silverstone_ld01_1 silverstone_ld01_2

SilverStone Lucid LD01 je Micro-ATX kućište, s tri strane omeđeno tamnim kaljenim staklom ukrašenim lajsnama od nehrđajućeg čelika. To ga čini neobičnim no istovremeno vrlo elegantnim. Izgled je ono što će privući mnoge, no LD01 nudi i zanimljivo riješenu unutrašnjost koja je spremna primiti i radijatore vodenog hlađenja te dugačke grafičke kartice.

silverstone_ld01_3

LD01 je kao što smo napisali, s tri strane omeđeno tamnim kaljenim staklom koje je po gornjim rubovima obloženo trakama nehrđajućeg čelika što ga čini vrlo elegantnim. Trake razbijaju onaj monolitni izgled kakav imamo kod sličnih kućišta, a to što su sjajne odaje dojam premium proizvoda, slično kao kod automobila s kromiranim lajsnama oko prozora. Riječ je o manjem kućištu, dimenzija 431 x 390 x 218 (dubina x visina x širina), koje maksimalno prima Micro-ATX ploče, no zbog velikih staklenih površina nije lagano i teži 7.45 kilograma.

silverstone_ld01_4

Pogled straga otkriva neobičan layout unutrašnjosti. I dok je napajanje standardno na dnu, matična ploča je zarotirana za 180° u odnosu na današnje standarde, i praktički je ovo rotacija cijele unutrašnjosti za 180° u odnosu na vremena kada su napajanja bila na vrhu. LD01 je ovaj dizajn preuzeo iz poznatog Temjina TJ08-E, a benefit je podizanje grafičke kartice prema vrhu od kuda kroz otvorenu gornju stranu može primati zrak iz vana bilo bez ili s ugrađenim ventilatorima. Na stražnjoj se strani nalazi i rešetka iza koje montiramo 120-milimetarski ispušni ventilator, a mjesta za proširenja je pet, što je Micro-ATX standard.

silverstone_ld01_5

Na vrhu se nalaze dva metalna filtra, od kojih je veći moguće skloniti radi čišćenja i koji je magnetnom vezom povezan s kućištem. Ispod njega su dva mjesta za 120-milimetarske ventilatore, odnosno 280-milimetarski radijator. Između dva filtera se nalazi prednji panel – desno je kvadratna Power tipka, a lijevo su dva utora za audio jackove, dva USB 3.0 Type A konektora i jedan USB 3.0 Type C konektor. Šteta što Type C konektor nije USB 3.1 Gen 2, jer sve više ploča ima takav interni konektor.

silverstone_ld01_6 silverstone_ld01_7

Prednja je stranica kombinacija kaljenog stakla, plastičnog okvira i ukrasnih lajsni od nehrđajućeg čelika, koju skidamo jednostavnim potezanjem s donje strane prema van. Na dnu se stakla nalazi i proizvođačev logo kojeg je teško uočiti zbog zatamnjenog stakla.

silverstone_ld01_13

Skidanjem prednje stranice koja i s donje i s gornje strane ima rupe za ulaz zraka otvara nam se pristup plastičnom filtru za prašinu koji se lako uklanja radi čišćenja. Iza njega se nalazi mjesto za montažu dva 120 ili 140-milimetarska ventilatora ili jednog 120/140/240/280-milimetarskog radijatora.

silverstone_ld01_8 silverstone_ld01_9

Donja strana kućišta je klasične konstrukcije s četiri plastične nožice koje na sebi imaju gumene podloge koje sprječavaju klizanje po podlozi. Na kraju se nalazi još jedan plastični filtar za prašinu koji filtrira usis napajanja. I njega se lako skida radi čišćenja koje je nužno napraviti svakih par mjeseci kako bi komponente stalno imale neometan dotok zraka.

Obje bočne stranice su kao što smo rekli napravljene od zatamnjenog kaljenog stakla, te su na njih postavljene lajsne od nehrđajućeg čelika koje s vanjske strane služe za estetiku i zaštitu, a s unutarnje su i nosači koji nasjedaju na vodilice kućišta. Obje su bočne stranice pričvršćene thumb vijcima.

silverstone_ld01_10

Unutrašnjost nije velika što je i očekivano, a djelomično je prostor smanjen i pokrovom za napajanje i kavez za 3.5″ diskove. Kućište je čelično i u potpunosti pobojano u crno. Prostor desno je rezerviran za grafičku karticu, a količina prostora lijevo ovisi o tome stavljamo li samo usisne ventilatore ili radijator vodenog hlađenja s ventilatorima. Na pregradi se nalaze i ušice za aranžiranje kabela s druge strane, a i nosač za duže grafičke kartice je tu smješten.

Nosač je čvrst i pomičan pa se lako prilagodi poziciji na koju stavljamo grafičku karticu. Maksimalna dužina grafičke kartice može biti 370 milimetara što ponovno ovisi o ventilatorima ili radijatoru kakav ugrađujemo, a postoji i ograničenje na visinu grafičke kartice – 174 milimetra. Na pregibu pored nosača matične ploče se nalaze i gumirane rupe za provlačenje kabela. Kada je u pitanju hladnjak za procesor on ima ograničenje na visinu od 168 milimetara.