Sapphire je tvrtka nastala odvajanjem ATI-jevog proizvodnog pogona od ostatka tvrtke, tj. ATI je 2001 godine odluči da će proizvoditi samo grafičke čipove, a proizvodnju samih kartica prepustiti nekom drugom. Tako da je u principu kadar zaposlenih koji su radili na ATI-jevom odjelu za proizvodnju kartica prešli u Sapphire, stoga i ne čudi da je Sapphire najbolji ATI-jev partner. Sam Sapphire na našem tržištu je već starosjedioc, te ga možete pronaći u gotovo svim prodavaonama IT opreme.

Sapphireova kartica izgleda kao i referentni X1800XL

Novi Radeon X1800XL pogoni R520 grafički čip izrađen u 90-nanometarskom low-k proizvodnom procesu te kuca na radnom taktu od 500 MHz. Sapphire se odlučio za Samsugovu GDDR3 memoriju koja kuca na 1000 MHz. Arhitekturu R520 čipa čini 16 pixel shaderskih pipelinea, 8 vertex shaderskih jedinica te 16 teksturnih jedinica. ATI je također implementirao dodatne algoritme kao što su podrška za SM 3.0 i HDR osvjetljenje koje su u prijašnjim serijama bile trn u očima. No da dalje ne naglabamo o novim tehnologijama koje je ATI implementirao u novu seriju čipova, bacite pogled ovdje gdje je kolega Žagmešter sve detaljno pojasnio.

Idemo na bundle. Inače Sapphire kod svojih kartica nudi solidan bundle, znači niti premalo niti previše. Takav slučaj je i sa ovom karticom. Uz standardnu kablovinu (S-video/kompozitni konverter + Video-in kabel, S-video i kompozitni produžni kabeli, DVI/VGA adapter, 6-pinski naponski kabel) tu se nalazi Power DVD i Power Director. No najzanimljivija stvar je Sapphire Select DVD na kojem se nalaze četiri igre. Svaku od tih četiri igara možete isprobati te se na kraju odlučiti za dvije koje su vam se naviše svidjele. Sve u svemu, vrlo inovativno.

Sapphire nije štedio po pitanju opreme

Testni Sapphire X1800XL isti je kao referentni ATI-jev X1800XL, jedina razlika je naljepnica na hladnjaku. Naravno, s obzirom da sve ATI-jeve jače kartice nove generacije krasi AVIVO etiketa, jasno je da i ova kartica ima duple dual-link DVI konektore te VIVO mogućnosti.

Hladnjak na kartici je u potpunosti izrađen od bakra (izuzev oplate), a razina buke koju generira je prihvatljiva…barem dok se driveri ponašaju kako treba. Naime, kako smo karticu dobili i testirali prije cca. mjesec dana, službenih drivera za novu X1800 seriju nije bilo tako da smo morali koristiti drivere koje smo dobili sa samom karticom – one iste beta drivere koje smo rabili pri testiranju Radeona X1800XT.

Prvi problem tiče se automatske prilagodbe brzine ventilatora koji je brzinu ventilatora znao povećavati i smanjivati u Windowsima (dakle u 2D-u) bez ikakvog posebnog razloga. Drugi problem koji se dešavao je vezan uz naš CRT monitor. Naime, nakon mijenjanja rezolucije znalo se događati da djelovi slike budu "potrgani" ili povećani, što je također velik problem. Treći je problem vezan uz forsiranje AA i AF postavki putem Catalyst Control Centrera u Battlefieldu 2 i Doomu 3, što nam nije pošlo za rukom, a krajni rezultat je bio da se u Doomu 3 više nije moglo vršiti testiranje jer je konzola pri ulasku u igru javljala greške i upozorenja kod svih rezolucija. Četvrti problem vezan je uz HDR i njegovo korištenje u Serious Samu 2. Nakon uključenja HDR-a, na ekranu bi se pojavljivale čudne horizontalne linije, tako da smo rezultate ovog testiranja odlučili izostaviti iz članka.

Peti problem vezan je uz overclockiranje. Sa Sapphireovom karticom došao je alat nazvan Trixx koji služi za povećanje radnog takta, no kako driveri nisu bili od Sapphirea, alat s karticom nije želio raditi – pri pokretanju bi javljao poruku da se u sistemu ne nalazi Sapphireova kartica. Ovo ne bi niti toliko boljelo da je u trenutku testiranja postojao neki drugi alat za ocanje novih Radeona, no nažalost nije. Drugim riječima, rezultate overclockiranja novih ATI-jevih kartica ćemo i ovaj put morati odgoditi za neka bolja vremena.