Napajanja tvrtke Seasonic oduvijek su bila na jako dobrom glasu. Premda osjetno skuplja od konkurencije, za uložen novac Seasonicova napajanja nudila su korisniku beskompromisne performanse i što je nekima vjerojatno još važnije, vrlo tih rad. S obzirom da se nikada do sad nismo imali prilike pozabaviti s napajanjima ovog proizvođača, jako nas je zanimalo da li su ova napajanja doista toliko dobra ili je riječ o još jednom urbanom mitu. Želja nam se ispunila nedavno kad nam je u šake pao Seasonicov model S12 Energy Plus deklarirane snage 550 W.

Model koji nam je stigao na test pripada seriji Energy Plus koja se može pohvaliti "80 Plus" certifikatom što znači da napajanja iz ove serije imaju efikasnost višu od 80 posto na opterećenju od 20, 50 i 100 posto. Seasonic se također hvali vrlo niskom tolerancijom na varijacije napona u 12-voltnom vodu odnosno vodovima. ATX specifikacija naime dopušta oscilacije do 5% dok Seasonic garantira da oscilacije neće biti veće od 3%. Još jedna specifičnost napajanja iz serije Energy+ je Smart & Silent Fan Control odnosno S2FC, u kombinaciji s tihim 120-milimetarskim ventilatorom. Kod fiksiranja ventilatora na šasiju napajanja su čak korišteni gumeni odstojnici kako bi se što više smanjila buka i vibracije.

Friško otpakirano napajanje

Sadržaj kutije

S12Energy+550 se isporučuje u klasičnoj kartonskoj kutiji. Samo napajanje je zaštićeno i plastičnom vrećicom s mjehurićima što je dobra ideja s obzirom na to koliko se "nježno" postupa s računalnim komponentama pri transportu i skladištenju. Uz napajanje u kutiji se također nalaze kabel za spajanje na gradsku mrežu, vijci za fiksiranje napanja na kućište, adapter s molex konektora na konektore za floppy (ujedno i razdjelnik), Seasonic naljepnica za ukrašavanje kućišta i izazivanje divljenja rodbine i prijatelja te priručnik o uporabi. U malenom i jezgrovitom priručniku naći ćete popis tehnologija s kojim može pohvaliti ovo napajanje, popis konektora, specifikacije vodova te shematski prikaz konektora.

Inače, ako vas buni ovaj adapter kojeg smo spomenuli, objašnjenje je vrlo jednostavno. S obzirom da sve manje korisnika koristi floppy pogone i uređaje koji za rad uzimaju energiju iz konektora za napajanje floppya, Sesonic je jednostavno ovaj konektor maknuo s napajanja te korisnicima ponudio korištenje adaptera ako im zaista treba floppy konektor.