sapphire_rx480_nitro_1b sapphire_rx480_nitro_2

Nakon testa memorije, nastavljamo s grafičkim karticama a ovaj puta je na redu prva ne referentna RX480 koju smo imali prilike probati i to još s 4 GB memorije. Referentna je RX480 ostavila gorak okus u ustima zbog visoke buke, visoke temperature i spuštanja radnog takta GPU-a kao direktne posljedice visoke temperature. Stoga ova Nitro+ kartica mora puno toga ispraviti i donijeti još i nešto više performanse za koje znamo da ih Polaris 10 čip može dati. Sapphire u ponudi trenutno ima četiri modela, dva referentna i dva Nitro+. Nama je na test došao sporiji od dva Nitro+ OC modela.

sapphire_rx480_nitro_4

Kartica dolazi u kutiji vertikalne orijentacije, odlično je zaštićena u debeloj pjeni i antistatičkoj vrećici, a bundle nije naročito bogat. Sastoji se od medija s upravljačkim programima i aplikacijama, knjižica s uputstvima i product registration letak.

sapphire_rx480_nitro_5

Kartica donosi nešto drugačiji dizajn plastičnog poklopca hladnjaka u odnosu na prošle Nitro serije, a hladnjak je nešto i unaprijeđen pa stoga nosi Nitro+ naziv. Dugačka je 240 mm, visoka 120, te debela 41 mm, pa standardno zauzima dva slota u kućištu. Kvaliteta izrade je vrlo dobra, kartica je masivna, što je dodatno naglašeno i debelom aluminijskom pločom na poleđini.

Nitro+ hladnjak se diči free flow dizajnom u kojem se topli zrak efikasnije izbacuje kroz prednju rešetku, ali i rešetku na stražnjoj aluminijskoj ploči. U suštini je to isti onaj stari Dual-X hladnjak s aluminijskim rebrima, toplovodnim cijevima i dva velika (95 mm) dual ball bearing ventilatora. Uz to, tu je i CoolTech tehnologija koja koristi Intelligent Fan Control III, koji prilagođava rad ventilatora i drži ih potpuno stacionarnima sve do oko 52°C, nakon čega po riječima proizvođača pametno balansira rad i brzinu vrtnje.

sapphire_rx480_nitro_6

Ispod hladnjaka, na custom PCB-u, nalazi se Polaris 10 GPU (Ellesmere), koji je kao što znamo napravljen u 14nm FinFET proizvodnom procesu, te na površini od 232 mm kvadratna broji oko 5.7 milijardi tranzistora. Procesor ima 2304 shadera, 144 teksturne jedinice i 32 ROP jedinice, a na ovoj kartici radi na tvornički overclockiranom boost taktu od 1306 MHz (osnovni je 1208 MHz). Piksel fillrate iznosi 41.8 GP/s, a teksel fillrate je 188.1 GT/s. Pregledom GPUZ loga smo utvrdili kao je taj maksimalni boost takt zapravo i dosta često korišteni takt u igrama, uz tek povremena spuštanja i varijacije između 1208 i 1306 MHz.

Memorije je 4 GB, a radi na 1750 MHz odnosno efektivnih 7 Gbps. Komunikacija se kao što znamo odvija putem 256 bitne sabirnice, a maksimalna propusnost je 224 GB/s.

sapphire_rx480_nitro_7 sapphire_rx480_nitro_8

Kartica ima pet video izlaza – dva DisplayPorta 1.4 Ready, dva HDMI-a 2.0b i jedan DVI-D. Za dodatno napajanje energijom na stražnjoj strani ima jedan osam pinski konektor pa je maksimalna snaga koju može povući 225 W. Kartica podržava UEFI BIOS, QuickConnect tehnologiju izmjene ventilatora (FanCheck opcija u Trixx 3.0 aplikaciji daje uvid u stanje ventilatora), u izradi su korištene Black Diamond Choke 4 prigušnice, a napojna jedinica je pet fazna. Ostatak tehnologija koje podržava su identične ostatku Polaris obitelji pa tu nećemo duljiti.

sapphire_rx480_nitro_9 sapphire_rx480_nitro_10

Ipak, ova je kartica posebna po još dvije stvari. Prvi je Nitro Glow RGB LED sistem rasvjete Sapphireovog logoa. Način osvjetljenja (Rainbow, PCB temp., Fan speed, Off i Custom) se može mijenjati putem ili tipke na poleđini kartice ili Trixx 3.0 aplikacije. Uz to, tu je i Dual BIOS opcija s pripadajućim prekidačem na vrhu PCB-a (odmah iznad LED tipke), u kojem je moguće izabrati između agresivnijeg načina rada GPU-a i ventilatora, te onoga malo konzervativnijeg. Mi smo testirali karticu u agresivnijem modu u kojem su i ventilatori bili nešto bučniji. Isprobali smo naravno i onaj drugi mod, u kojem su performanse pale za oko 2% a ventilatori su radili par dB tiše, no o tome ćemo malo više reći na predzadnjoj stranici članka kod analize buke, zagrijavanja i potrošnje ove kartice.