Instalacija i test

KazeMaster Pro smo ugradili u Lian Li PC70 kućište koje ima šest 80 mm ventilatora i na taj smo način popunili sve njegove kapacitete. Spajanje svih ventilatora i temperaturnih senzora je vrlo jednostavno jer je i za ovakvo veliko kućište Scythe osigurao dovoljno duge kabele. Organizacija dodatnih trinaest kabela je veći problem od same instalacije, jer protok zraka mora ostati neometan, no i to smo nekako riješili. Ljepljive trake solidno drže senzore, no prije ljepljenja površinu je potrebno očistiti od prašine. Naš smo Core i7-750 podigli na 4GHz i za početak provjerili kakve su temperature kada računalo miruje u slučaju potpuno ugašenih ventilatora i sa maksimalnim propuhom. Razlike su primjetne kod svih senzora, a najveće su bile kod onoga postavljenog blizu procesora i PWM dijela ploče – senzor broj 6 mjerio je do 4.7°C manju temperaturu. Maksimalan broj okretaja naravno znači i maksimalnu buku, no to prvenstveno ovisi o ventilatorima kakve imate u kućištu.

Pri opterećenju su temperature porasle, a sa gornjih slika vidimo kolike su razlike. Najveću je razliku ponovno mjerio šesti senzor – čak 21.9°C. U našem slučaju buka nije drastično porasla, a za svakodnevni suživot sa računalom ipak smo odlučili brzinu vrtnje smanjiti na 3/4 maksimalne. Po noći, kada bi ventilatore u potpunosti ugasili, buka je bila minimalna (onoliko koliko proizvode CPU, GFX i PSU ventilatori), pa se kraj računala moglo i odspavati. KazeMaster Pro se tako pokazao iznimno korisnim jer na lak način dozvoljava regulaciju velikog broja ventilatora, i nadzor nad čak šest temperaturnih točaka. Napredniji korisnici koji moraju imati apsolutnu kontrolu nas svim što se zbiva unutar kućišta svog računala cijeniti će mogućnosti KazeMaster Pro-a, a uz sve to uređaj daje cool efekt računalu.

 

Zaključak

KazeMaster Pro je Scytheov najnapredniji kontroler za ventilatore. Kao što smo iz teksta vidjeli, može kontrolirati do šest ventilatora i prikazivati temperaturu sa šest mjernih točaka, tj. senzora. Dizajn uređaja je jednostavan, no zbog korištenja crne boje i decentnih boja LCD-a vrlo elegantan. Podjednako dobro će se uklopiti u crno ali i u sivo aluminijsko kućište kao štoje bilo naše. Kvaliteta materijala i izrade ovoga 5.25" uređaja je na visokom nivou i apsolutno mu ne možemo naći niti jednu slabu točku. Kao što smo vidjeli iz prakse, kontroler je s jedne strane vrlo koristan u stišavanju količine buke kada performanse nisu potrebne, a kada zatrebaju na lak način možemo povećati protok zraka i time sniziti temperaturu u unutrašnjost kućišta i komponenata u njemu. KazeMaster Pro je u Hrvatskoj dobavljiv po cijeni od oko 300 kn (sa PDV-om) što ne smatramo pretjeranim iznosom za sve što ovaj uređaj nudi.

 

Conclusion

KazeMaster Pro is Scythe`s most advanced fan controller. As we have seen from review, it can control up to six fans and show up to six temperatures from various measuring points (sensors). It has a simple but very elegant design because of its black colored case and well chosen LCD colors. Therefore it will nicely fit in both black, or grey case like ours was. Material and build quality of this 5.25" device is very good and we can`t find a single weak spot. As we have seen from our test, KazeMaster Pro is very useful in lowering overall noise emission when demand for performance is low, and when it raises we can easily spin up the fans to cool down the case and all the components in it. Its price in Croatia is around 40 € (with VAT), which is a fair price for all that it offers.