Za razliku od serije S12 II Bronze koja predstavlja donji segment Seasonicove ponude, serija Platinum namijenjena je dijametralno suprotnoj kategoriji kupaca – onima koji žele najbolje što tvrtka može ponuditi.

Kako nam i samo ime govori, napajanja iz ove serije karakteristična su po izuzetno visokoj efikasnosti koja spada pod 80 PLUS Platinum certifikat. Napajanja s ovakvom oznakom pri 50-postotnom opterećenju imaju efikasnost od minimalno 94 posto, dok je efikasnost u ostalim režimima rada nešto manja – pri 20-postotnom opterećenju minimalno 90%, a pri punom opterećenju, minimalno 91%.

U Platinum seriji nalaze se napajanja snage 660, 760, 860 u 1.000 vata, a mi smo na testiranje dobili najmoćniji model. Osim izuzetno visoke efikasnosti, napajanja iz ove serije imaju dulje jamstvo (7 godina) te posve modularne kabele.

Seasonic Denis 6

Kako je i red, Platinum Series napajanja bogato su opremljena. Samo napajanje spakirano je u baršunastu vrećicu, a kabeli u veliku futrolu (veliku s obzirom da ih je zaista mnogo). Tu su još priručnik za uporabu, kabel za spajanje na gradsku mrežu, naljepnica za kućište, vijci, plastične vezice za organizaciju kabela, molex/flopp adapter i još par sitnica.

Seasonic Denis 7

Te dodatne dvije sitnice su set čičak vezica za kabele te plastični modularni odvijač s dva nastavka.

Seasonic Denis 8

Samo napajanje izrađeno je kao tenk, a takvih je i gabarita. Zbog dubine odnosno duljine od 190 mm ova grdosija neće stati u manja kućišta. Zanimljivo je da napajanje unatoč dimenzijama kućišta hladi 120-milimetarski ventilator.

Seasonic Denis 9

Ponuda kabela, pa samim time i konektora na ovom je napajanju zaista impresivna. Kao što vidimo svi kabeli su modularni, pa čak i ATX kabel, te su uredno obmotani crnom plastičnom mrežicom.

  • ATX kabel – 600 mm
  • Dva EPS kabela – jedan s razdijeljenim konektorom (4+4) – 650 mm
  • Tri PCIe kabela –  svaki se račva u dva kabela na čijim krajevima su 6+2-pinski konektori – 600 mm
  • Tri kabela s po tri SATA konektora – 540 mm + 150 mm + 150 mm
  • Jedan kabel s dva SATA konektora – 350 mm + 150 mm
  • Tri kabela s po tri molex konektora – 550 mm + 150 mm + 150 mm
  • Jedan kabel s dva molex konektora – 350 mm + 150 mm

Seasonic Denis 10

Napajanje je vrlo fleksibilno u pogledu konfiguriranja, pa recimo možemo koristiti sve ATX, EPS i PCIe kabele, a samo jedan kratki SATA kabel, u slučaju da je riječ o nekakvoj testnoj konfiguraciji koja ima samo jedan SSD.

Postoji naravno i varijanta da se ATX kabel uopće ne koristi. Tako primjerice napajanje procesora i matične ploče, diskova i jedne grafičke kartice može odrađivati jedno napajanje, a drugo napajanje, Seasonic Platinum, možemo koristiti isključivo za napajanje ostalih grafičkih kartica iz nekakve multi-GPU konfiguracije.

Dakako, ovakva napajanja visoke efikasnosti izuzetno su poželjna i u kontekstu rudarenja virtualnih valuta gdje se u jednom stroju može naći i više od četiri kartice pod maksimalnim opterećenjem.

Seasonic Denis 11

Još jedna specifičnost Platinum serije napajanja je dodatna mogućnost kontrole rada ventilatora. Kad je odabran normalan način rada, ventilator se ponaša kao i na svim drugim napajanjima odnosno ima radi konstantno, no povećava mu se brzina s povećanjem temperature. Prebacivanjem prekidača u Hybrid mod, ventilator dobiva mogućnost da bude isključen dok god je opterećenje ispod 30%.

Normalna krivulja brzine ventilatora inače predviđa tihi rad (16 dBA) do opterećenja od 50%, a daljnjim povećanjem opterećenja brzina se ventilatora polako povećava.

Seasonic Denis 12

Što se tiče specifikacija, Platinum serija za razliku od jeftinijih S12 II Bronze napajanja ima moderniji i robusniji dizajn, pa ovaj konkretni model nudi 996 vata na unificiranom 12-voltnom railu i do 125 vata na 3,3-voltnim i 5-voltnim vodovima.