Sapphire je promijenio dizajn svojih pakiranja u ovoj klasi. Uvijek su to bile standardne kutije veće širine nego visine, a sad su se okrenuli obliku tornja poznatom iz slabijih serija, a lagano su izmijenili i dizajn. Kako ne bi bilo sumnje, na kutiji jasno piše OverClock Edition, no kao što će te kasnije u tekstu vidjeti taj overclock i nije tako drastičan. Sapphire je kod ovih modela išao samo na laganu korekciju taktova/performansi kako bi povećao vrijednost HD7800 serije uz ne preveliko povećanje cijena. Na kutiji se nalazi i oznaka kako na priloženom mediju nećete naći WinXP upravljačke programe, koji su sve manje u upotrebi.

U pakiranju će te uz karticu naći i dva Molex to PCIe 6pin Power adaptera, zatim DVI to VGA adapter, Mini-DP to DP adapter CrossFireX mostić, medij s upravljačkim programima i aplikacijama (Trixx), te upute za instalaciju i korištenje. Za jednu mainstream karticu, bundle nije loš, pogotovo kad pogledamo što neki od konkurenata nude.

Ova je kartica u potpunosti Sapphireov proizvod od PCB-a do hlađenja. Zajedničko sa AMD modelima je GPU, količina memorije, dizajn napojne jedinice i raspored video izlaza. PCB je plavi, na što nas je Sapphire i do sada naviknuo, a dugačak je tek malo ispod 20 cm. Cjelokupna je dužina kartice ipak nešto veća zbog završetka plastičnog pokrova rashladnog sistema – oko 21 cm. Ispod se plastične haube skriva aluminijski hladnjak koji kombinira bakrenu jezgru i dvije 8 mm bakrene toplovodne cijevi sa dva 70 mm ventilatora. Sve skupa izgleda vrlo uvjerljivo i kvalitetno napravljeno. Pitcairn grafički procesor na standardnoj HD7850 kao što znamo radi na 860MHz. Na ovom OC modelu je tih 1024 stream procesora ubrzano za oko 7% na 920MHz. 2GB GDDR5 memorije je sa 4.8GHz podignuto na 5.0GHz, tj. za oko 4%. U najboljem slučaju će dakle ovaj Sapphireov model od referentnog biti brži za oko 10% što nije loše ukoliko znamo da povećanja u cijeni gotovo da i nema. O Pitcairn arhitekturi vjerujemo znate sve i ovdje se nećemo ponavljati, no ako vas zanima više uvijek možete skoknuti na originalni HD7850/70 članak ali i onaj o GNC arhitekturi.

Sapphireove kartice imaju identičan raspored video izlaza kao i referentni modeli – tu su po jedan DVI i HDMI te dva mini Display Porta. maksimalno je moguće spojiti šest monitora, a kartica naravno podržava i CrossFireX, Eyefinity 2.0, DX11.1 itd. HD7850 ima jedan 6 pinski konektor, te TDP od 150W (130W tipično). S obzirom da je ova kartica malo ubrzana očekujemo i malo veću potrošnju. Toliko o slabijem, prijeđimo na jači model.