SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_12

Unutrašnjost ovoga kućišta je zadovoljavajuće prostrana. Ima dovoljno mjesta za E-ATX i manje ploče (ATX, Micro-ATX, Mini ITX), za različite kombinacije radijatora s maksimalnih 360 milimetara na prednjoj strani ili čak do osam ventilatora. Maksimalna dužina grafičke kartice može biti 350 milimetara, a maksimalna visina hladnjaka za procesor do 162 milimetra.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_13

Tri su izreza za provlačenje kabela širine između 27 i 29 milimetara smješteni desno od matične ploče, a u njima su gumene obloge. Dva su još na vrhu, i dva su na pokrovu napajanja. Dovoljno je to proreza za uredno provlačenje i aranžiranje svih kabela, koji će se onda sa stražnje strane više ili manje uredno slagati. Odmah pored niža dva gumirana proreza nalaze se i mjesta za dva 2,5″ diska koje instaliramo vodoravno.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_14

Stražnja strana, kako dolazi iz tvornice, vrlo je neuredna. Aurora Sync Pro kontroler prima do šest RGB LED ventilatora, od čega su četiri naravno već spojena. Zasebno su spojeni njihovi 4-pinski PWM konektori, te 4-pinski RGB konektori (+12V/R/G/B). Kontroler putem 4-pinskog PWM konektora kojeg spajamo na ploču određuje brzinu vrtnje ventilatora (1000 – 1.500 rpm prema očitanju iz HWInfo64 aplikacije), a ima i 4-pinski RGB LED konektor za spajanje na matičnu ploču. Tako osim s tipkom na prednjem panelu, osvjetljenje možemo kontrolirati, tj. sinkronizirati i s aplikacijama ASRock Polychrome Sync, Asus Aura, Evga, Gigabyte RGB (Fusion nije podržan) i MSI Mystic light.

Desno od kontrolera se nalaze dva mjesta za 2,5/3,5-inčne diskove, za koje je ostavljeno dovoljno prostora. Na dnu, unutar kaveza s lijeve strane možemo instalirati još jedan 2,5/3,5-inčni disk. Desno od diska (ako gledamo s boka), nalazi se prostor za napajanje dužine 175 milimetara.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_15

Uz kućište u najlonskoj vrećici dolaze i svi potrebni vijci, plastične vezice, maleni tweeter, odstojnici, vrlo korisna matica za odstojnike za matičnu ploču, dugački vijci za ventilatore te gumene podloge za tvrde diskove i SSD-e. Tu je i jedan A4 deblji komad papira s obostranim ispisom kao kratke upute za instalaciju i s opisom mogućnosti ovoga kućišta – sve što graditelju PC-a treba.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_16

Kućište smo rasklopili i pripremili za montažu i sklapanje funkcionalnog računala kako bi donijeli sud o lakoći sklapanja, ali i termalnim performansama. U kućište smo najprije ugradili Seasonicovo Prime Titanium 850 W napajanje, provukli EPS konektore za ploču i zatim ugradili ASRockovu Z390 Phantom Gaming 9 ploču, na kojoj je bio i7 8700K procesor, Noctuin NH-U12A hladnjak i 16 GB G.Skillove DDR4 memorije brzine 3.200 MHz. Ploča je normalno sjela u kućište, s rubom tik do tri proreza za provlačenje kabela. I premda kućište službeno podržava E-ATX ploče ugradnju iste ne bi preporučili jer će prekriti proreze za kabele.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_17

Nismo se pretjerano trudili aranžirati kabele sa stražnje strane jer smo ionako računalo rastavljali nakon testa, no kabele je moguće koliko toliko uredno složiti, a da ostane i mjesta za diskove desno od kontrolera. Ipak, ako niste vični aranžiranju ništa zato, jer tu straga nije bitan airflow pa može biti i neuredno – bitno da s unutarnje strane nema neuredno smještenih kabela.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_18

Za kraj smo u kućište ugradili MSI-evu GTX 1660 Gaming X karticu koju smo nedavno testirali i još malo dodatno složili kabele. Dugački kabel prednjeg panela s internim USB 3.0 konektorom smo ostavili s unutarnje strane jer nije smetao, a i bolje je ne svijati ga previše blizu konektoru. Unutrašnjost kućišta je na ovaj način ostala relativno uredna i bez opstrukcija koje bi smetale dobrom protoku zraka. Alternativno je moguće do matične ploče instalirati i dva 2.5″ SSD-a, koja ponovno, neće previše smetati zbog svog niskog profila.

SilentiumPC_AR5X_TG_RGB_19

Jednom kada je sve složeno, zatvorili smo bočnu stranicu i pripremili računalo za test. Komponente koje smo u njega ugradili baza su vrlo moćnog računala, a jedino što se može smatrati slabijim je GTX 1660 kartica. Međutim, u kućište bez problema stane i puno veća i moćnija grafička kartica, a bojazni za hlađenje nema zbog tri usisna ventilatora.