sapphire_r9_fury_trix_1

AMD je samo dva tjedna nakon lansiranja R9 Fury X kartice svijetu u srpnju pokazao i njenu mlađu i malo slabiju sestricu – R9 Fury. Kartica je bazirana na istome Fiji čipu koji je nešto oslabljen, tj. ugašen mu je određen broj računskih jedinica. Do pojavljivanja prvih modela na policama dućana je prošlo nešto vremena no sada se ove kartice nalaze u slobodnoj prodaji, čak i u Hrvatskoj. I tako, nakon dva mjeseca čekanja kartica je konačno i kod nas u labu.

sapphire_r9_fury_trix_2

Za razliku od Fury X kartica koje postoje isključivo u AMD-ovom referentnom dizajnu, Fury modeli dolaze u različitim AiB izvedbama, tj. partnerima je ostavljen dizajn kartica i rashladnih sistema. Tako u ovome broju donosimo test Sapphireove verzije Fury kartice – Tri-X. Poznati je to dizajn hlađenja s tri velika ventilatora i masivnim aluminijskim hladnjakom koji kombinira aluminijski blok i toplovodne cijevi. U pakiranju s karticom dolazi i osnovni bundle koji se sastoji od medija s upravljačkim programima, jedan DisplayPort to DVI kabel (Single-Link), te jedan DisplayPort kabel.

sapphire_r9_fury_trix_3

Pregledom kartice utvrđujemo kako je ovdje ponovno riječ o vrlo kratkom PCB-u koji nije puno duži od onoga na Fury X kartici. No, Tri-X hlađenje je masivno i dugačko pa je kompletna kartica duga 31 cm, slično kao i R9 390X i 390 Tri-X modeli. Tri-X hladnjak se sastoji od bakrene pločice koja nasjeda na Fiji Pro čip i HBM memoriju koji se nalaze na interposeru. Iznad bakrene pločice kroz masivni aluminijski hladnjak punom dužinom prolazi pet bakrenih toplovodnih cijevi koje pospješuju transfer topline u sve dijelove hladnjaka kako bi ih tri ventilatora koji sjede na vrhu adekvatno hladili. Menadžment rada ventilatora je pametan, pa se oni do otprilike 50°C uopće ne vrte, a krivulja rada je složena tako da dopušta maksimalnu temperaturu GPU-a od oko 73°C pri čemu su ventilatori i dalje zadovoljavajuće tihi – do oko 42 dB. Na stražnjem dijelu, tj. na PCB-u se nalazi aluminijska ploča koja pomaže disipirati višak topline na VRM dijelu čijih se 12 faza trudi napojiti veliki GPU.

Sve skupa, uključujući i vanjski plastični oklop je vrlo kvalitetno napravljeno s uzornom završnom obradom kako i dolikuje jednoj high-end grafičkoj kartici. Na vrhu ove 11.5 cm visoke kartice, tj. njenog PCB-a se nalaze dva 8-pinska konektora za dodatno napajanje, te BIOS prekidač. Kartica s ova dva dodatna konektora ukupno može potegnuti 375 W energije (typica board power je 275 W), što znači kako će se korisnik morati pobrinuti i za kvalitetno napajanje, pogotovo ukoliko poželi staviti dvije ili više u CrossFire. Sapphire preporučuje kvalitetno napajanje od 750 W.

sapphire_r9_fury_trix_4

Sva ova energija je potrebna kako bi Fiji Pro i HBM memorija mogli isporučiti maksimalne performanse. Fiji XT iz Fury X kartice kao što znamo broji 64 računskih jedinica sa 4096 stream procesora (shadera), 256 teksturnih jedinica i 64 ROP-a. Fiji Pro donosi identičnu arhitekturu ali s „ugašenih“ osam računskih jedinica, te ih ima 56. Stream procesora je tako 3584, a smanjen je i broj teksturnih jedinica na 224, dok je broj ROP-ova ostao isti na 64. Čip je napravljen na istom onom 28nm proizvodnom procesu od strane TSMC-a i broji 8.9 milijardi tranzistora. Grafički procesor radi na konstantnih 1000 MHz, a kao i kod Fury X-a nalazi na interposeru zajedno sa 4 GB high bandwidth memorije koja radi na efektivnih 1 Gbps. Komunikacija s grafičkim procesorom se odvija putem 4096-bitne sabirnice. HBM je kao što znamo razvijena za interposer tehnologiju, i to u suradnji AMD-a i SK Hynixa. Memorijski su čipovi posloženi vertikalno jedan na drugi, te su Spojeni novim tipovima veza koje se nazivaju “through-silicon vias” (TSVs) i “μbumps”, koji osim što povezuju DRAM čipove, povezuju i SoC/GPU sa interposerom.

sapphire_r9_fury_trix_5

Kao i kod Fury X-a video su izlaza četiri – tri Display Porta 1.2 (MST Hub) i jedan HDMI 1.4a. maksimalna rezolucija preko DP-a je 4K, a preko HDMI-a 2160P. Kartica podržava do šest monitora u Eyefinity-u, a ostale tehnologije koje podržava su FreeSync, CrossFire, Virtual Super Resolution i Frame rate targeting control. Sa strane API-a tu je podrška za DirectX 12, OpenGL 4.5 i OpenCL 1.2.