ss_rl05_1 ss_rl05_2

SilverStone Technology nam je na test poslao svoje kućište iz Redline serije, te jedno napajanje iz Strider Essential serije kao dobru kombinaciju za slaganje prihvatljivog računala za entuzijaste. RL05 kućište donosi dovoljno prostora za velike komponente – dugačke grafičke kartice, pokrov za napajanje i odvojene kaveze i nosače diskova, ima filtere protiv prašine i dva velika 140 mm LED ventilatora za uvlačenje zraka u kućište, ali i USB 3.0 Type-C konektor na prednjoj stranici. Napajanje je snage 600 W, s fiksnim kabelima i sasvim je dovoljno i za jače konfiguracije.

ss_rl05_3 ss_rl05_4

RL05 je mid tower kućište dimenzija 210 x 465 x 450 mm, zapremine 44.9 litara te neto mase od 5.9 kilograma. Napravljeno je od čeličnih limova i plastike. Dizajnom je poprilično klasično, no ipak malo odskače zbog specifične prednje strane koja je kombinacija metalne mreže i plastičnih rubova s elementima obojanim u crvenu boju. Uz to, prepoznatljivo će biti i po velikoj površini prozirne bočne stranice koja nam otkriva pogled na cijelu unutrašnjost, a time je i pogodna za propuštanje više svjetlosti van u slučaju da imamo unutarnje osvjetljenje koje želimo pokazati. Stražnja strana je klasična, s prostorom za napajanje na dnu, sedam slotova za proširenja (slotovi su pričvršćeni vijcima, a ima i poseban lim koji učvršćuje kartice koje montiramo), I/O prorezom, te mjestom za 120 mm ventilator. Bočne su stranice napravljene od tanjeg lima i pričvršćene su thumb-vijcima.

ss_rl05_5 ss_rl05_6

S gornje se strane kućišta nalazi otvor za dva 120/140 mm ventilatora ili jedan 280 mm radijator, a otvor je i filtriran, te se filter lako može ukloniti radi čišćenja. S donje se strane nalazi samo otvor za uvlačenje zraka u napajanje, a i tu je postavljen filter za prašinu. Kućište stoji na četiri plastične nožice koje imaju gumene podloškice za bolje prianjanje na površinu.

ss_rl05_7

ss_rl05_9 ss_rl05_8

Prednji je panel podijeljen na tri dijela – lijevo su integrirane plastične tipke za paljenje i reset zajedno sa statusnim LED-icama, desno su dva USB 3.0 Type-A konektora i dva 3.5 mm utora za slušalice i mikrofon, a na vrhu, tik iznad 5.25″ slota je USB 3.1 Gen1 Type -C konektor. Ovo je prvo kućište koje smo imali prilike testirati a da ima Type C reverzibilni konektor, koji će dobro doći u budućnosti.

ss_rl05_10

Prednja stranica je odvojiva čime dobivamo pristup konektorima, prekidačima ali i filteru za prašinu koji ima težak zadatak filtracije uz dva 140 mm ventilatora i opcionalni 80 mm koji možemo smjestiti na dno i koji hladi kavez sa tvrdim diskovima. Svi znamo kako je za dugovječnost klasičnih tvrdih diskova apsolutno nužno dobro hlađenje i ovo je SilverStone odlično odradio. Ovdje ujedno i vidimo kako je riješeno ožičenje tako da ne smeta 5.25″-oj ladici. Umjesto dva usisna 140 mm ventilatora, možemo i ovdje ugraditi jedan 240 mm radijator. Opcija za hlađenje tako ima sasvim dovoljno i za jače komponente i to je još jedan veliki plus za RL05.

ss_rl05_11 ss_rl05_12

Skidanjem bočnih stranica dolazimo do unutrašnjosti. Odmah uočavamo kako su kavez za diskove i napajanje odvojeni i orijentirani na drugu stranu u odnosu na matičnu ploču i komponente. To omogućuje čišći izgled, više prostora za duge grafičke kartice ali i odvajanje termalnih zona. Nosač za matične ploče podržava ATX (do 12″) i microATX formate, a prorez na stražnjoj strani je velik i pristupačan za razne nosače hladnjaka. Ispod matične ploče se nalazi mali prorez za kabele, a onaj veći je s desne strane pa je menadžment kabela moguć. Na vrhu kućišta se nalazi fiksni 5.25″ nosač koji ima tool less mehanizam.

Stražnja je strana rezervirana za ugradnju napajanja, ima tool less nosače za dva 3.5/2.5″ diska, a iznad njega na pregradnoj stijeni se nalaze i dvije ladice za 2.5″ diskove. Time dolazimo do sasvim dovoljnog broja mjesta za diskove, jer rijetko koji gamer stvarno ima potrebu imati više od četiri diska u kućištu. U kućište stanu CPU hladnjaci visine do 165 mm, napajanja dužine do 220 mm, a grafičke kartice dužine do čak 370 mm – prostora je dakle dovoljno.