spc_grandis_2_1 spc_grandis_2_2

Poljski nam je SilentiumPC na test poslao novu reviziju svoga Grandis hladnjaka – XE1436. Prije otprilike dvije godine smo testirali prvu verziju i zaključili kako ima dobre performanse i dobru cijenu, te kako je prava šteta što nije bio dobavljiv u Hrvatskoj. Sada SilentiumPC ima planove za dolazak na domaće tržište pa su nam ponovno poslali nekoliko proizvoda čije ćete recenzije moći čitati u narednim tjednima. Za početak Grandis 2!

Grandis 2 XE1436 dolazi u kutiji istoga oblika kao i prethodnik s malo redizajniraim vizualima. Kupac s pakiranja može saznati sve relevantne informacije, kao i informaciju o dvogodišnjem jamstvu te se lakše odlučiti za kupnju.

spc_grandis_2_4 spc_grandis_2_3

Unutar se kartonske kutije nalazi hladnjak smješten u prozirnu plastičnu zaštitu, zajedno sa 140L ventilatorom. Drugi se, 120 mm ventilator nalazi u zasebnoj kartonskoj kutiji, a kit za montažu je u još jednoj kartonskoj kutiji. Kit za montažu pokriva sve aktualne desktop sockete osim AM4. Osim vijaka, matica i nosača tu je i Prolima Techova PK-1 termalna pasta, nosači za ventilatore, Y kabel za ventilatore, alat za zatezanje matica i slikovne upute za instalaciju. Osim ovih slikovnih uputa, kupac se može zaputiti i na stranice proizvođača gdje će naći video upute.

spc_grandis_2_5

Hladnjak je dual tower dizajna, sa šest 6 mm bakrenih cijevi koje idu iz bakrene baze u odvojena tijela hladnjaka. Tijela haldnjaka su napravljena od tankih aluminijskih limova koji su spajani zajedno svijanjem. Znamo kako neki proizvođači tu vole koristiti lemljenje što osigurava veću kontaktnu površinu, no ovdje nije tako – čak ni bakrene cijevi nisu zalemljene za limove nego su ovi tako rezani da ih obujmljuju pa je kontaktna površina veća. Na vrhu je završni lim crni, vijcima je pričvršćen za konstrukciju, a uloga mu je držanje kapica na svakoj pojedinoj toplovodnoj cijevi.

Specifikacije (SilentiumPC Grandis XE 1436):

  • Dimenzije: 130 x 159 x 105 (Š x V x D mm)
  • Kompatibilnost: Intel LGA 2011(0-3), 115x, 775, AMD AM2(+), AM3(+), FMx
  • Heatpipeovi: 6 komada, debljine 6 mm
  • Ventilator:
    • Sigma PRO 140L PWM; 140 mm, 500-1000 rpm
    • Sigma PRO 120 PWM; 140 mm, 500-1600 rpm
  • Težina: 1,03 kg (s dva ventilatora)

spc_grandis_2_6

Baza je bakrena, debela oko 2 mm, a iznad nje prolaze stisnute bakrene cijevi koje na mjestru drži aluminijski blok. Isti taj blok, služi i kao nosač za lim koji pričvršćujemo za nosače na socketu. Bakrena baza je dosta grubo obrađena i tu bi voljeli vidjeti manje duboke brazde. Ipak, pasta to dobro popuni pa je prijenos topline optimalan. Također je i nasjedanje baze na IHS proceosra ravnomjerno.

spc_grandis_2_7 spc_grandis_2_8

Općenito, hladnjak je dobro sastavljen, materijali su kvalitetni i tu nemamo nikakvih zamjerki. Rashladna površina je velika, i vjerujemo kako će ostvariti sasvim solidne performanse. Na drugoj ga slici vidimo s jednim od najglomaznijih hladnjaka, Noctuom D15 i odmah je jasno kako će se Grandis 2 bolje uklopiti na moderne ploče koje imaju deblje VRM hladnjake i još kojekakve plastične pokrove na njima.

spc_grandis_2_9

Ventilatori su Sigma Pro s HBS, tj. hidrauličkim ovješenjem i 50.000 MTBF-om. Veći je 140 mm i njega montiramo u sredinu između dva towera, a manji ide na jednu od vanjskih strana. 140 mm ventilator ima promjenjivi broj okretaja od  500 do 1000, s deklariranim maksimalnim protokom zraka od 46.50 CFM-a i maksimalnom bukom od 21 dBA. Manji ima raspon okretaja od 500 do 1600 i protok zraka od 58 CFM-a. Mi smo izmjerili maksimalnu buku od 46 dB pri maksimalnom broju okretaja što je sasvim prihvatljivo.

spc_grandis_2_10 spc_grandis_2_11

Hladnjak smo testirali na Z270 ploči i s i7 6700K procesorom, pa je bilo potrebno pripremiti i podnožje nosača hladnjaka za LGA1151 socket. Na donji se plastični nosač koji je univerzalan za sve sockete montiraju vijci i plastične stopice, nakon čega se natakne na ploču s donje strane. Na vijke se s gornje strane ploče postavljaju plastični odstojnici i nosači koje pričvršćujemo maticama i malenim ključem.

spc_grandis_2_12 spc_grandis_2_13

Nakon toga je ostalo samo pričvrstiti hladnjak za nosače i montirati ventilatore. Montaža ventilatora nije baš najjednostavnija na svijetu jer su nosači dosta tanki i vole se svinuti te pobjeći iz rupa na ventilatorima. Ovakvo rješenje nije najsretnije i tu očekujemo pomake kod sljedećih revizija. SilentiumPC tvrdi kako su te nosače doradili tako da ne strše previše izvan hladnjaka, no pri tom su eto malo zakomplicirali instalaciju. Jednom posloženi hladnjak s dva ventilatora ima maksimalni TDP od 250 W što znači kako se može nositi i s jačim procesorima od 6700K.