seasonic_platinum_1200_Ripple&Noise_12V

Kao i do sada mjerenja su napravljena u laboratorijima ITElektronike u Viškovu od strane gospodina Alvina Lučića. Napajanje je opterećeno s tri DC loada, Maynuo M9812 točnosti 0.03%+0.05% FS te dva DC loada u DIY izvedbi koji su kalibrirani s multimetrom. Preciznost ovisi o shuntu koji je ugrađen i trebala bi biti 0.1%. Mjerenje je izvršeno osciloskopom Keysight MSO-X 3024T te Hameg-om 303-6 kojim su se kontrolirali rezultati. Snaga s mreže i cosfi je mjerena s UNI-T UT71E multimetrom. Napon je mjeren s Rigol DM3068 (preciznost je 0.0035%+0.0005). Na slici (iznad) možemo vidjeti izmjeničnu komponentu u istosmjernom naponu (Ripple&Noise). Kursorima je mjeren PARD iz čega se također može vidjeti da je frekvencija  switch dijela oko 120kHz.

seasonic_platinum_1200_Ripple_12V

seasonic_platinum_1200_Ripple_3V seasonic_platinum_1200_Ripple_5V

Ovdje su prikazane izmjerene „ripple“ vrijednosti (prva slika), te na 3.3V i 5V vodovima (dvije slike ispod).

seasonic_platinum_1200_pfc_101

PFC (power factor correction) je tehnika sprječavanja neželjenih efekata neparnih harmoničkih titraja te korekciju faznog pomaka struje i napona, kao bi uređaj zadovoljavao određene standarde.

seasonic_platinum_1200_Rise_up_time

Rise up time je mjeren na jednom kanalu i mjereno je vrijeme od uključivanja do trenutka kada je napajanje postiglo 12v na izlazu.

Transient_recovery_time Transient_recovery_time2

Hold up time – Četvrti kanal osciloskopa (crveno) je spojen na mrežu, a sinusoida je izgled naše 220V mreže. Tu se vidi vrijeme kada je napon isključen (ravna crta), a prvi kanal je spojen na power good signal. Dok je power good signal prisutan napajanje daje napone na izlazu. Hold Up vrijeme je razlika između trenutka kada smo odspojili napajanje s mreže do trenutka kada power good signal mijenja stanje iz logičke jedinice u nulu.

Svakako ne smijemo propustiti napomenuti kako je „hold up time“ ovog napajanja točno duplo duži od minimalne propisane vrijednosti što je vrlo pohvalno. Minimalna propisana vrijednost je 16 ms, što je sasvim dovoljno da se sistem prebaci na UPS koji tipično imaju nešto niža vremena prebacivanja.