SilverStone Sugo 14 recenzija

Objavljeno prije 25 dana - Krešimir Matanović

SilverStone Sugo 14 - prvi dio

silverstone_sugo_14_1

Sugo 14 je jedno od najnovijih SilverStoneovih Mini-ITX kućišta koje donosi inovativnost unutrašnjosti i jednostavan dizajn vanjštine. U crnom kvadratičnom kućištu obujma 19,55 litara nalazi se modularna platforma koja omogućava nekoliko različitih konfiguracija unutrašnjosti. U kućište je istovremeno moguće ugraditi grafičku karticu dužine do 330 milimetara i debljine tri slota, te 240-milimetarski radijator AIO hlađenja. Prima Mini-DTX i ITX ploče, te hladnjake procesora čak do 182 milimetra visine.

silverstone_sugo_14_2

Kućište dolazi u kutiji malo većoj nego što je ono samo, s dosta širokom stiropjenom koja ga okružuje i odlično je zaštićeno. Kao i uvijek, dodatno je smješteno u najlon. Proizvođač je pjenu iskoristio i za smještaj dodatne opreme koja dolazi uz kućište kao što su primjerice dva seta samoljepljivih gumenih nožica.

silverstone_sugo_14_3

Sugo 14 je nasljednik modela 13, a donosi niz novosti i poboljšanja. Njegova modularna platforma omogućava čak nekoliko različitih konfiguracija unutrašnjosti i dvije vanjske orijentacije. Dizajn je jednostavan i tu se nema što analizirati, običan crni metalni kvadar s plastičnom prednjom stranicom koja ima zlatnu liniju u koju je integrirana osvijetljena Power tipka.

silverstone_sugo_14_3a

Dimenzije kućišta su 247 x 215 x 368,1 milimetar, masa je 4,89 kilograma, a zapremina 19,55 litara. Kao što je na gornjoj slici vidljivo, moguće ga je orijentirati na dva načina, tako da je prednji panel na vrhu ili na lijevom boku. U slučaju da je na boku, potrebno je staviti veće nožice, da usis zraka odozdo bude adekvatan. Kućište inače ima tri perforirane bočne stranice s filtrima za prašinu i jednu punu. Tako je osiguran ulaz dovoljne količine zraka za komponente.

silverstone_sugo_14_4

Prednji je panel moguće orijentirati prema gore ili na lijevi bok, ovisno o tome kako okrenemo kućište. Sastoji se od reset tipke, dva USB 3.0, jednog USB 2.0 Type A porta i kombo jacka za slušalice i mikrofon. Prednja je stranica od pune plastike, ima jedan poklopac za 5,25-inčne uređaje, a skinuti ju možemo tek kada skinemo sve četiri bočne stranice. S obzirom na to da je ovo novo kućište, nastalo u 2020. voljeli bi vidjeti i Type C USB konektor.

silverstone_sugo_14_5

Sve su četiri stranice pričvršćene thumb vijcima koje je potrebno prvi put odvijačem odviti, jer je prstom nemoguće. Nakon toga se sve lako skidaju povlačenjem prema van. Na stražnjoj se strani nalazi prorez za stražnji I/O ploče, zatim veliki perforirani nosač za tvornički ugrađen 120-milimetarski ispušni ventilator (stane i 140-milimetarski ventilator po potrebi), tri PCIe proreza i utičnica za napojni kabel, na koju je spojen kabel koji vodi do napajanja u unutrašnjosti kućišta.

silverstone_sugo_14_7

Skidanjem stranica nam se otvara pogled na unutrašnjost kućišta koja je modularna, tj. prilagodljiva različitim potrebama korisnika. Tri stranice s perforacijama imaju metalne mreže koje su filtri za krupnije čestice prašine, a one se mogu lagano skidati radi čišćenja. Jedna stranica je puna i ona je ili donja, ili na desnom boku - u ovisnosti kako orijentiramo kućište.

silverstone_sugo_14_6

Napokon možemo skinuti i prednju stranicu koja ima plastične kopče pa je to moguće samo kod otvorenog kućišta. Skidanje prednje stranice je bitno, jer se iza nje nalaze dvije ladice za 2,5-inčne diskove. One su lako odvojive jer  ih drže dva thumb vijka, a s donje strane je dovoljno prostora za provlačenje kabela - odlična ideja. Čak ostaje i dovoljno mjesta za ugradnju 5,25-inčnog uređaja ako za tim postoji potreba.

SilverStone Sugo 14 - drugi dio

silverstone_sugo_14_8

Krećemo s jednom od četiri strane i to onom koja je službeno gornja. Na njoj se nalazi nosač za 120-milimetarski ventilator kojeg je moguće ukloniti. Za slabije HTPC konfiguracije nam praktički nije potreban, no ako slažemo moćnije gaming računalo dobro će doći. Do njega na lijevoj strani je nosač za ATX napajanje. Ovdje dolazi ispušni (stražnji) dio napajanja i ovdje se nalazi i produžni kabel za napajanje. S ove strane se nalazi stranica s rešetkom pa topli zrak napajanja može slobodno izlaziti iz kućišta. Malo nam je zasmetalo što SilverStone ovdje nije mislio na vlasnike SFX napajanja, i nisu ponudili nikakav adapter za njihovu montažu. Stanu samo ATX napajanja i to preporučljivo dužine do 150 milimetara!

silverstone_sugo_14_9

Desna je bočna stranica vrlo zanimljiva jer omogućava montažu 240-milimetarskih radijatora s ventilatorima ili 5,25-inčnih uređaja kojima pristupamo s prednje strane. Ako ne želimo jednu od te dvije konfiguracije možemo montirati dva 3,5-inčna diska - jednog horizontalno, a drugog vertikalno. Uz jedan vertikalni možemo čak montirati i 120-milimetarski radijator, a takav jedan stane i na ispuh. Mogućnosti su dakle brojne i kupcu je tu ostavljeno mnoštvo prostora.

silverstone_sugo_14_10

Donja stranica služi za ubacivanje napajanja, a ovdje imamo i veliki prorez za stražnju stranu matične ploče pa možemo pristupati M.2 disku s donje strane (što pojedine Mini-ITX ploče imaju), ili pak donjoj ploči za montažu CPU hladnjaka. Kad smo kod hladnjaka za procesore, u kućite stanu i veliki, sve do visine od 182 milimetra. Na pregradi između napajanja i komore za matičnu ploču nalazi se još jedan nosač za 2,5-inčni disk pa ih je ukupno moguće ugraditi tri u svim kombinacijama unutrašnjosti - pohvalno!

silverstone_sugo_14_11

Na ovu stranu, tj. lijevu bočnu ugrađujemo grafičku karticu i to dužine do 330 milimetara s čak tri slota debljine. Ono što je zgodno je da postoji nosač za grafičku karticu (na nespretno okrenutoj fotografiji je gore u lijevom kutu), koji je u osnovnoj konfiguraciji za dual slot, a izvući ga se može i za triple slot kartice. On ujedno služi i za provlačenje front panel kabela pa je i iznimno praktičan. Desno od nosača vidimo i četiri gumena odstojnika za montažu Mini-DTX/ITX ploča. Na ispušnoj rešetci se nalazi obični "black" ventilator kako ga proizvođač naziva, ima 3-pinski konektor i u radu nije bučan.

silverstone_sugo_14_12

Uz kućište dolaze spomenuta dva seta nožica - viši kvadratični za konfiguraciju gdje je perforirana stranica na dnu, i manje polukugle za situaciju kada je puna stranica na dnu. Tu su i setovi vijaka, plastičnih vezica te plastični prilagodnik za 5,25-inčne uređaje.

silverstone_sugo_14_13 silverstone_sugo_14_14

S ugradnjom najprije krećemo od matične ploče, a za tu svrhu nam je koristila Asusova Mini-DTX Crosshair VIII Impact bazirana na X570 čipsetu koju smo koristili i kod nedavnog testa Lucid LD03 kućišta. Malena je to i  moćna ploča namijenjena entuzijastima i predstavlja odličnu bazu za moćno maleno računalo. Na njoj se nalazio Ryzen 5 3400G procesor i tvornički hladnjak koji na ovu ploču ne sjeda po defaultu, nego smo morali ukloniti mu tvornički okvir. Memorija je bila Kingstonova HyperX Fury u kombinaciji 2x 8GB i takta 3.733 MHz. Grafička kartica je kao i ranije bila Asusova RX550 4GB. Ovu smo konfiguraciju koristili za testove zagrijavanja, kako bi imali usporedbu s LD03 temperaturama.

silverstone_sugo_14_15 silverstone_sugo_14_16

Ugradnja ploče je vrlo jednostavna, samo su nam četiri vijka potrebna, a i grafička je kartica jednostavno sjela zbog manjih dimenzija. U ovo kućište nismo mogli ugraditi Seasonicovo SGX-650 SFX napajanje, pa smo koristili Fractal Designovo ION+ 860P koje je taman dužine 150 milimetara što je primjereno ovom kućištu. Sugo 14 ima određene mogućnosti aranžiranja kabela no one su daleko od savršenih. Međutim, ono nema protok zraka s prednje prema stražnjoj strani pa uredno slaganje kabela i nije pretjerano bitno u području oko napajanja. Kod matične ploče se naravno treba dodatno potruditi.

silverstone_sugo_14_17 silverstone_sugo_14_18

Ono što nije moguće najurednije složiti je USB 3.0 interni kabel koji mora ići s druge strane napajanja, tj. nije ga moguće provući s ostatkom kabela za prednji panel. No ponovno, nije to ni pretjerano bitno u ovoj poziciji. Druga fotografija je dokaz da stanu i velike kartice u ovo kućište, a čak smo proveli i test zagrijavanja s Gigabyteovom RX 5700 XT na što ćemo se dodatno osvrnuti niže.

silverstone_sugo_14_19 silverstone_sugo_14_20 silverstone_sugo_14_21 silverstone_sugo_14_22

Zanimljivo, no u ovom su kućištu temperature bile malo niže nego u LD03. Procesor na maksimumu samo za 0,9°C, no senzor na matičnoj ploči je pokazivao čak 4°C manje. Ujedno, i SSD je bio za 1°C hladniji na maksimumu, a grafička kartica za solidnih sedam. Ovakvi rezultati su nas iznenadili unatoč činjenici da smo imali samo jedan ispušni ventilator koji je čak stvarao mali podtlak u odnosu na CPU hladnjak. Maksimalna potrošnja je iznosila 153 W. Izmjerili smo i prihvatljivih 40,3 dB(A) buke, a najglasniji je bio ventilator hladnjaka procesora. S RX 5700 XT u igri temperature su znatno porasle u tvorničkoj konfiguraciji - CPU se grijao do 92,6°C, SSD do 68°C, a grafika je ostala na ipak solidnih 68°C. Ako gradimo moćnije igračko računalo u ovom kućištu, potrebno je dakle ugraditi još koji ventilator za dodatno hlađenje, no i ovako je radilo potpuno stabilno pa je to dokaz da Sugo 14 može poslužiti i za jaču gaming "mašinu".

silverstone_sugo_14_23

Sugo 14 je vrlo zanimljivo maleno kućište koje kupcu nudi različite mogućnosti za ugradnju komponenata. Možemo kombinirati maleni file server, HTPC ili pak moćnije gaming računalo, a sve u 19 litara zapremine. Kvalitetno je napravljeno, a pokazalo se i dobrih rashladnih svojstava već u tvorničkoj konfiguraciji. Dodavanjem dodatnih ventilatora i hladnjaka postižemo rashladni kapacitet dovoljan i za jače računalo koje može služiti za ozbiljnije igranje. Po cijeni od oko 100 do 110 € nije među jeftinijima, no ono što nudi je puno i cijena je opravdana. Ono što mu možemo zamjeriti je nedostatak USB Type C konektora na prednjem panelu, u 2020. je to "must". Sve ostalo je tu i možemo ga preporučiti.