Na vrhu piramide šest Sapphireovih R9 280X izvedbi sjedi upravo ovaj model. Najjača je to i najopremljenija kartica koja donosi 30% viši osnovni takt i 15% viši Boost takt od referentnog AMD-ovog dizajna. Toxic je kako sam Sapphire kaže na pakiranju ljut i opasan i trebalo bi ga držati iza stakla. To i nije daleko od istine, pogotovo kada pogledamo specifikacije. Za karticu je specijalno dizajniran PCB sa temperaturnim indikatorom, osam faznom regulacijom napona, visoko efikasnim FET-ovima i Tri-X hladnjakom.

Uz karticu dolaze i dva napojna adaptera i to oba osam pinska jer je Sapphire promijenio referentni AMD dizajn u kojem su 8 + 6 pinski konektori. Tu je i jedan CFX mostić. jedan DisplayPort na miniDP adapter, i jedan HDMI kabel. Uz kratke upute za instalaciju i registraciju proizvoda, tu je i medij s upravljačkim programima i aplikacijom za OC.

R9 280X Toxic je vrlo impresivna kartica koja svojom dužinom od 31 cm preko svega (PCB je dug 26.5 cm), ulazi u domenu 290/290X i 780/Ti kartica te zahtjeva veliko i prostrano kućište za ugradnju. Vrlo je masivna i teška zbog velikog i kompleksnog rashladnog sistema. Na velikoj i širokoj aluminijskoj bazi desne strane hladnjaka, nalazi se konstrukcija aluminijskih listova kroz koje prolaze bakrene toplovodne cijevi. Dvije vanjske su 6 mm u promjeru i one počinju i završavaju u tom desnom dijelu. Kroz sredinu baze prolaze tri deblje, 8 mm toplovodne cijevi koje ulaze u lijevu konstrukciju aluminijskih listova koji se pak nalaze iznad napojne jedinice – lebde iznad nje. Oba dijela tog masivnog hladnjaka povezuje plastično aluminijska konstrukcija nosača ventilatora. Rubni su ventilatori promjera 90 mm, dok je onaj središnji malo manji – 80 mm. Ispod lebdećeg dijela hladnjaka, na FET-ovima, nalaze se aluminijski hladnjaci, ispred kojih su Black Diamond prigušnice s obje strane PCB-a. S donje strane kartice montirana je masivna aluminijska ploča koja učvršćuje PCB i služi kao pasivni hladnjak.

O grafičkom procesoru koji pogoni ovu karticu se sve već zna, a ponoviti ćemo kako je površine 365 kvadratnih milimetara, broji 4,313 milijarde tranzistora koji su raspoređeni u 2048 stream procesora, 120 teksturnih jedinica i 32 ROP-a. Bitno za ovu karticu je kako je bazni takt podignut na impresivnih 1100MHz (kod referentnog je modela to 850MHz), a uz Boost ide i do 1150MHz. Praćenjem frekvencija u naslovima s kojima smo karticu testirali vidjeli smo kako je u 100% vremena procesor upravo zakucan na 1150MHz, što rezultira odličnim performansama. Video memorije je kao i kod referentnih modela 3GB, ali je takt povećan sa 1500 na 1600MHz, što rezultira s efektivnih 6.4Gbps zbog prirode rada GDDR5 memorije. Povišeni taktovi zahtijevaju i više snage pa su u Sapphireu odlučili podebljati dovod struje putem dva osam pinska konektora, što kad pridodamo 75W koje može povući iz PCIe-a iznosi ukupnih 375W snage na raspolaganju. Naravno da kartica ne troši toliku količinu energije, ali toliko joj je na raspolaganju zatreba li. Kartica podržava dva načina rada nonUEFI i UEFI a izbor vršimo uz pomoć prekidača na vrhu, tik do dva CFX konektora. Od zanimljivosti PCB-a izdvajamo i šest indikacijskih LED-ica koje se nalaze ispod prvog CFX konektora na stražnjoj strani PCB-a, a služe kao indikacija zagrijanosti PCB-a.

I video izlazi su modificirani u odnosu na referentni dizajn. Kartica uz pomoć dva miniDP, jednoga HDMI, jednoga DVI i jednoga DL-DVI konektora out of the box podržava pet monitora u Eyefinity setupu. Podrška za ZeroCore Power, Stream, Avivo HD (DVD/HD-DVD/Blu-ray Playback), CrossFire, HD3D tehnologije je standardna, kao i za DirectX 11.2, OpenGL 4.3 i Mantle kolekciju API-a.