Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_1

Na test nam je stigao jedan specijalan hladnjak za procesore iz Scythea. Riječ je o hladnjaku nastalom u suradnji s ASUS-om i njihovim TUF brandom. Kotetsu Mark II TUF dolazi s posebno dizajniranom pločicom na vrhu i ventilatorom koji ima žute gumene obloge, te RGB LED osvjetljenje kompatibilno s Asusovim Aura Sync softverom. U svemu je ostalom sličan originalnom hladnjaku iz 2017.

Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_2 Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_3

Hladnjak je smješten u kartonsku kutiju s prigodnim TUF dizajnom. Ako ste zaboravili, TUF je ASUS-ov brand, a znači The Ultimate Force. Asus je s različitim proizvođačima računalne opreme osnovao Gaming Alliance u kojem se nalazi posebno brendiran TUF hardver, a Scythe je jedan od njih. Uz hladnjak koji je adekvatno zaštićen unutar kutije, dolazi i kit za montažu na AMD-ove AM2/AM2+/AM3/AM3+/AM4/FM1/FM2/FM2+ i Intelove LGA775/LGA1150/LGA1151/LGA1155/LGA1156/LGA1366/LGA2066/LGA2011/2011-v3 sockete. Uz kit za montažu tu su i dva para nosača za ventilatore. U pakiranju dolazi jedan i jedan je potrebno dodatno kupiti ako želite push-pull konfiguraciju.

Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_6 Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_7

Tijelo hladnjaka Kotetsu Mark II TUF je po dimenzijama i izvedbi identično originalu, a vizualna razlika je samo u gornjoj pločici s TUF Gaming Alliance logoom i šarama. Tijelo hladnjaka je u tower izvedbi, kompaktnih je dimenzija – 136 x 154 x 85 mm i adekvatne mase – 645 grama. Aluminijski su limovi spojeni svijanjem, a kroz njih prolaze četiri toplovodne cijevi presvučene niklom. Toplovodne cijevi se na dnu hladnjaka nalaze u sendviču između bakrene donje ploče (također presvučene niklom) i aluminijske gornje, na kojoj se nalazi greda/nosač s vijcima.

Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_8

Toplovodne cijevi i sama baza su u offestu (pomaku) u odnosu na tijelo hladnjaka, čime je osigurana optimalna kompatibilnost s memorijskim modulima na ploči. Na način na koji se montira, tijelo je hladnjaka odmaknuto od memorijskih modula, pa je i greda na kojoj se nalaze vijci s oprugama na toj strani duža. Tako ventilator ne nadvisuje ni jedan memorijski slot. Baza je kao što smo napisali bakrena, presvučena je niklom, i površina veličine 38 x 38 milimetara je zadovoljavajuće glatka.

Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_4 Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_5

TUF komponente igraju na kartu izdržljivosti i optimalnih akustičnih performansi, pa je tome orijentiran i ovaj Kaze Flex 120 RGB PWM ventilator. Brzina mu je promjenjiva između 300 i 1.200 okretaja u minuti, pri čemu proizvođač navodi da stvara zračnu struju od 16.6 do 51.15 CFM-a, statički pritisak od 0.076 do 1.5 mmH2O, te buku od 4 do 24.9 dBA. Mi smo našim mjernim instrumentiom na maksimalnom broju okretaja izmjerili 36.5 dBA, pri čemu je ambijentalna buka bila 36 dBA – ventilator je dakle iznimno tih. Ovjes je kao i kod ostalih Kaze Flex precizno zatvoreni FDB (fluid dynamic bearing).

Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_9

Žute gumene podloške koje služe za eliminiaciju vibracija su se odlično uklopile na crni okvir kućišta ventilatora i uz mliječno bijelu plastiku rotora. Dodajmo na to gornju tamno sivu ploču s TUF šarama i dobit ćemo hladnjak vrlo zanimljivog i privlačnog izgleda. Onaj tko tako voli, putem 4-pinskog konektora (12V, R,G,B) može osvijetliti ventilator i tako dodatno povećati atraktivnost svog “builda”.

Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_11 Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_12

Instalacija i na AMD i na Intelove se ploče vrši na identičan način kao i kod Big Shuriken 3 hladnjaka kojeg smo testirali nedavno, a uz pomoć H.P.M.S. III ili ti Hyper Precision Mounting System III kita. Na oba se socketa (u ovom slučaju AM4 i LGA1151), nosači na ploči montiraju vrlo jednostavno (na 1151 čak i bez alata), da bi potom hladnjak bez problema sjeo na procesor, s pravilnom ravnomjernim dosjedom. Vijci na nosaču hladnjaka su križni, a opruga osigurava maksimalni mogući hod.

Scythe_Kotetsu_Mark_II_TUF_13

RGB LED osvjetljenje ventilatora nije na razini Corsairovih ML RGB ventilatora koji su među najboljima, no vrlo je solidno posloženo i boje su zadovoljavajuće vjerne. Najbolje radi s Asusovim Aura Sync softverom, no radit će i s drugim pločama.