silverstone_sugo_14_1

Sugo 14 je jedno od najnovijih SilverStoneovih Mini-ITX kućišta koje donosi inovativnost unutrašnjosti i jednostavan dizajn vanjštine. U crnom kvadratičnom kućištu obujma 19,55 litara nalazi se modularna platforma koja omogućava nekoliko različitih konfiguracija unutrašnjosti. U kućište je istovremeno moguće ugraditi grafičku karticu dužine do 330 milimetara i debljine tri slota, te 240-milimetarski radijator AIO hlađenja. Prima Mini-DTX i ITX ploče, te hladnjake procesora čak do 182 milimetra visine.

silverstone_sugo_14_2

Kućište dolazi u kutiji malo većoj nego što je ono samo, s dosta širokom stiropjenom koja ga okružuje i odlično je zaštićeno. Kao i uvijek, dodatno je smješteno u najlon. Proizvođač je pjenu iskoristio i za smještaj dodatne opreme koja dolazi uz kućište kao što su primjerice dva seta samoljepljivih gumenih nožica.

silverstone_sugo_14_3

Sugo 14 je nasljednik modela 13, a donosi niz novosti i poboljšanja. Njegova modularna platforma omogućava čak nekoliko različitih konfiguracija unutrašnjosti i dvije vanjske orijentacije. Dizajn je jednostavan i tu se nema što analizirati, običan crni metalni kvadar s plastičnom prednjom stranicom koja ima zlatnu liniju u koju je integrirana osvijetljena Power tipka.

silverstone_sugo_14_3a

Dimenzije kućišta su 247 x 215 x 368,1 milimetar, masa je 4,89 kilograma, a zapremina 19,55 litara. Kao što je na gornjoj slici vidljivo, moguće ga je orijentirati na dva načina, tako da je prednji panel na vrhu ili na lijevom boku. U slučaju da je na boku, potrebno je staviti veće nožice, da usis zraka odozdo bude adekvatan. Kućište inače ima tri perforirane bočne stranice s filtrima za prašinu i jednu punu. Tako je osiguran ulaz dovoljne količine zraka za komponente.

silverstone_sugo_14_4

Prednji je panel moguće orijentirati prema gore ili na lijevi bok, ovisno o tome kako okrenemo kućište. Sastoji se od reset tipke, dva USB 3.0, jednog USB 2.0 Type A porta i kombo jacka za slušalice i mikrofon. Prednja je stranica od pune plastike, ima jedan poklopac za 5,25-inčne uređaje, a skinuti ju možemo tek kada skinemo sve četiri bočne stranice. S obzirom na to da je ovo novo kućište, nastalo u 2020. voljeli bi vidjeti i Type C USB konektor.

silverstone_sugo_14_5

Sve su četiri stranice pričvršćene thumb vijcima koje je potrebno prvi put odvijačem odviti, jer je prstom nemoguće. Nakon toga se sve lako skidaju povlačenjem prema van. Na stražnjoj se strani nalazi prorez za stražnji I/O ploče, zatim veliki perforirani nosač za tvornički ugrađen 120-milimetarski ispušni ventilator (stane i 140-milimetarski ventilator po potrebi), tri PCIe proreza i utičnica za napojni kabel, na koju je spojen kabel koji vodi do napajanja u unutrašnjosti kućišta.

silverstone_sugo_14_7

Skidanjem stranica nam se otvara pogled na unutrašnjost kućišta koja je modularna, tj. prilagodljiva različitim potrebama korisnika. Tri stranice s perforacijama imaju metalne mreže koje su filtri za krupnije čestice prašine, a one se mogu lagano skidati radi čišćenja. Jedna stranica je puna i ona je ili donja, ili na desnom boku – u ovisnosti kako orijentiramo kućište.

silverstone_sugo_14_6

Napokon možemo skinuti i prednju stranicu koja ima plastične kopče pa je to moguće samo kod otvorenog kućišta. Skidanje prednje stranice je bitno, jer se iza nje nalaze dvije ladice za 2,5-inčne diskove. One su lako odvojive jer  ih drže dva thumb vijka, a s donje strane je dovoljno prostora za provlačenje kabela – odlična ideja. Čak ostaje i dovoljno mjesta za ugradnju 5,25-inčnog uređaja ako za tim postoji potreba.