Seasonic S12 II Bronze 520W i Platinum Series 1000W test

Datum objave 03.03.2014 - Denis Arunović

Seasonic S12 II Bronze 520W

Seasonic Denis 1 Serija S12 II Bronze pripada najnižem segmentu Seasonicove ponude. Sastoji se od četiri modela, od 380, 430, 520 i 620 vata. S obzirom na specifikacije, ova serija Seasonicovih napajanja zadovoljava zahtjeve većine modernih računala. Termin Bronze u imenu naravno dolazi od razine efikasnosti. Sva napajanja iz serije certificirana su prema 80 PLUS Bronze standardu znači da pri 50% opterećenja imaju efikasnost od minimalno 85%, a pri opterećenju od 20 i 100 posto, efikasnost od minimalno 81%. Napajanja iz ove Seasonicove serije imaju fiksne kabele, a oni koji za sličan novac žele modularne kabele, mogu odabrati modele iz serije M12 II Bronze. Mi smo na testiranje dobili 520-vatni model koji se zbog svojih specifikacija nameće kao jako zanimljiv odabir za vlasnike nešto snažnijih konfiguracija s četverojezgrenim procesorom i skupljom grafičkom karticom. Seasonic Denis 2 Dodatna oprema napajanja vrlo je standardna – kabel za spajanje na gradsku mrežu, četiri vijka za montažu u kućište, molex/floppy adapter (s dva konektora), priručnik i naljepnica za kućište. Idealno bi bilo da se u kutiji našlo još par vezica za kabele, no i ovo je ok.

Seasonic Denis 3

Samo napajanje je dosta kompaktno odnosno ima dubinu od svega 140 mm. Drugim riječima, stat će u bilo koje ATX kućište, a posebno je zanimljivo za ugradnju u manja mATX i određena mini ITX kućišta. Crne je mat boje s hrapavom strukturom i hlađeno sa 120-milimetarskim ventilatorom. Ovaj je ventilator u mirovanju gotovo nečujan, a pod većim opterećenjem vrlo tih

Seasonic Denis 4

520-vatni S12 II Bronze ima fiksne kabele uredno opletene mrežicom. Jedini problem u ovom smislu je što se plastična omčica koja drži sve kabele na okupu ne nalazi unutar kućišta napajanja već izvan njega. Što se tiče ponude konektora i njihovog rasporeda, situacija je sljedeća:
 • ATX kabel – 550 mm
 • Dva EPS kabela – jedan s razdijeljenim konektorom (4+4) - 550 mm
 • Dva PCIe kabela – jedan s 6-pinskim, drugi s 6+2-pinskim konektorom - 590 mm
 • Dva kabela s po tri SATA konektora - 430 mm + 100 mm + 100 mm / 520 mm + 100 mm + 100 mm
 • Dva kabela s po tri molex konektora - 430 mm + 100 mm + 100 mm / 520 mm + 100 mm + 100 mm
Kao što vidimo ovo napajanje je dosta specifično po tome što nudi dva EPS konektora, što je obično karakteristika snažnijih napajanja. Sekundarni EPS konektor koristi se na nekim matičnim pločama radi raspodjele napajanja ili pak u svrhu dodatnog napajanja ako je riječ o ploči s dva utora za procesor. Tu su još dvije specifičnosti. Prva je relativno velik broj molex konektora što treba pripisati činjenici da je ovo napajanje predstavljeno na tržište prije nešto manje od četiri godine. U današnje vrijeme ovoliki broj molex konektora jednostavno nije potreban. S druge dobro je što napajanje nema fiksne floppy konektore već je tu samo adapter. Posljednja zanimljiva činjenica odnosi se na PCIe konektore – svaki naime ima svoj vlastiti kabel.

Seasonic Denis 5

Naljepnica sa specifikacijama smještena je na užem boku napajanja. Tu vidimo da ovaj Seasonicov model nudi po 24 ampera na 3,3-voltnom i 5-voltnom vodu, te po 20 ampera na dva 12-voltna voda. Ukupna dostupna snaga po 12-voltnoj liniji iznosi 480 vata što će reći da je oba 12-voltna voda moguće maksimalno opteretiti bez da se napajanje automatski isključi (što na nekim napajanjima nije slučaj).

Seasonic Platinum Series 1000W

Za razliku od serije S12 II Bronze koja predstavlja donji segment Seasonicove ponude, serija Platinum namijenjena je dijametralno suprotnoj kategoriji kupaca – onima koji žele najbolje što tvrtka može ponuditi. Kako nam i samo ime govori, napajanja iz ove serije karakteristična su po izuzetno visokoj efikasnosti koja spada pod 80 PLUS Platinum certifikat. Napajanja s ovakvom oznakom pri 50-postotnom opterećenju imaju efikasnost od minimalno 94 posto, dok je efikasnost u ostalim režimima rada nešto manja - pri 20-postotnom opterećenju minimalno 90%, a pri punom opterećenju, minimalno 91%. U Platinum seriji nalaze se napajanja snage 660, 760, 860 u 1.000 vata, a mi smo na testiranje dobili najmoćniji model. Osim izuzetno visoke efikasnosti, napajanja iz ove serije imaju dulje jamstvo (7 godina) te posve modularne kabele.

Seasonic Denis 6

Kako je i red, Platinum Series napajanja bogato su opremljena. Samo napajanje spakirano je u baršunastu vrećicu, a kabeli u veliku futrolu (veliku s obzirom da ih je zaista mnogo). Tu su još priručnik za uporabu, kabel za spajanje na gradsku mrežu, naljepnica za kućište, vijci, plastične vezice za organizaciju kabela, molex/flopp adapter i još par sitnica.

Seasonic Denis 7

Te dodatne dvije sitnice su set čičak vezica za kabele te plastični modularni odvijač s dva nastavka.

Seasonic Denis 8

Samo napajanje izrađeno je kao tenk, a takvih je i gabarita. Zbog dubine odnosno duljine od 190 mm ova grdosija neće stati u manja kućišta. Zanimljivo je da napajanje unatoč dimenzijama kućišta hladi 120-milimetarski ventilator. Seasonic Denis 9 Ponuda kabela, pa samim time i konektora na ovom je napajanju zaista impresivna. Kao što vidimo svi kabeli su modularni, pa čak i ATX kabel, te su uredno obmotani crnom plastičnom mrežicom.
 • ATX kabel – 600 mm
 • Dva EPS kabela – jedan s razdijeljenim konektorom (4+4) - 650 mm
 • Tri PCIe kabela –  svaki se račva u dva kabela na čijim krajevima su 6+2-pinski konektori - 600 mm
 • Tri kabela s po tri SATA konektora - 540 mm + 150 mm + 150 mm
 • Jedan kabel s dva SATA konektora - 350 mm + 150 mm
 • Tri kabela s po tri molex konektora - 550 mm + 150 mm + 150 mm
 • Jedan kabel s dva molex konektora - 350 mm + 150 mm

Seasonic Denis 10

Napajanje je vrlo fleksibilno u pogledu konfiguriranja, pa recimo možemo koristiti sve ATX, EPS i PCIe kabele, a samo jedan kratki SATA kabel, u slučaju da je riječ o nekakvoj testnoj konfiguraciji koja ima samo jedan SSD. Postoji naravno i varijanta da se ATX kabel uopće ne koristi. Tako primjerice napajanje procesora i matične ploče, diskova i jedne grafičke kartice može odrađivati jedno napajanje, a drugo napajanje, Seasonic Platinum, možemo koristiti isključivo za napajanje ostalih grafičkih kartica iz nekakve multi-GPU konfiguracije. Dakako, ovakva napajanja visoke efikasnosti izuzetno su poželjna i u kontekstu rudarenja virtualnih valuta gdje se u jednom stroju može naći i više od četiri kartice pod maksimalnim opterećenjem.

Seasonic Denis 11

Još jedna specifičnost Platinum serije napajanja je dodatna mogućnost kontrole rada ventilatora. Kad je odabran normalan način rada, ventilator se ponaša kao i na svim drugim napajanjima odnosno ima radi konstantno, no povećava mu se brzina s povećanjem temperature. Prebacivanjem prekidača u Hybrid mod, ventilator dobiva mogućnost da bude isključen dok god je opterećenje ispod 30%. Normalna krivulja brzine ventilatora inače predviđa tihi rad (16 dBA) do opterećenja od 50%, a daljnjim povećanjem opterećenja brzina se ventilatora polako povećava. Seasonic Denis 12 Što se tiče specifikacija, Platinum serija za razliku od jeftinijih S12 II Bronze napajanja ima moderniji i robusniji dizajn, pa ovaj konkretni model nudi 996 vata na unificiranom 12-voltnom railu i do 125 vata na 3,3-voltnim i 5-voltnim vodovima.

Test sistem i način testiranja

Test sistem
Test sistem :: Hardware
Platforme Asus Maximus VI Hero
Procesor(i) Core i7-4770K
Memorija 2x 4GB DDR3 Corsair @ 2400MHz
Grafičke kartice AMD Radeon HD 7970 GHz Edition; Asus R9 280X DirectCU II OC
Zvučna kartica On Board
Napajanje Thermaltake Grand 1.05kW
Hard disk(ovi) OCZ Vertex 3 240 GB
DVD-RW HP GSA-H60L
 
Testni sistem :: Software
OS Windows 8.1
Chipset datoteke Intel 9.1.0.1007
DirectX verzija 11
Prime 95. v.25.11
Metro Last Light Benchmark
  Način testiranja Kako nažalost na raspolaganju nemamo ATE niti sličnu priručnu opremu za testiranje napajanja, Seasonicova napajanja isprobali smo u kombinaciji s opremom koja će na njih biti priključena svakodnevno u praksi – high-end PC-jem s jednom ili dvije grafičke kartice. Dodatni problem u cijeloj priči bio je što je riječ o napajanjima koja se drastično razlikuju po maksimalnoj snazi kao i u broju konektora, u prvom redu PCIe tipa. Samim time napajanja nismo izravno usporedili već smo slabije isprobali s jednom ugrađenom karticom, a snažnije s dvije kartice. Idealno bi bilo da nam je pri ruci bila još jedna Radeon kartica kako bi iskoristili sve PCIe konektore koje nudi Platinum model, no to nažalost nije slučaj. Komponente navedene u gornjoj tablici poslužio na je za generiranje opterećenja koje smo podijelili u četiri stupnja:
 • PC miruje
 • Aktiviran Prime95 alat na 7 od 8 logičkih jezgri, a u prvom planu se vrti Metro Last Light Benchmark, ali bez uključenog CrossFirea (dakle na jednoj kartici)
 • Prime95 opet aktivan, no Metro Last Light ovaj put radi na obadvije kartice – CrossFire uključen
 • Maksimalno overklokiran procesor, plafon potrošnje na karticama povećan za 20%, u Metrou uključen SuperSampling
U slučaju slabijeg napajanja koristili smo samo prvu i drugu razinu opterećenja s tim da sekundarne kartice nije bilo. U svim režimima rada izmjerili smo vrijednosti napona na glavnim vodovima, umetanjem sondi multimetra u glavni ATX konektor. Što je napajanje bolje, to su naponi, posebice na 12-voltnom vodu, stabilniji. ATX specifikacija tolerira devijacija +/- 5% u odnosu na idealne vrijednosti od 3,3, 5 i 12 volta, no u kontekstu modernih napajanja ove su vrijednosti katastrofalne, pa mjerenja rigoroznije tumačimo. Osim mjerenja napona također mjerimo i potrošnju računala odnosno koliko energije računalo vuče iz utičnice. Što je energija u odnosu na jednako opterećenje manja, to je napajanje efikasnije odnosno bolje odrađuje posao pretvaranja 220-voltne izmjenične struje u višestruko nižu istosmjernu. Premda je konkretnu efikasnost napajanja lako izračunati ako znamo vrijednosti ulaznih i izlaznih napona i struju, ove podatke nažalost nemamo jer to zahtjeva istovremeno mjerenja napona i struje na svim izlaznim vodovima napajanja. Samim time vrijednosti potrošnje koristimo kao relativne odnosno uspoređujemo ih s drugim napajanjima. Nije idealno, ali služi svrsi.

Rezultati testiranja – Seasonic S12 II

 Seasonic Denis 13

Stabilnost 3,3-voltne linije je neupitna, što je bilo i za očekivati s obzirom da se na nju malo toga naslanja. Kao što vidimo prosjek u mirovanju je 3,38 volta što se pod opterećenjem spušta na prosječnih 3,36 volta.

Seasonic Denis 14

5-voltna linija baš i nije za pohvaliti. Zanimljivo je da se napon uslijed opterećenja diže, a ne spušta, što nije problem koliko nas brine oscilacija napona čak i pri minimalnom opterećenju. I dalje su to malene brojke, no bolje bi bilo da varijacija nema.

Seasonic Denis 15

Napon na 12-voltnoj liniji u mirovanju počiva na vrijednosti od 12,28 volta što je daleko od idealnog. Pod opterećenjem prosječni napon pada na razinu od 12,15 volta što je opet solidan pad, no veseli što je stabilnost napona (minimum i maksimum u odnosu na prosječnu vrijednost) vrlo dobra.

Rezultati testiranja – Seasonic Platinum 1000W

 Seasonic Denis 16

Što se tiče rezultata snažnijeg Seasonicovog napajanja, zbog jednakog načina testiranja mogli smo ga usporediti s Thermaltakeovim pulenom iz ovog visokog segmenta. Thermaltakeovo napajanje je nešto slabije te ima slabiji certifikat efikasnosti (80 PLUS Gold), no i dalje je vrlo usporedivo sa Seasonicovom zvjeri. Kad je riječ o 3,3-voltnoj liniji, oba napajanja nude jednaku stabilnost s tim da Seasonicov model ima u nešto viši napon od idealnog – 3,36 umjesto 3,3 volta.

Seasonic Denis 17

Kad je riječ o 5-voltnoj liniji, Seasonicovo se napajanje drži izvrsno i nešto bolje nego Thermaltakeov Toughpower DPS kojem pod opterećenjem napon ponešto pada i malo oscilira pod konstantnim opterećenjem.

Seasonic Denis 18

Naposljetku eto nas i do 12-voltnog voda, najvažnijeg u modernom računalu. Seasonicovo napajanje starta s prosječnih 12,06 volta što se pri maksimalnom opterećenju koje smo mi koristili spušta na 12,02 volta. Premda bi se na grafikonu zbog skale moglo zaključiti da je ovo velika razlika, riječ je o padu napona od svega 0,3% što je zanemarivo. Ipak, usudili bi se reći da Thermaltakeovo napajanje u ovom aspektu odrađuje zericu bolji posao. U cijeloj priči oko 80 PLUS certificiranih napajanja bitna je naravno i efikasnost. Kao što možete vidjeti u grafikonima, Seasonicov Platinum model doista bolje radi konverziju energije u odnosu na Toughpower DPS, no razlika nije toliko velika – s opterećenjima koja smo mi koristili u prosjeku 20-ak vata.

Zaključak

Za jeftinije Seasonicovo napajanje na domaćem je tržištu potrebno izdvojiti minimalno 510 kuna što je ponešto više u odnosu na slična napajanja drugih renomiranih marki. To je i očekivano budući da su Seasonicovi proizvodi tradicionalno nešto skuplji na račun više kvalitete i renomea same tvrtke. Premda napajanje ima dobre performanse i vrlo je tiho, danas je za isti novac moguće naći modernija i potencijalno kvalitetnija rješenja (S12 II Bronze predstavljen je prije četiri godine). Poseban trn u oku je jamstvo. Seasonic veli 5 godina, a na cjenicima domaćih trgovina stoji 3 godine. S druge strane, ovaj Seasonicov model mogao bi se svidjeti korisnicima koji planiraju slagati manju konfiguraciju jer u tom slučaju mali gabariti napajanj (dubina od 140 mm) dolaze do izražaja. Za snažniji Seasonic Platinum 1000W košta nemalih 1.800 kuna što zapravo i nije toliko puno ako vam zaista treba platinasta razina efikasnosti. Da stvar bude bolje, zapravo i nemate nekakav osobiti alternativni izbor – možda Corsair ili Enermax s tim da Corsairovo napajanje vrlo vjerojatno proizvodi Seasonic. Osim performansi, efikasnosti, modularnih kabela i ultra-tihog ventilatora, još jedan adut ovog napajanja jest 7-godišnje jamstvo koje osim Seasonica na svojim najskupljim napajanjima nudi još samo Corsair.