scythe_mugen_5b_1 scythe_mugen_5b_2

Mugen 5 je dobro poznati Scytheov hladnjak za procesore koji je na tržištu od 2016. godine. Prošle je godine dobio facelift i oznaku Revision B. Novost je mehanizam za montažu koji sada podržava AM4 socket. Hladnjak je kao i do sada kompletno poniklan, baza je ispolirana, a zadržan je asimetričan dizajn za povećanu kompatibilnost s memorijom i Kaze Flex 120-milimetarski ventilator.

scythe_mugen_5b_3 scythe_mugen_5b_4

Kutija u kojoj hladnjak dolazi je doživjela blagi redizajn, a jasno je i naglašena podrška za AM4 socket. Unutar kutije je hladnjak smješten u stiro-pjenu radi dodatne zaštite aluminijskih limova. Ventilator je zasebno smješten, a sve ostalo što dolazi uz hladnjak je u posebnoj kutiji. Mugen 5 podržava sve aktualne AMD-ove sockete osim TR4, za kojeg ionako kao što znamo treba biti i šira baza i poseban mehanizam. S Intelove strane su  također podržani svi socketi trenutno u upotrebi – LGA775, 115x, 1366, 2011 (2011-v3 Square ILM) i 2066. Za Intel sockete dolazi donja ploča za pričvršćivanje, dok je za AMD potrebno koristiti onu koja dolazi uz ploče. Tu su i detaljne slikovno-tekstualne upute za montažu, set vijaka, dva seta nosača za ventilatore, termalna pasta u odvijač dugog vrata koji može proći kroz cijeli hladnjak.

scythe_mugen_5b_5 scythe_mugen_5b_6

Mugen 5 Rev.B (SCMg-5100) je tower hladnjak, asimetričnog dizajna, tj. pomaknute baze u odnosu na centar hladnjaka. To je napravljeno zbog veće kompatibilnosti hladnjaka s modulima radne memorije na matičnoj ploči. I stvarno, s montiranim ventilatorom, ovaj hladnjak ne smeta ni jednom DIMM utoru na ploči s dvokanalnim setupom. Hladnjak je napravljen od aluminijskih limova, kroz koje prolazi šest toplovodnih cijevi. Cijevi se sastaju u aluminijskoj bazi koja je ujedno i dio sistema za montažu, tj. na njoj se nalazi poprečna greda s vijcima i oprugama za montažu na nosač na ploči. Dimenzije hladnjaka su 130 x 154.4 x 110 milimetara, a ukupna masa s jednim ventilatorom je 890 grama.

scythe_mugen_5b_7

S obzirom na to da je baza pomaknuta, jednom od vijaka za montažu se pristupa preko gornje strane hladnjaka, pa je zato i proizvođač i priložio dugački križni odvijač. Baza je bakrena, poniklana i ispolirana i površina je stvarno glatka. Paste stoga treba nanijeti samo malo. Mugen 5 ima s dvije strane mogućnost montaže ventilatora i sve što trebamo dodatno kupiti je još jedan ventilator za push-pull konfiguraciju, drugi par nosača je priložen.

scythe_mugen_5b_8

Ventilator je poznati Kaze Flex promjera lopatica 120 milimetara. Brzina vrtnje mu može varirati od 300 do 1.200 okretaja u minuti (PWM), a proizvođač navodi podatke o maksimalnom protoku zraka od 51.17 CFM, statičkom pritisku od 1.05 mmH2O i maksimalnoj buki od 24.9 dB. Mi smo na maksimumu izmjerili zadovoljavajuće tihih 45 dB. Ovjes je Sealed Precision FDB (fluid dynamic bearing) što jamči dug vijek i do 120.000 radnih sati pri 25°C. Ventilator ima gumene podloške koje nasjedaju na hladnjak i smanjuju prijenos vibracija na njega.

scythe_mugen_5b_9 scythe_mugen_5b_10

S obzirom na to da je dobio podršku za AM4 upravo smo ga na toj platformi i testirali. Za instalaciju je potrebno iskoristiti donju ploču koja dolazi uz hladnjak, te uz pomoć plastičnih odstojnika i vijaka pričvrstiti dva nosača za hladnjak. Postupak je relativno jednostavan. Nakon toga je potrebno odvijačem ravnomjerno zatezati jedan pa drugi vijak na hladnjaku i postupak montaže je brzo gotov. Jednom kada montiramo i ventilator, vidljivo je kako on ne nadvisuje ni jedan DIMM utor i prednosti asimetričnog dizajna su očite. Ipak, ako poželimo instalirati i drugi ventilator u push-pull konfiguraciju, tada će on morati stršati iznad hladnjaka jer će mu smetati VRM hladnjak. Isto tako, taj će drugi ventilator smetati i DIMM utorima na X79/X99 i X299 pločama, pa o tome treba voditi računa.