova na hladnjaku je takva da na svakom tom dijelu postoji još i tanka folija koja je nalijepljena kako bi te sjajne dijelove štitila od ogrebotina. Bundle nije naročito bogat i sastoji se od medija s upravljačkim programima i aplikacijom za overclocking, zatim je tu brzi vodič za instalaciju, te HDMI kabel dužine 1.8 m.

sapphire_nitro_r9_fury_5

Nitro kartica je uvelike slična Tri-X modelu, što nije čudno jer koriste isti tip hladnjaka samo su ovaj put boje drugačije, u Nitro stilu. Sapphire se hvali custom dizajnom PCB-a, koji se sastoji od osam električnih slojeva koji su 2 oz “debljine”. PCB je iste dužine kao i kod Tri-X modela samo je razmještaj, tj. layout nešto drugačiji. Tri-X hlađenje je to koje ju čini iznimno masivnom i dugačkom pa je kartica duga 31 cm, što ju stavlja uz bok R9 390X i 390 Tri-X modelima. Sam se Tri-X hladnjak sastoji od bakrene pločice koja nasjeda na Fiji Pro čip i HBM memoriju koji se nalaze na famoznom interposeru. Na toj se pločici nalaze dva aluminijska hladnjaka kroz koje prolazi pet 10 mm debelih bakrenih toplovodnih cijevi.

Cijevi su tu da ubrzaju transfer topline na aluminijske listove s kojih toplinu dalje raspršuju tri velika ventilatora koji se nalaze na vrhu. Ventilatori (two ball bearing), su u tzv. hibridnom režimu rada s pametnom kontrolom (IFC II). Do otprilike 52°C se ne vrte, kada se najprije pali jedan od njih (srednji) a onda se kako temperatura raste pale i ostali. Krivulja rada je posložena na način da dopušta maksimalnu temperaturu GPU-a od oko 75°C u normalnom režimu rada i do 80°C u situaciji kada prebacimo na drugi BIOS koji dopušta i povećanje maksimalne snage koju kartica može povući sa 260 W na 300 W. U normalnom radu se to ne osjeti, ali kada overclockiramo dobro dođe te dodatna snaga. Ventilatori su u normalnom režimu rada zadovoljavajuće niske radne buke te smo izmjerili maksimum od 43 dB.

sapphire_nitro_r9_fury_6

Tu priča o rashladnom sistemu ne staje, nego se ona proteže i na stražnji dio kartice gdje se nalazi aluminijska ploča disipira višak topline koji se generira sa stražnje strane kartice. Napojna jedinica je ovaj puta šest fazna, nalazi se s desne strane interposera a u stanju je isporučiti 360 A struje. Sapphire je kod izrade VRM-a koristio Black Diamond prigušnice i high-polymer aluminium kondenzatore dugog vijeka trajanja pa s tim problema ne bi trebalo biti. Ipak, pod opterećenjem i dalje nije eliminirano “cvrčanje” koje nije naročito bučno no čuje ga se. Kvaliteta materijala i ukupne izvedbe je kao i do sada na vrlo visokom nivou.

sapphire_nitro_r9_fury_9 sapphire_nitro_r9_fury_8

Sve skupa, uključujući i vanjski plastični oklop je vrlo kvalitetno napravljeno s uzornom završnom obradom kako i dolikuje jednoj high-end grafičkoj kartici. Na vrhu ove 11.5 cm visoke kartice, tj. njenog PCB-a se nalaze dva 8-pinska konektora za dodatno napajanje, te BIOS prekidač. Kartica s ova dva dodatna konektora teoretski može potegnuti 375 W energije, a minimalno preporučeno napajanje je 750 W, s dva osam pinska PCIe Power konektora. Sva ova silna energija je jasno potrebna za pokretanje Fiji Pro i HBM memorije. Grafički procesor kao što znamo ima 56 računskih jedinica, sa 3584 stream procesora, dok je broj teksturnih jedinica 224, te ROP-ova 64. Čip je jasno napravljen u 28nm proizvodnom procesu (TSMC), te broji 8.9 milijardi tranzistora.

sapphire_nitro_r9_fury_7

Fiji Pro na ovoj Nitro kartici radi na konstantnih 1050 MHz. Oko njega se na interposeru nalazi ukupno 4 GB high bandwidth memorije koja radi na efektivnih 1 Gbps (500 MHz). Komunikacija s grafičkim procesorom se odvija putem široke 4096-bitne sabirnice. S obzirom da je riječ o custom rješenju, video izlazi su drugačiji nego što je to slučaj kod Tri-X kartice. Tako na Nitro modelu nalazimo tri Display Porta 1.2 (MST Hub), jedan HDMI 1.4a ali i jedan DVI-D koji je izostao na Tri-X-u. Maksimalna rezolucija preko DP-a je 4096 x 2160, preko HDMI-a 2160P, dok je preko DVI-D-a to ograničeno na 2500 x 1600. Kartica podržava do šest monitora u Eyefinity-u, uz FreeSync, CrossFire, Liquid VR, Tres FX, True Audio, UVD 3, HD3D, Virtual Super Resolution i Frame rate targeting control tehnologije. Podržani API-i su DirectX 12 (SM5.0), OpenGL 4.5 i OpenCL 2.0.