sonos_arc_1

Sonos nam je na test poslao svoj nešto stariji soundbar Arc, koji za sada jedini podržava opciju TV Audio Swap između njega i novih Ace slušalica. Arc je kao što znamo predstavljen još 2020. godine a riječ je i dalje o flagship soundbaru namijenjenom većim televizorima koji ima jedanaest zvučnika i isto toliko pojačala, podržava Trueplay, Dolby Atmos i najnoviju funkciju TV Audio Swap uz pomoć koje bežično predaje zvuk Ace slušalicama.

sonos_arc_3

S obzirom na to da je riječ u o širokom soundbaru, Arc dolazi u isto tako širokoj kutiji u kojoj je smješten u kartonsko ležište te jako dobro zaštićen. Uz njega u manjoj kutiji dolaze i dodaci kao što je kabel napajanja, HDMI kabeli i knjižica s uputstvima – sve što je potrebno za rad i brzo puštanje u pogon. Inače, Sonos je poznat po jednostavnosti upotrebe i dodavanje ovoga soundbara u postojeći sustav je stvarno lako, pa čak i ako još nemate sustav (aplikaciju za Android ili iOS). Naravno, Arc je moguće koristiti i bez aplikacije i dodavanja u sustav jer direktno preko HDMI Arc-a radi s TV-om, uključuje se s TV-m, te gasi. Naravno, za pune funkcionalnosti je potrebno ipak instalirati aplikaciju.

sonos_arc_2

Arc dolazi u bijeloj i crnoj izvedbi, a nama je na test stigao u bijeloj. Iako je riječ o sada već starijem uređaju kojem se nazire i nasljednik, osvrnut ćemo se na njega i njegove performanse. Ipak, glavni razlog testa je testiranje TV Audio Swap funkcije s Ace slušalicama. Arc dolazi u mrežastom plastičnom kućištu dužine 1.142 milimetra, visokom 87 milimetara, te dubokom 116 milimetara – nije dakle oblika valjka iako se tako na prvi pogled čini. Težak je solidnih 6,25 kilograma i na svakoj površini sjedi čvrsto. Osim postavljanja na ravnu površinu, možemo ga montirati i direktno na zid uz pomoć 12,7-milimetarskih navoja.

sonos_arc_4

Na sredini prednje strane se nalazi Sonosov logo, a na vrhu su kontrole. Osim preko aplikacije, daljinskog upravljača TV-a i glasovno, osnovnim funkcijama se može upravljati i putem touch tipaka na vrhu uređaja – kao i kod drugih Sonos zvučnika. Tipke koristimo za Play, Pause, Skip, Replay, glasnoću zvuka, isključivanje mikrofona itd. Na zvučniku se nalazi i LED-ica koja može signalizirati normalnu funkciju (vezu), aktivaciju mikrofona, mute status i neke greške.

sonos_arc_exploded

Arc u sebi skriva čak 11 zvučnika – tri nagnuta silk-dome visokotonca i čak osam eliptičnih srednjotonaca koji su zaduženi za srednje tonove, glasove kao i niske tonove. Svaki od zvučnika ima i dedicirano Class-D pojačalo. U Arcu se također nalazi i mreža far-field mikrofona koji koriste beamforming i multi-kanalni echo kako bi precizno hvatali glasove za kontrolu.

Zvuk koji dopire iz Arca izvrsno ispunjava veću prostoriju u svim smjerovima, odličnih je karakteristika i s dobro izraženim niskim tonovima. Nemate onaj osjećaj kao da ste u kino dvorani, ali sasvim zadovoljava potrebe kućnog kina. Uključite i Spatial Audio i uživat će te u prostornom zvuku s Dolby Atmosom i zvučnicima koji su usmjereni prema gore. Čuli smo doduše i bolje soundbarove punijeg zvuka za sličan iznos, a jedan od njih je i Philipsov Fidelio B97.

sonos_arc_5

Straga se nalazi jedan RJ45 port i tipka za povezivanje, dok su desno i lijevo od njih ulazi za napojni kabel, kao i HDMI port. Uređaj podržava HDMI eARC/ARC, a ako želite preko Sonosovog optičkog adaptera možete soundbar povezati i na optički port vašeg TV-a. Arc podržava 2,4 GHz WiFi 802.11n protokol kao i drugi njihovi zvučnici i tako se integrira unutar kućnog sustava. Arc pokreće četverojezgreni A-53 (Arm) procesor koji radi na 1,4 GHz, a ima i 1 GB SDRAM-a, kao i 4 GB NAND-a. Podržava Apple Air Play 2, kao i Sonos Voice Control, Amazonovu Alexu ili Googleov Assistant.

sonos_arc_8 sonos_arc_9 sonos_arc_10

sonos_arc_11 sonos_arc_12 sonos_arc_13

Mnogi su se žalili na novu Sonosovu aplikaciju koja je okljaštrena i uljepšana verzija stare, a Sonos je obećao po malo ju nadograditi i starim funkcionalnostima. Moramo priznati kako na prvu djeluje malo zbunjujuće, no brzo se i lako priviknuti. Arc nudi različite funkcionalnosti preko aplikacije kao što su Equalizer, podešavanje visine zvuka (dva stupnja), određivanje maksimalne granice jačine zvuka i Spatial Music. U Home Theater dijelu se nudi TV Autoplay, Ungroup on Autoplay opcije, zatim TV Dialog Sync, Group Audio Delay, te IR funkcionalnosti. Moguće je kao što smo napisali dodati glasovnog asistenta, uključiti ili isključiti statusnu LED-icu te touch kontroler i to je što se Android aplikacije tiče to.

sonos_arc_7

Da bi koristili famoznu TV Audio Swap opciju potreban vam je iOS uređaj. Jednom kada sve podesite preko primjerice iPhonea, Audio Swap radi i bez aplikacije dugim pritiskom na metalni rocker na samim slušalicama (Content Key). Ace slušalice smo nedavno testirali pa skoknite na recenziju i podsjetite se kako izgledaju njihove kontrole, a i što mislimo o njima te njihovom zvuku.

sonos_arc_14 sonos_arc_15

sonos_arc_16 sonos_arc_17

Ovako to izgleda u iOS aplikaciji gdje normalno softverski možete prebacivati između Arc-a i Ace-a, a uz to koristiti  i Spatial Audio, te Head Tracking. Spatial Sound dolazi iz Arca u Ace i stvara zanimljivu surround zvučnu kulisu, koja nije pravi surround zvuk, ali je dovoljno da vas smjesti u središte događanja, a zvuk je svuda oko vas. Head Tracking podešava smjer zvuka kada okrećete glavu pa imate osjećaj da zvuk dolazi iz specifičnog smjera u prostoru. Head Tracking možete poništiti tako da onemogućite postavku dinamičkog praćenja glave, okrenete se tamo gdje želite da bude središnja točka zvuka, a zatim ponovno omogućite dinamičko praćenje glave.

sonos_arc_6

Arc je moćan soundbar za vaš televizor koji će dnevni boravak pretvoriti u kućno kino i omogućiti veći užitak gledanja filmova, slušanja glazbe ali i općenito sadržaja s TV-a. Mi smo ga aktivno koristili više od tjedan dana i bili zadovoljni u svakom aspektu, a najviše u prebacivanju zvuka s njega na Ace slušalice. Funkcija radi izvrsno i omogućava vam da u samo vi uživate u zvuku glasnoće koji želite, bez da smetate ukućanima. Ace nude odličan zvuk potpomognut ANC-om pa ni vas okolni zvukovi neće smetati u uživanju u sadržaju. Arc soundbar na hrvatskom tržištu košta oko 1.000 € što je solidna svota novca, no ako imate Sonos sustav ili razmišljate o nabavci Ace slušalica onda je odličan izbor.