Već smo iz ranijih testova zaključili kako Shuttle radi vrlo kvalitetna i dobra barebone računala i kako je prava šteta što nemaju službenog uvoznika za Hrvatsku. No, ljubiteljima nije teško potegnuti do Slovenije ili dalje pri nabavci koja se svakako isplati kada tražite računala koja odgovaraju određenim standardima, a moraju biti tiha i malenih dimenzija. XS35GTA V3 spada u Shuttleovu najmanju seriju računala čije dimenzije ne prelaze one A4 registratora, pa je i pakiranje u kojem dolazi vrlo maleno i praktično (320 x 150 x 240 mm). Unutar je klasične smeđe kutije s plastičnom ručkom na vrhu, XS35GTA jako dobro zaštićen baš kao i stvari koje dolaze s njim. Na kutiji se kao i uvijek nalaze osnovne hardverske informacije pa kupac na licu mjesta može vidjeti zadovoljava li njegove potrebe ovakav tip računala.

Uz računalo dolazi zasebna kutija u kojoj se nalazi dodatna oprema u obliku stalka za vertikalnu orijentaciju računala, eksternog napajanja (Asian Power Devices, 40W, 19V, 2.1A), napojnog kabela, uputa za korištenje, DVD-a s upravljačkim programima i aplikacijama te aluminijskog nosača za HDD/SSD i pripadajućih vijaka. Od zanimljivih je aplikacija tu softver za backup podataka što će poslovnjaci svakako znati cijeniti.

Sam je XS35GTA V3 vrlo zanimljivog dizajna koji određuje upravo njegov sistem hlađenja. Sve su bočne stranice napravljene od crne perforirane plastike na čijoj se donjoj strani nalazi aluminijska mreža koja služi kao heatsink. Bočne stranice tako izgledaju odlično u što se lijepo uklopio i Shuttle znak. Dimenzije ovog malenog računala su 252 x 162 x 38.5 mm (bez stalka), što odgovara zapremini od 1.57 litre. Koliko je maleno možemo dočarati jedino tako što ćemo reći da je malo veće od A5 bilježnice s debelim koricama. Težina mu je oko 2.1 kg, a moguće ga je montirati i uz pomoć VESA nosača od 75 odnosno 100 mm.

Kućište je perforirano i s donje strane čime se ostvaruje protok zraka iz svih površina. Na donjoj se strani nalaze i rupe za montiranje stalka koji će ovo računalo orijentirati vertikalno kako bi zauzelo čim manje mjesta i maksimalno iskoristilo pasivno hlađenje. Korisnik u principu može birati kako će ga postaviti, no Shuttle preporučuje vertikalno postavljanje jer je tada hlađenje najučinkovitije. I gornja je strana računala perforirana, a mjerenjem smo ustanovili kako je ona i najtoplija zbog smještaja CPU hladnjaka na gornjoj strani (pri maksimalnom opterećenju temperatura se na tom dijelu penje do 64°C, dok je ostatak kućišta na oko 55°C). Što se kvalitete materijala i izrade tiče, tu smo bili vrlo zadovoljni. Plastični oklop djeluje krhko, no u kombinaciji s aluminijem je ipak dovoljno čvrst baš kao i unutarnja šasija.

Na prednjoj se strani računala, tj. na njegovom vrhu nalazi kromirana tipka za paljenje u koju su ugrađene Power i HDD status LED-ice. Ispod nje je s lijeve strane utor čitača multimedijalnih kartica (4 in 1, SD/MMC/MS i MS Pro), a s desne poklopac iza kojeg je prostor za ugradnju Slimline optičkog uređaja (DVD ili Blu-ray visine do 12.7 mm), ili opcionalno drugog 2.5" HDD/SSD-a. Na samom dnu je jedan USB 2.0 utor. Stražnja strana je puna od vrha do dna. Na vrhu se nalazi vijak koji drži obje bočne stranice, a ispod njega se nalaze konektori za mikrofon i slušalice, zatim Kensington Lock, LAN port (JMC 251 kontroler, Gigabit LAN), HDMI port, četiri USB 2.0 porta, D-Sub (VGA) port, drugi HDMI port i DC ulaz za AC/DC adapter. Na računalo je istovremeno moguće spojiti dva monitora (grafička kartica to dozvoljava), a i ukupnih 5 USB 2.0 portova zadovoljava. Voljeli bi vidjeti i barem jedan USB 3.0 port, no to će vjerojatno doći sa sljedećom generacijom.

Po uklanjanju bočnih stranica, otvara nam se kompleksna unutrašnjost, tj. u prvom redu masivni rashladni sistem koji leži na matičnoj ploči. Rashladni se sistem sastoji od aluminijskih blokova i toplovodne cijevi koja završava u manjem hladnjaku sa aluminijskim listovima. Matična je ploča, Shuttleovo djelo, a bazirana je na Intelovom NM10 čipsetu (TigerPoint), namijenjenom Atom procesorima. Procesor je iz Cedarview porodice (32nm, Micro-FCBGA11 pakiranje), model D2700 koji ima dvije fizičke jezgre te podržava Hyper-Threading. Jezgre rade na brzini od 2.13GHz, koriste se sa 1024kB L2 priručne memorije, podržavaju SSE2, SSE3, SSSE3 i Execute Disable Bit. TDP je niskih 10W. Na ploči se nalaze dva SO-DIMM utora za DDR3 memoriju maksimalnog kapaciteta 4GB i brzine 1066MHz. Ograničenje od 4GB bi se moglo pokazati kao usko grlo, no za osnovni rad Windows 7 operativnog sistema s pratećim softverom će biti dovoljno. Mi smo u računalo ugradili jedan 4GB modul koji je radio bez ikakvih problema. S grafičke strane tu je AMD-ov Radeon HD 7410M (Seymore-LP) čip, koji je napravljen u 40nm tehnologiji, ima 160 stream procesora i pridruženih mu 512MB VRAM-a brzine 800MHz. Seymore-LP podržava DirectX 11, Shader Model 5.0, OpenGL 4.1, UVD3 (full HD decode (1080i/p)) i maksimalno dva monitora (HDMI 1.4a rezolucije do 1920×1200 i D-Sub rezolucije do 2048×1536 u Clone i Extended modovima rada). Uz neizbježni LAN, ovo računalo ima integriranu i bežičnu mrežu i to Realtekovu po IEEE 802.11b/g i n standardima. Audio kontroler je IDT92HD81 Audio Codec s Azalia podrškom i 7.1 HD audiom preko HDMI-a. Sve u svemu, XS34GTX V3 je dobro potkovano maleno računalo koje zadovoljava i najmodernije standarde, a korisniku bi trebalo pružiti i zadovoljavajuće performanse. Mi smo ga isprobali u nizu testova koje možete pogledati na sljedećim stranicama.