sapphire_pulse_rx7600_oc_1 sapphire_pulse_rx7600_oc_2

AMD je jučer predstavio treći izdanak nove RDNA 3 grafičke mikroarhitekture – Radeon RX 7600. Danas su na redu za predstavljanje partnerski (AIB) modeli. Za početak vam donosimo Sapphireov, a nešto kasnije i PowerColorov. Sam AMD je napravio malu zbrku oko lansiranja ove kartice i u zadnji tren zapravo smanjio cijenu s 299 na 269 USD, bojeći se konkurencije koja još nije ni izašla – RTX 4060. S obzirom na to da je RTX 4060 Ti prema recenzijama ispao flop (ništa brža od RTX 3060 Ti), još uvijek trebamo vidjeti čemu sva ta panika.

Bilo kako bilo, AMD-ovi su AIB partneri predstavili mnoštvo novih modela. Ova Pulse OC iz Sapphirea je odmah iznad referentne, tj. predstavlja najjednostavniji nereferentni model. Tvornički overclockirana, pa su nas jako zanimale performanse u odnosu na referentni model. U videu otpakiravanja možete vidjeti da je sve vrlo jednostavno, kao i što smo naviknuli kod jeftinijih modela kartica. Pakiranje je dobro, i kartica je zapravo odlično zaštićena.

sapphire_pulse_rx7600_oc_3

Sapphire nije znatnije mijenjao dizajn Pulse kartica u ovoj generaciji, pa su one i dalje jednostavne s crnim plastičnim pokrovom koji na sebi ima pojedine crvene elemente. Straga je pak aluminijska ploča koja učvršćuje konstrukciju i dovodi toplinu. Kartica je duga 240 milimetara, široka 44 (zauzima dva slota) i visoka 119,2. Kompaktne dimenzije koje su idealne za kakav SFF PC jer kartica stane u mATX, pa čak i u neka ITX kućišta.

sapphire_pulse_rx7600_oc_4

Ispod haube se nalazi Navi 33 GPU koji smo detaljno opisali u jučerašnjoj recenziji referentne kartice. Da ponovimo, čip ima 32 računske jedinice s 2048 stream procesora, 32 Ray ubrzivača i 64 AI ubrzivača (novost u odnosu na prethodnu generaciju). Deklarirani takt procesora je nešto viši nego kod referentne kartice i iznosi 2.755 MHz u boostu (game takt je 2.355 MHz). Pregledom GPU-Z loga smo utvrdili da je maksimalni takt zapravo iznosio 2.952 MHz, no s ipak nešto nižim prosjekom u igrama. GDDR6 memorije je 8 GB, komunicira preko 128-bitne sabirnice i data rate je 18 Gbps.

sapphire_pulse_rx7600_oc_5 sapphire_pulse_rx7600_oc_6

Hlađenje ove kartice je povjereno Dual-X hladnjaku koji donosi hibridni dizajn ventilatora koji povećava statički pritisak, te optimiziranom aluminijskom hladnjaku s toplovodnim cijevima koji hladi i GPU i memorijske čipove i VRM. Ventilatori imaju dual-ball ovjes, a radna krivulja im je takva da su do određene temperature stacionarni nakon čega kreću s radom. Pri tome nisu uopće bučni i izmjerili smo maksimum na 38,9 dB. Ono što povremeno čujemo i što zasmeta je cvrčanje zavojnica, baš kao i na referentnom modelu.

sapphire_pulse_rx7600_oc_7 sapphire_pulse_rx7600_oc_8

Još jedna karakteristika dizajna je i kraći PCB koji onda omogućava postavljanje rešetke straga pa ventilator topli zrak ispuhuje i iznad kartice u kućište. Kartica se napaja preko PCIE x8 sučelja i jednog 8-pinskog konektora, a proizvođač navodi TBP (total board power) od 185 W i TGP (total graphics power) od 145 W.

Kao i kod referentnog modela, i ovaj ima tri Display Porta 1.4, te jedan HDMI 2.1.  Unatoč tome što nova arhitektura podržava Radiance Display mehanizam koji podržava Display Port 2.1, Sapphire se možda zbog rezanja troškova odlučio za stariju generaciju.

sapphire_pulse_rx7600_oc_9

Kartica nema nikakvo LED osvjetljenje, što će se vjerujemo svidjeti mnogima. Tu je kao i kod referentnog modela podrška za Dual Media mehanizam koji dodaje hardversko ubrzanje za AV1 kodiranje do 8K60 kvalitete, simultano kodiranje i dekodiranje streamova za AVC i HEVC do 8K60 itd. Standardna je i podrška za druge AMD-ove tehnologije kao što su FidelityFX SuperResolution, Anti-Lag, Radeon Boost, FreeSync, Privacy View itd.