ss_kublai_kl07_1

SilverStone nam je na test poslao KL07 kućište iz svoje poznate Kublai serije. Ovo kućište karakterizira monolitni dizajn s decentnim dizajnerskim elementima, USB 3.0 Type C konektor na prednjem (gornjem) panelu, unutrašnjost koja je podijeljena u dvije komore te stranice obložene materijalom za upijanje zvuka. Tako ovo mid tower kućište prima i dugačke grafičke kartice zvuk čijih ventilatora dobro prigušuje.

Kućište dolazi u klasičnoj smeđoj kartonskoj kutiji, a unutar nje je smješteno u debeli stiropor i najlonsku vreću. Uz kućište dolaze i upute za korištenje i instalaciju te sve potrebno za instalaciju komponenata kao što su matična ploča i napajanje, a SilverStone se potrudio i priložio maticu kojom zatežemo odstojnike za matičnu ploču, što uvelike olakšava posao.

 ss_kublai_kl07_2

KL07 je kao što smo napisali monolitnog dizajna, koji se može nazvati i pomalo dosadan. Ipak, mat crnu boju razbijaju sjajni kanali plastike postavljeni s lijeve strane na prednjoj stranici, te s donje i desne na gornjoj. Pri vrhu prednje stranice se nalaze tipke za paljenje, resetiranje i LED-ice, a desno na gornjoj stranici su utori prednjeg panela. Uz to, prednja i gornja plastična stranica imaju bočne proreze za usis zraka. Sa svim tim, kućište i dalje izgleda monolitno, no ipak elegantno i podignuto s decentnim dizajnerskim elementima.

KL07 spada u mid tower kućišta s dimenzijama 222 x 510 x 467 mm i zapreminom od 52.8 litara. Kućište je napravljeno od kvalitetne plastike i čelika, i mase je 7.7 kg.

 ss_kublai_kl07_3

Stražnja je strana klasičnog rasporeda elemenata, s napajanjem na dnu, sedam mjesta za proširenja iznad, zatim rešetkom iza koje je 140 mm ventilator za ispuh toplog zraka, te prorez za stražnji I/O panel matične ploče. Mjesta za proširenja imaju limove koje je moguće kasnije vratiti na mjesto, a njih, kao i kartice koje dolaze umjesto njih drži zajednički metalni mehanizam s četiri thumb vijka. Bočne su stranice također pričvršćene s Thumb vijcima – svaka s po dva.

ss_kublai_kl07_4

Na vrhu se nalaze već spomenuti utori i to po dva USB 3.0, jedan USB 3.0 Type C i dva audio utora za slušalice i mikrofon. Dva USB 3.0 utora imaju jedan kabel za unutarnji USB 3.0 konektor na ploči, a i Type C utor iskorištava cijeli jedan kabel – za punu će funkcionalnost prednjeg panela dakle biti potrebna dva interna USB 3.0 konektora na matičnoj ploči. Kabeli su naravno dovoljne dužine, što se ne bi moglo reći i za audio kabel kao što ćemo kasnije vidjeti.

 ss_kublai_kl07_5 ss_kublai_kl07_6

Malo slabije vidljivi ili savršeno uklopljeni u ostatak dizajna (kako vam draže), no tu su na prvoj slici Power tipka, dvije statusne LED-ice (Power i HDD), te ispod njih reset tipka. Kada računalo radi osvjetljenje pomaže pronaći tipke. Na samom dnu u desnom kutu je i slabije vidljiv SilverStone logo.

 ss_kublai_kl07_7

Na dnu se kućišta u kutevima nalaze četiri nožice s gumenim podloškama za bolje prianjanje na podlogu, a između zadnje dvije je i uklonjiva mrežica, tj. filter koji sprječava ulaz prašine u napajanje. Filter se lako uklanja i lako ispire.

ss_kublai_kl07_9

Prednja se stranica lako skida povlačenjem s donje strane, a kopče su vrlo robusne i izdržat će mnogobrojna skidanja – ako ništa drugo radi čišćenja filtera. S prednje strane vidimo kako kućište dolazi s dva 140 mm usisna ventilatora, a ispod njih je mjesto za još jedan – preporučujemo da se i on ugradi radi hlađenja diskova. Na usisu imamo i plastičnu finu mrežicu za filtriranje prašine koja ima magnetne kopče pa ju one drže na mjestu. Naravno, lako se skida i lako pere.

ss_kublai_kl07_10 ss_kublai_kl07_11

U gornjem lijevom kutu vidimo i prekidače – Power i Reset, a dvije su LED-ice između njih. Velika značajka ovoga kućišta je dobra izolacija buke. Materijal za upijanje buke (spužva) je dovoljno debel, a njime su obložene prednja, gornja i obje bočne stranice.