scyzhe_katana5_big_shuriken_3_1 scyzhe_katana5_big_shuriken_3_2

Iz japanskog Scythea su nam na test stigla dva nova hladnjaka – Katana 5 i Big Shuriken 3. Prvi je omanji tower koji ima 92-milimetarski ventilator i veliku rashladnu površinu, a drugi je L konstrukcije, niskog profila, s Kaze Flex 120-milimetarskim ventilatorom debljine samo 15 milimetara. Oba su hladnjaka kompatibilna i s AMD i s Intel desktop socketima, pri čemu Katana 5 donosi iznimno jednostavne mehanizme za ugradnju.

scyzhe_katana5_big_shuriken_3_3 scyzhe_katana5_big_shuriken_3_4

Katana 5 (SCKTN-5000), je kako joj i ime kaže, peta generacija istog proizvoda, koji je svakom novom iteracijom sve bolji i usavršeniji. Hladnjak dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji, unutar koje je adekvatno zaštićen. U zasebnoj se kutiji nalaze upute za instalaciju, malo termalne paste u vrećici, nosači za ventilator i nosač za AMx/FMx sockete – jednostavno.

scyzhe_katana5_big_shuriken_3_5

Na hladnjaku se tvornički nalazi nosač za Intelove LGA775/115x/13366 sockete, koji je poznat odavno i s Intelovih tvorničkih hladnjaka. Scythe cijeli mehanizam i za AMD i za Intel sockete naziva Easy Clip Mounting System (E.C.M.S) koji je sada u svojoj drugoj generaciji. Jednostavnost ujedno znači i gubitak podrške za određene sockete pa tako ovaj hladnjak više ne možemo montirati na Intel LGA2011 i Socket 754/939 i 940 na koje je Katana 4 išla. No, to i nije nešto za čim treba žaliti.

scyzhe_katana5_big_shuriken_3_9

Hladnjak je u ovoj petoj generaciji doživio određene promjene u dizajnu. Katana 4 je bila potpuno simetrična, a petica sada donosi asimentričan dizajn, pomaknut tako da se osigura veća kompatibilnost s modulima radne memorije. Hladnjak je dimenzija 105 x 104 x 135 milimetara i mase 560 grama. Niži je za osam milimetara od prethodnika, dublji za pet i širi za 1.5 milimetara.

scyzhe_katana5_big_shuriken_3_6 scyzhe_katana5_big_shuriken_3_7

Na fotografijama iznad se lijepo vidi u kakvom su offsetu njegove tri bakrene toplovodne cijevi promjera šest milimetara, što je otvorilo dodatno mjesta za ventilator koji sada nimalo ne nadvisuje memorijske slotove. Novost za ovu seriju je i što su baza i toplovodne cijevi presvučene niklom. Aluminijski su listovi klasični aluminijski bez nikla. Na desnoj fotografiji vidimo mehanizam za Intelove sockete, a na lijevoj za AMD-ove. Oba se mogu montirati bez upotrebe alata. Baza je bakrena, presvučena niklom kao što smo napisali, a dimenzije su joj 38 x 38 milimetara.

scyzhe_katana5_big_shuriken_3_8

Katana 5 je opremljena i novorazvijenim Kaze Flex ventilatorom promjera lopatica 92 milimetra. Ovjes je samo održavajući zatvoreni FDB (Sealed Precision Fluid Dynamic Bearing), koji ima deklarirani radni vijek od 120.000 sati. Novost su i gumeni dodaci u kuteve okvira koji eliminiraju prijenos vibracija. Debljina kućišta je 26 milimetara, što pribrojeno dubini hladnjaka iznosi onih 105 milimetara ukupne dubine. Konektor je 4-pinski i ventilator je PWM kontroliran, a broj okretaja može varirati od 300 do 2.300 u jednoj minuti. Protok zraka je tada između 11.46 i 83.04 metra kubna (6.75 do 48.878 CFM-a), statički pritisak od 0.75 do 2.29 mmH2O, a buka od 7.3 do 28.83 dB. Mi smo na maksimumu izmjerili čujnih no ne i bučnih 41 dB.

scyzhe_katana5_big_shuriken_3_10 scyzhe_katana5_big_shuriken_3_11

Instalacija na AMD ploče je vrlo jednostavna jer nosač na hladnjaku koristi postojeći nosač koji dolazi uz svaku AMD ploču iz popisa podržanih socketa. Sistem je vrlo jednostavna, nosač se s jedne i druge strane natakne na nosiće na plastici i prstom se pritegne mehanizam koji stegne hladnjak čvrsto na IHS procesora.

scyzhe_katana5_big_shuriken_3_12 scyzhe_katana5_big_shuriken_3_13

Mehanizam za Intelove sockete je još lakši za montažu. Sve što je potrebno je navesti plastične stupiće u rupe oko socketa i pritisnuti ih prema dolje. Skidanje se vrši okretanjem plašta stupića u jedinom smjeru mogućem. Nije ovo idealni mehanizam jer nije problem oštetiti plastične stupiće višestrukom montažom i demontažom, no jednostavnost mu se ne može poreći.