silverstone_kl05_1

SilverStone nam je na test poslao kućište iz svoje Kublai serije imena KL05. Riječ je o tower kućištu koje dolazi u izvedbama s punom i mrežastom prednjom stranicom, a u ovoj zadnjoj verziji i s prozorom na bočnoj stranici. Upravo je nama pristigao takav model koji ponosno pokazuje što sadrži unutrašnjost, a ona je dovoljno prostrana i za moćnije računalo kakvo smo u KL05B-W i složili. Kublai dolazi u običnoj, smeđoj kartonskoj kutiji (mačka pozerica je dodatna oprema), koja na sebi ima grafike i informacije o proizvodu. Unutar kutije je kućište zaštićeno u najlonu i stiroporu, a uz njega dolaze kratka uputstva te vijci, odstojnici, plastične vezice itd.

silverstone_kl05_3 silverstone_kl05_4

KL05 je vrlo jednostavnog no opet efektnog dizajna. Teško je pokazati dizajnersku maštu na potpuno crnom kućištu, no KL05 ipak ima neke detalje koji privuku oko. Centralni dio prednje stranice je osmišljen kao zaseban otok oko kojega su dva kanala, a to se nastavlja i na vrhu kućišta gdje je još jedna plastična maska koja pokriva mjesta za radijatore i ventilatore. Centralni je dio prednje maske perforiran i poluproziran, a iza njega se nalazi jedan 120 mm usisni ventilator s plavim LED osvjetljenjem. Iznad maske su dva 5.25″ mjesta s poklopcima iznad kojih je pak prednji panel. Stražnja strana ima osam mjesta za dodatne kartice, mjesto za 120 mm ispušni ventilator, a tu su i dvije rupe za cijevi vodenog hlađenja.

silverstone_kl05_5

Taj prednji panel se sastoji od manje reset tipke, dva USB 3.0 utora, dva audio utora veće Power tipke te LED osvjetljenja. KL05 je inače dimenzija 494 x 200 x 525 mm (D x Š x V) i mase je 6.9 kg. Materijal gradnje šasije je čelik, a prednja i stražnja stranica su plastične. Kvaliteta materijala je solidna, premda ne i na nivou onoga što smo do sada vidjeli kod Silverstonea. Ipak je ovdje riječ o malo jeftinijoj seriji, no i dalje je kvaliteta zadovoljavajuća.

silverstone_kl05_6 silverstone_kl05_7

S donje strane kućišta se nalazi metalna mreža koja omogućuje ulaz zraka, ali i sitne prašine s obzirom da nije riječ i pravom filteru. Ipak, mrežu je moguće ukloniti i očistiti ju od onih krupnijih nečistoća koje će se sigurno nakupiti. S gornje strane također imamo perforaciju na plastici koja omogućuje protok zraka, no ponovno nije riječ o filteru za prašinu. Tu gornju plastičnu stranicu drže dva vijka, a ispod je dovoljno mjesta za 280 mm radijator no ne i za ventilatore koji obavezno moraju ići s donje strane metalne konstrukcije.

silverstone_kl05_8 silverstone_kl05_9

Kućište je klasičnog layouta s napajanjem na dnu (maksimalna dužina 225 mm) i matičnom pločom iznad, a dovoljno je prostrano za micro-ATX i ATX ploče, pa je tehnički ovo mid-tower. Napajanje ima gumene odstojnike te ne naliježe direktno na metal što će naravno dobro doći za eliminaciju vibracija. Prostora za visinu CPU hladnjaka je 165 mm, a grafičke kartice mogu biti maksimalno duge 11″ (oko 28 cm), kada su HDD kavezi u kućištu ili 16″ (oko 41 cm) kada su izvađeni.  Skidanjem prednje maske omogućuje nam čišćenje dvostruke metalne mreže koja služi kao filter za krupnije nečistoće, no ne i onu finu, sitnu prašinu.

silverstone_kl05_10

Skidanjem gornje plastične stranice dolazimo do nosača za radijator vodenog hlađenja ili samo ventilatore. No, prostora ima za radijator ili samo ventilator. Ukoliko instaliramo i jedno i drugo, ventilator mora ići s donje strane konstrukcije kao što ćemo i vidjeti na sljedećoj stranici.

silverstone_kl05_11 silverstone_kl05_12

Dva su kaveza za 3.5″ ili 2.5″ diskove i to s po tri mjesta, tj. tri plastična nosača svaki. Kaveze je moguće i ukloniti i to jedan po jedan, a drže ih vijci na stražnjoj strani kućišta. Gornji je kavez fiksan, a sadrži dva mjesta za 5.25″ uređaje te ima tool-less mehanizme za pričvršćenje. Kao što sa slika možemo vidjeti, oko matične ploče postoje prorezi za aranžiranje kabela pa je tako moguće složiti i zadovoljavajuće čistu i prozračnu unutrašnjost.