silverstone_ld03_1 silverstone_ld03_2

LD03-AF iz SilverStoneove Lucid serije je Mini-ITX kućište koje kombinira stack efekt hlađenja s vrlo ekspresivnim dizajnom s trostranim staklenim stranicama. Riječ je o pravom malenom staklenom tornju koji zauzima malenu površinu na stolu, ali je visok kao prosječno mid tower kućište. SilverStone se posebno potrudio oko dizajna i s koje ga god strane pogledamo, LD03 izgleda odlično!

silverstone_ld03_3 silverstone_ld03_4

LD03 dolazi u klasičnoj smeđoj kartonskoj kutiji s koje je teško dobiti dojam o kakvom se zanimljivom dizajnu ovdje radi. Unutar kutije je odlično zaštićeno u deblju najlonsku vrećicu i debeli stiropor. S obzirom na to da su tri staklene stranice na kućištu opreza pri transportu nikad dosta pa su sve stranice dodatno obložene najlonom. Žute nas naljepnice informiraju o tome koji je ispravan način za skidanje gornjeg poklopca te prednje stranice.

Silverstone je LD03 predstavio ove godine, no nakon uočenih nekih nedostataka predstavili su ovaj LD03-AF update, koji donosi Type-C konektor na vrhu, bočnu ventilaciju za grafiku i novi Air Penetrator ventilator te desetak € višu cijenu.

silverstone_ld03_6

Jednom kada smo ga ogolili svih zaštita pred nama je maleni tornjić koji je solidne zapremine od 25,2 litre, a na stolu će zauzeti površinu od 265 x 230 milimetara. Ono što ga izdvaja iz mase ITX kućišta je njegova visina – 414 milimetara. Razlog tome je što je sa SilverStone LD03 primijenio tehniku stack efekta hlađenja, ili chimney efekta. To već godinama koriste u svojim proizvodima, a princip je jednostavan – topli zrak se uvijek s dna podiže prema vrhu, a ovdje je to još potpomognuto dvama ventilatorima – jednim na dnu koji uvlači i jednom na vrhu koji izvlači zrak. Kućište je vrlo masivno i teško zbog tri staklene stranice te važe čak 5,34 kilograma.

silverstone_ld03_7

Kada je dizajn u pitanju kućište je stvarno jedinstveno. Prednja i dvije bočne stranice su staklene, rezane pod kutevima tako da ne tvore dosadne pravokutnike nego su vrlo neobične. Prednja je rezana s lijeva na desno prema unutrašnjosti, a na rezanim je dijelovima izložena rešetkasta plastika na koju se lijepo uklopio i Silverstone logo. Sva su stakla dodatno i zatamnjena pa će biti potrebno osvijetliti unutrašnjost želite li da bude vidljiva.

silverstone_ld03_8

I dok je desni bok (gledano sprijeda) potpuno staklen, na lijevom se nalazi plastični filtar za prašinu preko kojeg grafička kartica usisava zrak iz vana. Straga je potpuno metalna stranica koja je sastavni dio šasije i nije ju moguće ukloniti. Ima plastični filtar koji je lako skinuti koji se nalazi na mjestu gdje ventilator napajanja usisava zrak, a iznad je i mala rešetka za izmjenu zraka.

silverstone_ld03_9

Na vrhu se kućišta nalazi plastični pokrov ispod kojeg je stražnji I/O panel ploče te ispušni ventilator. Uz pokrov, nalazi se i prednji panel koji se sastoji od indikacijske LED-ice za disk, Reset tipke, osvijetljene Power tipke, USB 3.0 Type A porta, portova za slušalice i mikrofon, te USB 3.2 Type C porta. Gornji cijeli dio je plastičan, no kvaliteta je vrlo solidna. Desno od prednjeg ili u ovom slučaju gornjeg panela se nalazi jedan manji poklopac kojeg skidamo kada spajamo kabel napajanja.

silverstone_ld03_10 silverstone_ld03_11

Na donjoj se strani kućišta nalazi veliki plastični filtar koje se lako skida u montira. Njegova je pozicija iznimno bitna jer filtrira glavni usis zraka u kućište pa je i bitno da bude lako dostupan za redovito čišćenje. Isto tako, filtar na usisu napajanja je lako skinuti i ponovno montirati. Kućište stoji na četiri gumene podloškice koje su postavljenje na rešetkastu plastičnu konstrukciju koja okružuje donji dio s tri strane. Osim što pomaže u cjelokupnom dizajnu, zbog načina na koji su rezane bočne staklene stranice isto tako je bina za usis zraka.

silverstone_ld03_12

Nakon skidanja gornjeg plastičnog poklopca postaje malo jasniji layout kućišta u kojem je prorez za stražnje I/O portove na vrhu, baš kao i dva proreza za PCIe kartice te rešetka ispušnog ventilatora. Ploča je unutar ovog kućišta dakle zarotirana za 90° u odnosu na standardan layout i to prema gore. Iz ovog se kuta vidi zanimljiv dizajn staklenih stranica i način na koji su oblikovane, tako da čak malo strše izvan cijelog kućišta kao kakve peraje.

silverstone_ld03_13

silverstone_ld03_14 silverstone_ld03_15

Prednju stranicu skidamo povlačenjem prema naprijed jednom kada smo skinuli gornji plastični poklopac. Otvara nam se ovdje prostor unutrašnjosti koji ima mjesta za SFX napajanja i Mini-ITX ploče, ali i velike grafičke kartice, te relativno velike CPU hladnjake. Čak je moguće ugraditi i 120-milimetarska vodena hlađenja. Prednja je stranica zanimljivo dizajnirana. Na plastični je okvir postavljeno zatamnjeno kaljeno staklo, a čitava je konstrukcija kvalitetna. Četiri plastične kopčice drže prednju stranicu dovoljno čvrsto stisnutu za šasiju, a opet, skidanje je lako. Staklo je rezano pod kutem, tako da se s lijeva na desno sužava, a na gornjem i donjem prostoru je plastična rešetka koja podiže estetski dojam, ali i poboljšava ventilaciju.