SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_1 SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_2

Poljski nam je SilentiumPC na test poslao novo kućište u svojoj ponudi – Armis AR5X TG RGB. Riječ je o tower kućištu srednjeg razreda s prednjom i bočnom stranicom od kaljenog stakla i s četiri tvornička 120-milimetarska Sigma HP Corona ventilatora s RGB LED rasvjetom. U kućištu se nalazi i kontroler za rasvjetu uz pomoć kojeg odabiremo nekoliko tvornički preddefiniranih modova rada, ali i hub za šest ventilatora. Ovo je top model u Armis seriji kućišta i osim navedenog donosi dovoljno prostora za komponente, šarolike opcije za aranžiranje kabela, pokrov za napajanje i filtere za prašinu.

Kućište dolazi u standardnom kartonskom pakiranju unutar kojeg je adekvatno zaštićeno u najlonu i debelom stiroporu. Opreznije rukovanje s kutijom nije na odmet, jer ipak treba malo pripaziti na dvije staklene stranice.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_3

Kućište ulazi u mid-tower kategoriju s dimenzijama 471 x 221 x 440 milimetara. Napravljeno je od čelika, plastike i kaljenog stakla i teži 6,82 kilograma. Kvaliteta materijala je solidna, metal je mrvicu tanji nego kod skupljih kućišta, no sve u svemu smo zadovoljni i kvalitetom i završnom obradom.

Dizajn je monolitski, cijelo je kućište potpuno crno s izuzetkom stakala koja su također zatamnjena ali i dalje prozirna. Prednja je stranica plastična s umetnutim kaljenim staklom, a na vrhu je izrez za prednji panel. Na dnu je pak simetrična plastična površina onoj gornjoj, unutar koje se samo nalazi utisnut logo proizvođača.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_5

Prednji se panel lijepo uklopio u cjelinu kućišta, a s lijeva na desno nudi – osvijetljena tipka za kontrolu modova osvjetljenja, signalna LED-ica, sitna reset tipka, dva utora za 3,5-milimetarske jackove (slušalice i zvučnici), dva USB 3.0 Gen1 konektora i osvijetljena Power tipka. Obje osvjetljenje tipke svijetle bijelom bojom.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_6

Kućište s boka krasi velika površina od zatamnjenog kaljenog stakla (tempered glass), koje je potpuno zacrnjeno po rubovima. Ovo u kombinaciji s velikim prostorom unutra otvara pogled na glavni dio komponenata, a samo su napajanje i diskovi skriveni ispod donjeg poklopca. Kućište je orijentirano prema RGB LED osvjetljenju ne samo zbog četiri takva ventilatora, nego i zbog te prozirne stranice koja otvara pogled prema drugim komponentama. Ujedno, proizvođač tvrdi kako je protok zračne struje u rangu s otvorenijim tipom kućišta zbog dovoljno velikih mrežnih dijelova za uvlačenje zraka sa strane, te naravno zahvaljujući trima usisnim ventilatorima.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_7 SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_8

Gornja je površina perforirana i prekrivena montažnim mjestima za ventilatore ili pak 120/240-milimetarske radijatore vodenih hlađenja. Prekrivena je metalnom mrežicom s magnetima koja služi kao filtar prašine, a jednostavna je za održavanje i čišćenje. Još se jedan metalni filtar zraka nalazi na dnu, točno ispod mjesta na koje dolazi usisni ventilator napajanja. S donje se strane kućišta nalaze i četiri nožice s gumenim površinama, ali i otvori za montažu diskova s unutarnje strane kućišta (1x 2,5/3,5-inči).

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_9

Stražnja je stranica klasičnog rasporeda s napajanjem na dnu. Iznad je čak osam mjesta za proširenja, tj. dodatne kartice, te otvor za stražnji I/O ploče i mreža iza koje je ispušni 120-milimetarski ventilator. Svako mjesto za proširenje ima svoju mrežicu koju drži vijak, a povrh toga se nalazi i jedna metalna “greda” za sva mjesta za proširenja, koja dodatno učvršćuje poziciju kartica. Ovdje vidimo i da je puna, desna bočna stranica (gledano sprijeda), pričvršćena s dva thumb vijka.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_10

Bočnu stranicu od zatamnjenog kaljenog stakla drže četiri thumb vijka koji na sebi imaju i gumene obujmice za zaštitu stakla. Iz tvornice, staklo dolazi zaštićeno i s obje stran oblijepljeno s najlonom.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_11

Prednja je staklena površina također u tvornici zaštićena najlonom koji skidamo pri puštanju složenog računala u upotrebu. Ono što je posebno karakteristično za ovo kućište su četiri Sigma HP Corona RGB 120 ventilatora koji na sebi imaju prstenove mliječne plastike ispod kojih se nalazi 18 RGB LED-ica. Efekt osvjetljenja koji stvaraju je vrlo ugodan i preciznog su prikaza boja, te su nas podsjetili na Corsairove RGB ventilatore koji to imaju najbolje riješeno.

Sigma HP Corona RGB 120 ventilatori imaju hidrauličko ovješenje, maksimalnu brzinu vrtnje od 1.600 rpm, te stvaraju maksimalni protok zraka od 35 CFM-a. Buku im nismo pojedinačno mjerili no mjerili smo buku koju proizvodi sklopljeno računalo pod opterećenjem s udaljenosti od 30 centimetara i ona nije prelazila 39 dB (Meterk MK09).